Δύο είναι οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για τη φετινή χρονιά. H Ρίγα (riga2014.org), πρωτεύουσα της Λετονίας και μεγαλύτερη πόλη των Βαλτικών χωρών, με την ακριβοθώρητη αρ νουβό αρχιτεκτονική, όπου μπορείτε να δείτε την έκθεση 1914 (έως 20/04, Arsenals Exhibition hall) για την επίδραση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στον πολιτισμό, με πίνακες και γλυπτά από Εσθονία, Λιθουανία, Φινλανδία, Σλοβακία κ.ά. - αλλά και την Exhibition of Kinetic Art: Visionary Structures. From Ioganson to Johansons (κατά πάσα πιθανότητα έως τις 16/03, National Library of Latvia) για τη λετονική αβανγκάρντ του 20ού-21ου αιώνα.
Στα υπαίθρια shows Damu paradizeθα παρακολουθήσετε την ευρωπαϊκή ιστορία της μόδας από το 1900 έως το 2000, μέσα από δραματοποιημένες σκηνές καθημερινότητας του Paul Poiret, της Coco Chanel, της Jackie Kennedy, του Christian Dior, του Jean Paul Sartre και άλλων σούπερ σταρ της μόδας και της διανόησης - ενώ, αν μπείτε στο rigaselfportraits.com, θα πάρετε μια ιδέα από ένα πρότζεκτ... συλλογικής ενδοσκόπησης, στο οποίο οι κάτοικοι της Ρίγα στέλνουν πορτρέτα του εαυτού τους (κάποια από τα οποία θα παρουσιαστούν σε έκθεση).
Η Ούμεο (umea2014.se/en) είναι μια διαρκώς αναπτυσσόμενη, παγωμένη φοιτητούπολη της Βόρειας Σουηδίας, πρωτεύουσα της επαρχίας Västerbotten. Τι θα δείτε αν ανηφορίσετε έως εκεί; Το River Stories, μια σειρά από δρώμενα αφιερωμένα στα ποτάμια, τα οποία χαρακτηρίζουν το τοπίο της ευρύτερης περιοχής και θεωρείται ότι έχουν επηρεάσει την κουλτούρα της, την έκθεση Life in Västerbotten (31/01-20/04, The Museum of Västerbotten) για τον γνωστό Σουηδό φωτογράφο Sune Jonsson, που κατέγραψε με τη μηχανή του τη μετάβαση από την αγροτική στη βιομηχανική κοινωνία, την έκθεση Umea - The European Capital of Hardcore 1989-2000 (01/02-27/04, Guitars, the Museum) για τη hardcore punk σκηνή της περιοχής (όσοι ενδιαφέρεστε για το θέμα ρίξτε μια ματιά στην ψηφιοποιημένη συλλογή (www.umeahardcorearkiv.se/filter), την έκθεση βραχογραφίας Rock Art in Sapmi (31/01/2014-31/12/2015, The Museum of Västerbotten), όπου θα πάρετε μια γεύση για το πώς αντιλαμβάνονταν τον κόσμο οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής, και πολλά αφιερώματα στους ιθαγενείς Σκανδιναβούς, τους Sami (Λάπωνες).
Πηγή: kathimerini.gr