Για κάθε θρησκεία και κάθε πιστό, υπάρχουν ιεροί χώροι και μνημεία, ιστορικές πόλεις και μέρη για προσκυνήματα, που αποτελούν «σύμβολα» της πίστης τους και σημαντικούς τόπους για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς το Θεό. Χριστιανοί, καθολικοί και ορθόδοξοι, Μουσουλμάνοι και Ινδουιστές, συρρέουν κατά χιλιάδες σε τόπους που κατά τη θρησκεία τους είναι «ιεροί», συμμετέχουν σε θρησκευτικές τελετές και προσκυνήματα και τιμούν το Θεό τους. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι σημαίνει «Ιεροσόλυμα», «Μέκκα», «Οικουμενικό Πατριαρχείο», «Άγιο Όρος», «Varanasi» και «Βατικανό» για τις θρησκείες και τους πιστούς του κόσμου…
Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, αποτελεί ιουδαϊκό, χριστιανικό και ισλαμικό κέντρο θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας και μια από τις αρχαιότερες πόλεις της παγκόσμιας ιστορίας.Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, περιβαλλόμενη από έναν οχυρωμένο τοίχο και διαιρεμένη σε τέσσερις συνοικίες: την αρμένικη, την χριστιανική, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή.Τα Ιεροσόλυμα περιλαμβάνονται στους λεγόμενους Αγίους Τόπους, που αναφέρονται στις περιοχές της Παλαιστίνης σήμερα και του Ισραήλ, που έχουν ιστορική και θρησκευτική αξία κυρίως για το Χριστιανισμό, αλλά και για τον Ιουδαϊσμό και τον Ισλαμισμό, εκεί όπου διαδραματίσθηκαν τα γεγονότα που περιγράφει η Καινή Διαθήκη και ειδικότερα τα «Αγιοταφικά προσκυνήματα» όπως καθιερώθηκε να λέγονται τα επίσημα αρχαία μνημεία του Χριστιανισμού και όχι μόνο.Στην Ιερουσαλήμ βρίσκονται ο Πανάγιος Τάφος, ο Γολγοθάς και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Ο Πανάγιος Τάφος είναι το ιερότερο, αρχαιότερο και σπουδαιότερο μνημείο της χριστιανικής πίστης και βρίσκεται στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, στην παλιά πόλη. Είναι κτισμένος στο λόφο του Γολγοθά εκεί όπου σύμφωνα με τις Γραφές έγινε η Σταύρωση, η Ταφή και η Ανάσταση του Χριστού και αποτελεί εδώ και πάνω από 2.000 χρόνια, τόπο λατρείας της Χριστιανοσύνης για χιλιάδες προσκυνητές από όλα τα δόγματα και τις φυλές. Κάθε Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι, στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, γίνεται η τελετή αφής του Αγίου Φωτός κι από εκεί φτάνει στην Ελλάδα.
Μέκκα: η ιερότερη πόλη των Μουσουλμάνων
Για τους Μουσουλμάνους, η ιερότερη πόλη είναι η Μέκκα, στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με την Ισλαμική πίστη οι πιστοί πρέπει να στρέφονται προς τη Μέκκα για να εκπληρώσουν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις (Ναμάζ) και όλα τα τζαμιά είναι προσανατολισμένα προς την Κάαμπα (ένα οικοδόμημα μέσα στο τζαμί Μασγίντ αλ Χαράμ) στη Μέκκα. Ο προφήτης των Μουσουλμάνων, ο Μωάμεθ, γεννήθηκε στη Μέκκα και μάλιστα πιστεύεται ότι μέρος του ιερού βιβλίου των Μουσουλμάνων, του Κορανίου, δόθηκε από τον Θεό, στον Μωάμεθ το 610 μ.Χ. στη Μέκκα. Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην πόλη αυτή κατά την περίοδο των προσευχών. Μετά την επίσκεψή τους στη Μέκκα, οι πιστοί αποκτούν την ιδιότητα του Χατζ. Κάθε πιστός τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του θα πρέπει να επισκεφθεί τους ιερούς τόπους του Ισλάμ «αν μπορεί να αντεπεξέλθει στα έξοδα», τον 12ο μήνα του ισλαμικού ημερολογίου και αν μπορεί να εξασφαλίσει την διαβίωση της οικογένειάς του κατά την απουσία του.
Οικουμενικό Πατριαρχείο-Φανάρι: η έδρα της ορθόδοξης Εκκλησίας
Το Φανάρι είναι συνοικία της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ του τείχους του Κωνσταντίνου και του Θεοδοσιανού τείχους και βρέχεται από τον Κεράτιο κόλπο. Εκεί εδρεύει από το 1601 το Ορθόδοξο πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης ή Οικουμενικό Πατριαρχείο, η αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης και έδρα του αρχηγού της ορθοδοξίας και προκαθήμενου των Πατριαρχών της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υφίσταται ως η πρώτη στην τάξη μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και φέρει το ιστορικό προνόμιο της απόδοσης αυτοκεφαλιών στις τοπικές εκκλησιαστικές διοικήσεις. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, είναι ένα από τα αρχαιότερα κέντρα της χριστιανικής πατροπαράδοτης εκκλησίας και συνέβαλε στη συντήρηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μαζί με την ορθόδοξη λειτουργική και εκκλησιαστική παράδοση. Η πορεία του συνδέεται άμεσα και με την ιστορία της Κωνσταντινούπολης, αφού σε όλες τις καμπές της ιστορίας της, το Πατριαρχείο και ως θεσμός και ως εγκαταστάσεις, είχαν τον αντίστοιχο αντίκτυπο.
