Πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που έχουν τραγουδήσει για μέρη που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους, δημιουργώντας έτσι μια από τις καλύτερες και πιο φθηνές μορφές τουρισμού.
Η μουσική καταφέρνει να μας «ταξιδεύει» με ένα μοναδικό τρόπο. Τι γίνεται όμως όταν μας ταξιδεύει σε μέρη υπαρκτά μέσα από τους στίχους των τραγουδιών; Πολλοί είναι οι ...
Τα μέρη όπου μεγαλώσαμε ή τα οποία συνδέσαμε με όμορφες στιγμές, μένουν για πάντα στην καρδιά μας. Και για τους μουσικούς, μπορούν να αποτελέσουν την καλύτερη πηγή έμπνευσης. Ας δούμε λοιπόν 10 από τα πιο γνωστά τραγούδια για μέρη του κόσμου τα οποία δημιουργούν ευκαιρίες για ταξίδια στο μουσικόφιλο κοινό.
Nat King Cole – Route 66 (1946)
Το «(Get Your Kicks on) Route 66» γράφτηκε από τον Nat Cole το 1946 ως δείγμα ελευθερίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει υποστεί αμέτρητες διασκευές όντας ένα από τα πιο κλασικά αμερικανικά τραγούδια.
Πρόκειται για μια ωδή στον ιστορικό αυτοκινητόδρομο των ΗΠΑ που από το 1926 μέχρι και το 1985, όταν και αποσύρθηκε από το σύστημα αυτοκινητοδρόμων των Η.Π.Α., έγινε σύμβολο ΓΙΑ κάθε road trip. Ο δρόμος ξεκινούσε από το Ιλινόις του Σικάγο, καταλήγοντας στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας και διέσχιζε το Μιζούρι, το Κάνσας, την Οκλαχόμα, το Τέξας, το Νέο Μεξικό και την Αριζόνα. Πολλές πολιτείες έχουν υιοθετήσει μέρη του παλιού αυτοκινητόδρομου ως μνημεία ιστορικής αξίας.
Elvis Presley – Viva Las Vegas (1964)
Το «Viva Las Vegas» ηχογραφήθηκε το 1964 από τον Elvis Presley για την ομότιτλη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε την ίδια χρονιά. Δεν το ερμήνευσε ποτέ ζωντανά, αλλά έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά του κομμάτια έχοντας υποστεί αμέτρητες διασκευές και ενώ χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα σε σταθερή βάση σε ταινίες και σειρές.
Δεν είναι τυχαίο ότι το τραγούδι συνδέθηκε τόσο πολύ με χαρούμενες στιγμές. Το Λας Βέγκας είναι μια όαση μέσα στην έρημο της Νεβάδα, προσφέροντας ψυχαγωγία 24 ώρες το 24ωρο με τα καζίνο και τα πολυτελή εστιατόρια που διαθέτει. Είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα της διασκέδασης και ο «Βασιλιάς της Ροκ» έβαλε το λιθαράκι του προς αυτή την κατεύθυνση.
The Mamas & the Papas – California Dreamin’ (1965)
Το «California Dreamin’» των The Mamas & the Papas είναι ένα από τα πιο ονειρικά τραγούδια που μπορεί να φανταστεί κανείς και αυτό γιατί πράγματι δημιουργήθηκε σε ένα όνειρο. Όταν ακόμη η μπάντα λεγόταν The New Journeymen, ο John Phillips ξύπνησε τη γυναίκα του, Michelle για να τον βοηθήσει να μετατρέψει το όνειρο σε νότες.
Εκείνη την εποχή οι Phillips βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη και ήταν χειμώνας, οπότε είναι λογικό να ονειρευόταν τους μπλε ουρανούς και τις απέραντες αμμουδιές του Λος Άντζελες. Σήμερα εκτός του ότι το τραγούδι θεωρείται από τα καλύτερα όλων των εποχών, αποτελεί έναν άτυπο εθνικό ύμνο της Καλιφόρνιας δημιουργώντας το διαχωρισμό της γκρίζας Νέας Υόρκης στην ανατολική ακτή και της λαμπερής Καλιφόρνιας στη δυτική ακτή.
