Travel Plan

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Βενετία: στην πρωτεύουσα του καρναβαλιού





Περίτεχνες μάσκες κρύβουν το πρόσωπο και αποκαλύπτουν την ψυχή. Από το βενετσιάνικο café Florian και την Bourbon street της Νέας Ορλεάνης ως την συντηρητική Κολωνία και το Cádiz, το κατακκόκινο λιμάνι της Ανδαλουσίας, το καρναβάλι μάς φέρνει αντιμέτωπους με τις βαθύτερες επιθυμίες μας.
“Facciamo un trucco?”  Δίπλα στα λειασμένα από τους αιώνες μαρμάρινα λιοντάρια του San Marco, ένα μελαχρινό κορίτσι μού δείχνει το περίτεχνο μακιγιάζ στο πρόσωπό της, κουνάει το πινέλο και μου προτείνει, για €5, να βάψει και το δικό μου. Όλοι πρέπει να φορούν κάποιου είδους μάσκα στην πόλη του Καζανόβα. Η μάσκα στη Βενετία είναι τρόπος ζωής.



Το καρναβάλι πλημμυρίζει την πόλη σαν την acqua alta, την απροειδοποίητη εισβολή της λιμνοθάλασσας στις πλατείες και τα δρομάκια. Το άρωμά του μπερδεύεται με τη μόνιμη μυρωδιά της θάλασσας από το Palazzo Ducale μέχρι τις πολυκαιρισμένες κολόνες που πλαισιώνουν τις στολισμένες πόρτες του Florian. 

Εδώ, στο café του Goethe και του Byron, σοβαροί σερβιτόροι με λευκά σμόκιν σερβίρουν από ασημένιο δίσκο μασκοφορεμένες μαρκησίες και κατακόκκινους διαβόλους στα μαρμάρινα τραπεζάκια. Κανένας δεν φαίνεται να ενοχλείται από το μεταμφιεσμένο πλήθος που συνωστίζεται απέξω και κολλάει τη μύτη του στις γυάλινες πόρτες. Ξέρουν άλλωστε, πως, κάθε χρόνο οι πιο εντυπωσιακές βενετσιάνικες στολές περνάνε απαραίτητα από τα στενά δωμάτιά του. Το παγωμένο ψιλόβροχο μοιάζει επίσης να μην ενοχλεί κανένα. 


Ένα καλειδοσκόπιο από εικόνες και χρώματα που μοιάζουν να έχουν κάποιο μυστικό σχέδιο στροβιλίζεται στις υγρές πλάκες της πλατείας. Από τα στενά σοκάκια της Βενετίας, δίπλα στα σκοτεινά κανάλια, προβάλλουν μάσκες, οι ίδιες που έχει γνωρίσει η πόλη εδώ και αιώνες. Κυρίαρχη η λευκή “bauta” που οι φήμες και τα κουτσομπολιά- το αγαπημένο σπορ των Βενετσιάνων- λένε ότι κάλυπτε το πρόσωπο από τις καλόγριες των βενετσιάνικων μοναστηριών στις νυχτερινές εξορμήσεις τους στις χαρτοπαικτικές λέσχες. Η Serenissima στο καρναβάλι είναι μια αντανάκλαση.
Το πραγματικό και το καθρέφτισμά του λιώνουν αδιάκοπα το ένα μέσα στο άλλο, όπως τα νοτισμένα palazzi χάνονται και ξεπροβάλλουν από τα κανάλια, αλλάζοντας διαρκώς σχήμα ανάλογα με τα καπρίτσια της λιμνοθάλασσας. Η πόλη ζει τη δική της παράσταση της Comedia dell’ Arte, όπως τη ζούσε και δυο αιώνες πριν, τότε που το καρναβάλι διαρκούσε όλο το χρόνο. Ντίβα σίγουρη για τον εαυτό της,  φοράει τη μάσκα της και ρωτάει τον καθρέφτη της, που την συνοδεύει παντού με τα νερά του, ποια είναι η ομορφότερη πόλη στον κόσμο. Και, ευχαριστημένη, κάθε μέρα παίρνει την ίδια απάντηση.

Οι φετινές εκδηλώσεις του καρναβαλιού πραγματοποιούνται από τις 26 Ιανουαρίου ως τις 12 Φεβρουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες στο www.carnevale.venezia.it

Πηγή: arttravel.gr
Pin It button on image hover