Άγιο Όρος: μια αυτόνομη μοναστική πολιτεία
Το Άγιο Όρος αποτελεί το κέντρο του Ορθόδοξου χριστιανικού μοναχισμού με μνημεία μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας σε παγκόσμια κλίμακα και από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθωνα της Χαλκιδικής, στη Μακεδονία, περιλαμβάνει 20 Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα και ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία». Κατά το 2ο μισό του 9ου αιώνα κτίστηκε στο βόρειο τμήμα, η λεγόμενη Μεγάλη Βίγλα, το πρώτο Μοναστήρι και τότε ορίστηκαν τα σύνορα του Άθωνα και απαγορεύτηκε η είσοδος σε αυτόν των λαϊκών, μη εξαιρουμένων και των ποιμένων. Έτσι ο Άθως άρχισε να αποτελεί αποκλειστικό τόπο ασκητών και «οικητήριο βίου Αγίου». Το αυτόνομο καθεστώς του Αγίου Όρους αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά διεθνώς πριν την αναγνώριση της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους στη Χαλκιδική, με τη Συνθήκη του Βερολίνου το 1878 και το ελληνικό κράτος κύρωσε με το Ν.Δ. 10/16 Σεπτεμβρίου 1926 τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, ο οποίος άρχισε να ισχύει το 1927.
Varanasi: η ιερή πόλη της Ινδίας
Το Βαρανάσι , επίσης γνωστό και ως Μπενάρες, είναι μία πόλη δύο εκατομμυρίων κατοίκων, κτισμένη στη δυτική όχθη του ποταμού Γάγγη, στο ινδικό κρατίδιο Ούταρ Πραντές. Η πόλη, θεωρείται ιερή από τους Ινδουιστές, τους Βουδιστές, και τους Τζαϊνιστές, ενώ πρόκειται για μία από της παλαιότερες, συνεχόμενα κατοικημένες πόλεις στην ιστορία.
Η καθημερινότητα και ο πολιτισμός στο Βαρανάσι είναι στενά συνδεδεμένα με τον ποταμό Γάγγη (που θεωρείται ότι έχει τη δύναμη να εξαγνίζει τις αμαρτίες των θνητών) και τη θρησκευτική του σημασία και η περιοχή ήταν ο απόλυτος τόπος προσκυνήματος για τους ινδουιστές για πάρα πολλά χρόνια. Η πόλη αποτελεί πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της βόρειας Ινδίας. Πολλοί διάσημοι Ινδοί φιλόσοφοι, ποιητές, συγγραφείς και μουσικοί έζησαν εκεί, μέχρι και τις μέρες μας, ενώ στο Βαρανάσι κήρυξε για πρώτη φορά ο Σιντάρτα Γκαουτάμα. Κάθε Ινδουιστής θέλει να το επισκεφτεί τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή του, ενώ το να πεθάνει εδώ του δίνει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει τη Μόξα, δηλαδή τη λύτρωση και την απελευθέρωση.
Βατικανό: το μικρότερο κρατίδιο με τη μεγαλύτερη επιρροή
Στο Βατικανό εδρεύει η Αγία Έδρα που αποτελεί το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας. Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο κρατίδιο, δυτικά της Ρώμης στην Ιταλία, που αποτελεί συνέχεια του εκκλησιαστικού (ή και παπικού) κράτους του Μεσαίωνα. Ο αρχηγός της πόλης – κράτους του Βατικανού, είναι ο Πάπας, σήμερα ο Βενέδικτος ΙΣΤ, ο οποίος εκλέχτηκε στην ηλικία των 78, στις 19 Απριλίου 2005. Ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1929 με τη συνθήκη του Λατερανού και χαρακτηρίζεται ως το μικρότερο ανεξάρτητο κρατίδιο, ως προς την έκταση του (0,44 τετρ. χλμ.) και τον πληθυσμό του, αλλά ασκεί σήμερα μεγαλύτερη επιρροή ακόμη και από ολόκληρη την Ιταλία. Με την παραπάνω συνθήκη, πρώτα η Ιταλία και στη συνέχεια ολόκληρος ο κόσμος, αναγνώριζαν επίσημα την πολιτική αυθυπαρξία και τις εξουσιαστικές προθέσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία οραματιζόταν την αναβίωση του παλιού πανίσχυρου παπικού κράτους. Το επιβλητικότερο κτίσμα του Βατικανού είναι η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ο ναός - κέντρο του καθολικού χριστιανισμού που κτίστηκε το 4ο αι. και ανοικοδομήθηκε το 16ο αι. Αριστερά της Βασιλικής και εκτός των τειχών βρίσκεται το τευτονικό νεκροταφείο, ενώ εντός των τειχών, το ιερό σκευοφυλάκιο και το ανάκτορο της Αγίας Μάρθας. Πίσω από αυτά τα κτίσματα βρίσκονται αντίστοιχα το Δικαστικό μέγαρο και το ανάκτορο του Αγ. Καρόλου, το Εργαστήριο ψηφιδωτών, ο σιδηροδρομικός σταθμός και ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βατικανού όπου και καταλήγουν τα νότια τείχη.
Πηγή: www.clickatlife.gr