The Beatles – Strawberry Fields Forever (1967)
Το «Strawberry Fields Forever» είναι ένα από τα πιο ψυχεδελικά τραγούδια των Beatles, ωστόσο η ονομασία του δε σχετίζεται με πραγματικά λιβάδια με φράουλες. Όταν ο John Lennon ήταν μικρός και ζούσε στα προάστια του Λίβερπουλ και πιο συγκεκριμένα στο Woolton, υπήρχε εκεί ένα σπίτι για παιδιά του χριστιανικού κινήματος «Ο Στρατός της Σωτηρίας» που ονομαζόταν Strawberry Field. Ο Lennon έπαιζε με τα άλλα παιδιά της γειτονιάς στο δασώδη κήπο πίσω από αυτό το σπίτι. Το τραγούδι σχετίζεται με τη νοσταλγία της παιδικής ηλικίας και αν και το Strawberry Field έκλεισε το 2005 για να γίνει εκκλησία, αποτελεί ένα μνημείο ξεχωριστής σημασίας για τους οπαδούς των «Σκαθαριών».
Lynyrd Skynyrd – Sweet Home Alabama (1974)
Το «Sweet Home Alabama» των Lynyrd Skynyrd είναι ο ύμνος του southern rock, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα μέλος της μπάντας δεν έχει καταγωγή από την Alabama. Το τραγούδι γράφτηκε ως απάντηση στα «Southern Man» και «Alabama» του Neil Young και διαθέτει αναφορές σε πολιτικά σκάνδαλα της εποχής.
Η Alabama είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές πολιτείες του αμερικανικού Νότου και θεωρείται η καρδιά του. Μεγαλύτερη πόλη της είναι το Birmingham ξεπερνώντας σε πληθυσμό την πρωτεύουσα Montgomery, αλλά η Alabama ξεχωρίζει για τη γεωγραφία της με τον ποταμό Μισσισσιππή να τη διασχίζει και η νότια ακτογραμμή της να βρίσκεται στον κόλπο του Μεξικό. Στα βόρεια συναντούμε τα Απαλάχια Όρη με υψηλότερο σημείο τα 735 μέτρα στο όρος Τσεάχα.
The Clash – London Calling (1979)
Τόσα τραγούδια έχουν γραφτεί για το Λονδίνο, αλλά κανένα δεν έχει καταφέρει να συνδεθεί περισσότερο με την αγγλική πρωτεύουσα, όσο το «London Calling» των Clash. Το τραγούδι σημαδεύει την έκρηξη του punk με στίχους που σχετίζονται με την Αποκάλυψη. Το πυρηνικό λάθος αναφέρεται σε ένα ατύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Three Mile Island στις ΗΠΑ, ενώ ο ποταμός είναι ο Τάμεσης, καθώς επικρατούσε η άποψη πως αν υπερχειλίσει, θα πλημμυρίσει όλο το Λονδίνο κάτι που οδήγησε στη δημιουργία ενός φράγματος.
Οι πολιτικές αναφορές του τραγουδιού είναι σαφείς, αλλά αυτό δεν έχει εμποδίσει πολλές διαφημιστικές καμπάνιες να το χρησιμοποιήσουν ως μέρος της προώθησής τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Το Λονδίνο σήμερα είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που μας καλεί να το ανακαλύψουμε μόνοι μας.
Frank Sinatra – New York, New York (1980)
Το περίφημο «New York, New York», είναι το μουσικό θέμα της ομότιτλης ταινίας του Martin Scorsese από το 1977 και τραγουδήθηκε από την Liza Minelli, αλλά έγινε γνωστό τρία χρόνια αργότερα όταν το πήρε ο Frank Sinatra και το προσάρμοσε ιδανικά στον… εαυτό του.
Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια, ωστόσο κάθε τι που κάνει ξεχωριστή τη Νέα Υόρκη μέχρι και σήμερα, βρίσκεται στους στίχους αυτού του τραγουδιού. Πρόκειται για μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ και που σε καλεί να γίνεις μέρος της και καθώς είναι το επίκεντρο του δυτικού κόσμου, νιώθεις ότι αν τα καταφέρεις και βρεθείς εκεί, μπορείς να κάνεις τα πάντα. Η γοητεία της Νέας Υόρκης παραμένει παντοτινή και το ίδιο συμβαίνει και με το «New York, New York».
