Travel Plan

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

«Γεύση» από Αίγυπτο στην Αθήνα


Mια σειρά εκδηλώσεων με τον τίτλο «Εικόνες της Αιγύπτου», διοργανώνει από τον Οκτώβριο, η Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, με στόχο να προσφέρει στο κοινό μια μικρή μόνο «γεύση» από την Αίγυπτο και να υπογραμμίσει τις εξαιρετικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.


Oι εντυπωσιακές πυραμίδες με τα καλά κρυμμένα μυστικά, η απέραντη έρημος, οι βεδουίνοι και ένα μεθυστικό άρωμα Ανατολής φτιαγμένο με σπάνια μπαχαρικά και μυρωδιές… μετακομίζουν για λίγο στην Αθήνα, στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων με τον τίτλο «Εικόνες της Αιγύπτου», που διοργανώνονται από τον Οκτώβριο, από την Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα και το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Ήδη παρουσιάστηκε η ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής της σύγχρονης εικαστικού από την Αίγυπτο, Carelle Homsy, με τον ομώνυμο τίτλο, ενώ συνεχίζεται η προβολή της εντυπωσιακής ταινίας θόλου «Τα Μυστήρια του Νείλου», στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο ( www.eugenfound.edu.gr ), η οποία παρακολουθεί βήμα προς βήμα και για 114 ημέρες, την εξερευνητική αποστολή στην προσπάθειά της να διασχίσει τον γαλάζιο Νείλο από τις πηγές του ως τις εκβολές του στην Μεσόγειο Θάλασσα.

«Κύριος στόχος της εκδήλωσης», τονίζει η Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα, «είναι να προσφέρει στο κοινό μια μικρή μόνο «γεύση» από την Αίγυπτο και να υπογραμμίσει τις εξαιρετικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο».

«Άλλωστε», συνεχίζει η Πρεσβεία, «ιστορικά οι δύο χώρες «αντάλλασαν» πολιτισμό και γνώση και δίδαξαν τον αλληλοσεβασμό σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, της ατομικής και της θρησκευτικής ζωής».

«Οι Αιγύπτιοι και οι Έλληνες έχουν πολλά κοινά. Το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος ζωής, το πώς αντιλαμβάνονται της ζωή και πώς τη ζουν… η παράδοση δυνατών οικογενειακών δεσμών… φυσικά μοιραζόμαστε πολλά ακόμη στοιχεία, όπως η κουζίνα, η μεσογειακή κουζίνα».

«Γεύση» από Αίγυπτο στην Αθήνα

Η Αίγυπτος ήταν και είναι γη ειρήνης και ευημερίας. Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας αποτέλεσε το σύμβολο της αναγέννησης της Αλεξάνδρειας, η οποία αποτέλεσε μια Μεσογειακή Μεγαλόπολη, που ανέδειξε τους πρώιμους δεσμούς ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αιγυπτίους, δεσμούς στενότατους που υπάρχουν ως τα σήμερα. Οι Έλληνες που έζησαν στην Αλεξάνδρεια παλαιότερα την αναπολούν με ιδιαίτερη νοσταλγία, ενώ οι Αιγύπτιοι που ήλθαν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες αισθάνονται την αγάπη με την οποία περιβάλλονται από τους Έλληνες.

Η Αίγυπτος ήταν και παραμένει μια χώρα φιλόξενη, ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός λόγω των σπουδαίων ιστορικών μνημείων της, της ομορφιάς της αλλά και των ζεστών της ανθρώπων.

Η έκθεση ζωγραφικής της Carelle Ηomsy, που πραγματοποιήθηκε από 18 έως 30 Οκτωβρίου, έδωσε την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να αποκτήσει μια ενδιαφέρουσα εικόνα από την σημερινή Αίγυπτο με 25 πίνακες ζωγραφικής, στου οποίους μεταφέρει την αντίληψή της για την ζωή στην σύγχρονη Αίγυπτο.

Στο έργο της Carelle Homsy κυριαρχούν πτυχές του εξπρεσιονισμού και του φοβισμού, όπου η ίδια καταφεύγει, προκειμένου να εκφράσει τα συναισθήματά της με μέσο την παρα-μόρφωση των μορφών και την ένταση των χρωμάτων. Επιπλέον, στα έργα της κυριαρχούν ανθρωπιστικοί και κοινωνικοί προβληματισμοί, η παραδοσιακή σύγκρουση καλού και κακού, ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η Αίγυπτος ως ταξιδιωτικός προορισμός


Η Αίγυπτος αποτελεί για πάρα πολλούς ονειρεμένο ταξιδιωτικό προορισμό, για τον πολιτισμό της που επηρέασε την παγκόσμια ιστορία όσο λίγοι, για την αύρα της ερήμου και τους ήχους των βεδουίνων, για τη μοναδική της ατμόσφαιρα και τα αξιοθέατά της.

Επισκεφτείτε ένα από τα διάσημα παραλιακά θέρετρα της Αιγύπτου και της Ερυθράς Θάλασσας, κάντε μια Κρουαζιέρα στο Νείλο για να θαυμάσετε από μακριά το φωτισμένο Κάιρο, το Λούξορ και το Αμπού Σιμπέλ και αφεθείτε στη μεγαλόπρεπη ατμόσφαιρα του «Θεού Νείλου», περνώντας από την Κοιλάδα των Βασιλέων με τις πυραμίδες και το φράγμα του Ασουάν, σεργιανίστε στις πολύβουες αγορές και θαυμάστε τους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς ναούς. Η Αίγυπτος είναι σκέτη μαγεία!

Πηγή: clickatlife.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover