Travel Plan

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Γρεβενά: η «πρωτεύουσα» των μανιταριών


Πριν από μερικά χρόνια, τα Γρεβενά ανακηρύχτηκαν επισήμως, «πόλη του μανιταριού» και οι κάτοικοί τους πρωτοστατούν στην έρευνα, την καταγραφή, την ανάδειξη και την πολύπλευρη αξιοποίηση του φυσικού τους πλούτου, πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά.


Τα Γρεβενά αποτελούν εδώ και χρόνια την ελληνική «πρωτεύουσα» των μανιταριών και το μανιτάρι αποτελεί μέρος της τοπικής παράδοσης και της ιστορίας, αλλά και έμβλημα-σύμβολο αυτής της δυτικομακεδονικής πόλης, διακοσμώντας πάρκα, πλατείες και κόμβους. Οι κάτοικοι της περιοχής κατέχουν επάξια τον τίτλο των πρωτοπόρων της μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας και τα Γρεβενά πρωτοστατούν στην έρευνα, την καταγραφή, την ανάδειξη και την πολύπλευρη αξιοποίησή τους.

Στους πρόποδες της Πίνδου, στα μέρη της Βάλια Κάλντα, αλλά και στα πυκνά δάση βελανιδιάς της περιοχής, στα δάση, στα λιβάδια και στις όχθες των ποταμών του Νομού Γρεβενών, κυρίως στα σύνορά του με την επαρχία Βοΐου Κοζάνης, φύονται -στις βροχερές περιόδους, συχνά σε μεγάλες ποσότητες- περισσότερα από χίλια είδη άγριων μανιταριών, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο διατροφής και λαογραφίας για τους κατοίκους της περιοχής.

Πολλά από αυτά αποτελούν πρώτες πανελλήνιες καταγραφές, ενώ αρκετά θεωρούνται είδη σπάνια στην Ευρώπη, ή απειλούνται με εξαφάνιση. Ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξή τους είναι οι υψηλές σχετικά υγρασίες σε υπόστρωμα και ατμόσφαιρα και για την γεύση τους πλούσια εδαφολογικά χαρακτηριστικά.

Η περιοχή με τα περισσότερα μανιτάρια εμπορικού ενδιαφέροντος είναι η περιοχή του Βοΐου, στο βόρειο τμήμα του Νομού, ενώ η μεγαλύτερη ποικιλία συναντάται στην ανατολική πλευρά του Όρλιακα, στη Βάλια Κάλντα και στις Μπάλτσες.

Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου


Οι τοπικοί φορείς και οι αρχές, έχουν αξιοποιήσει ποικιλότροπα και σε όλα τα επίπεδα, τον πλούτο που τους δίνει η γη στην κουλτούρα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την οικονομία και βέβαια την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Η τοπική κουζίνα έχει αξιοποιήσει βέβαια τα μανιτάρια, τα οποία κατέχουν σημαντική θέση στο διαιτολόγιο και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής, στους καταλόγους των εστιατορίων και στα ράφια των επιχειρήσεων που εμπορεύονται τοπικά προϊόντα.

Στα Γρεβενά θα φάτε νόστιμη μανιταρόσουπα, μανιταροπίλαφο, μανιταρομαγειρίτσα και μανιταρόπιτα, μανιτάρια τουρσί, αποξηραμένα μανιτάρια, μανιτάρια σε λάδι, λικέρ από μανιτάρια, ζυμαρικά με μανιτάρια, αλλά και μανιτάρι γλυκό κουταλιού.

Εγκαινιάζεται το μουσείο μανιταριού


Σε λίγες ημέρες (Κυριακή 6 Νοεμβρίου) θα εγκαινιαστεί στο χωριό Λάβδα των Γρεβενών -12 χλμ. από τη Βασιλίτσα και 15 χλμ. από την Βάλια Κάλντα- το μουσείο μανιταριού, όπου θα εκτίθενται όλα τα μανιτάρια της περιοχής σε φυσική μορφή, πληροφορίες για το καθένα με πλούσια βιβλιογραφία και θα παρέχεται ενημέρωση με οπτικοακουστικό υλικό καθώς και η δυνατότητα για μικροσκοπική εξέταση από τους επισκέπτες.

Επιπλέον στο μουσείο θα μπορεί κανείς να δει τα έργα 45 ελλήνων γλυπτών, τα οποία και ενσωματώθηκαν μέσα σε προθήκες-μικρογραφία της φύσης, όπου ζουν και αναπτύσσονται τα μανιτάρια.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Γρεβενά και τα μανιτάρια τους, θα βρείτε στις ιστοσελίδες www.manitari.gr και www.grevena.gr. Για την αγορά τοπικών προϊόντων επισκεφτείτε το www.manitarishop.gr , μια επιχείρηση συλλογής, επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, με μεγάλη ποικιλία άγριων μανιταριών, αλλά και τοπικών προϊόντων.

Πηγή: clickatlife.gr
Pin It button on image hover