Toto – Africa (1982)
Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια, ωστόσο κάθε τι που κάνει ξεχωριστή τη Νέα Υόρκη μέχρι και σήμερα, βρίσκεται στους στίχους αυτού του τραγουδιού. Πρόκειται για μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ και που σε καλεί να γίνεις μέρος της και καθώς είναι το επίκεντρο του δυτικού κόσμου, νιώθεις ότι αν τα καταφέρεις και βρεθείς εκεί, μπορείς να κάνεις τα πάντα. Η γοητεία της Νέας Υόρκης παραμένει παντοτινή και το ίδιο συμβαίνει και με το «New York, New York».
Toto – Africa (1982)
Το «Africa» των Toto είναι από τα πιο δημοφιλή κομμάτια όλων των εποχών με πολλούς να το έχουν ως προσωπικό αγαπημένο. Πάντως κανένα από τα μέλη της μπάντας δεν εμπνεύστηκε τη δημιουργία του επειδή επισκέφθηκε την Αφρική. Η ιδέα αποτελείται από ένα λευκό αγόρι που προσπαθεί να γράψει ένα τραγούδι για την Αφρική, αλλά αφού δεν έχει ταξιδέψει ποτέ εκεί, περιορίζεται σε ό,τι έχει δει στην τηλεόραση.
Κρίνοντας από το τι ακολούθησε, μπορούμε να πούμε ότι οι Toto κατάφεραν να αποτυπώσουν πολύ καλά τη μαύρη ήπειρο, αλλά αφού σήμερα οι πληροφορίες και τα ταξίδια είναι απείρως πιο εξελιγμένα σε σχέση με τότε, γιατί να μη δοκιμάσετε ένα τέτοιο ταξίδι αναζητώντας την περιπέτεια με soundtrack το «Africa»;
Arctic Monkeys – Fake Tales of San Francisco (2006)
Οι Arctic Monkeys σήμερα έχουν οργώσει την Αμερική με τις περιοδείες τους, αλλά όταν ξεκίνησαν από το Σέφιλντ της Αγγλίας δεν μπορούσαν να φανταστούν ποτέ κάτι τέτοιο. Αυτό φαίνεται από το «Fake Tales of San Francisco», ένα από τα πρώτα τους single που στιχουργικά περιγράφει μια μπάντα που αντλεί την έμπνευσή της από το Σαν Φρανσίσκο χωρίς να έχει ταξιδέψει ποτέ στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.
Το Σαν Φρανσίσκο είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Καλιφόρνια και η δέκατη τέταρτη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, ενώ είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη μετά τη Νέα Υόρκη. Αξίζει να την επισκεφθείτε για την επιβλητική Γέφυρα της Χρυσής Πύλης και την Chinatown. Μάθετε από πρώτο χέρι το Σαν Φρανσίσκο μένοντας μακριά από… τις ψεύτικες ιστορίες γύρω από αυτό.
Beirut – Nantes (2007)
Οι Beirut είναι το μουσικό όχημα του Zachary Francis Condon και το «The Flying Club Cup» είναι κατά γενική ομολογία ο κορυφαίος δίσκος του, έχοντας τις βάσεις του στη γαλλική μουσική. Ο Condon εμπνεύστηκε τη δημιουργία του από μια φωτογραφία με ένα διαγωνισμό αερόστατων στο Παρίσι του 1910, η οποία του φάνηκε τόσο παράξενη, που ήθελε να την αποτυπώσει σε νότες.
Κάθε τραγούδι του δίσκου είναι γραμμένο έτσι ώστε να αναδεικνύει το πνεύμα μιας διαφορετικής γαλλικής πόλης, αλλά σίγουρα αυτό που ξεχωρίζει είναι το «Nantes» κάνοντάς μας να ερωτευτούμε την πόλη Ναντ. Πρόκειται για μια μεγαλούπολη στη δυτική Γαλλία που το λιμάνι της βρέχεται από τον Ατλαντικό και αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό κέντρο με ναυπηγεία και εργοστάσια. Είναι η πιο πράσινη πόλη της Γαλλίας και διαθέτει πολλά αξιοθέατα από τον Μεσαίωνα, όπως το Ναό του Αγίου Ιακώβου και το Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου.
Γιάννης Μόσχος