Travel Plan

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

8 ελληνικά νησιά… πολύ extreme!!!



Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα, λίγο τζατζίκι και πολύ ραχάτι. Ακούγεται ξεκούραστο, άκρως ελληνικό και άκρως «ζορμπαϊκό». Γι’ αυτό και τα περισσότερα ελληνικά νησιά επί δεκαετίες βάσιζαν την τουριστική τους φήμη στο παραπάνω τετράπτυχο, με μεγάλη προφανώς επιτυχία.






Την ίδια στιγμή, όμως, στον βωμό του «greek summer dream» θυσιαζόταν κάτι που έχουμε εξίσου σε αφθονία, πέρα από την αίγλη της καλοπέρασης: Τεράστιες εκτάσεις ορεινών όγκων, ιδανικών για αναρρίχηση, γέφυρες πάνω από φαράγγια, βγαλμένα από τα καλύτερα όνειρα των bungee jumpers, εκπληκτικά τοπία στον βυθό, πλάι σε ηφαίστεια, και η ευλογία του Αιόλου, που καλωσορίζει κάθε κατάρτι και πανί ιστιοπλόου στο Αιγαίο.


Με λίγα λόγια, τα ελληνικά νησιά είναι ευλογημένα με γεωλογία και φυσικά προσόντα που τα καθιστούν κορυφαία πεδία για extreme sports σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που θα μπορούσε να γίνει νούμερο ένα «κράχτης» για προσέλευση επισκεπτών, βοηθώντας τον εναλλακτικό τουρισμό να ανθίσει. Ευτυχώς, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, έχουν αρχίσει να πιάνουν το «νόημα» και να εκμεταλλεύονται την προίκα τους. Όπως τα οκτώ νησιά που ακολουθούν, και προσκαλούν όποιον ταξιδιώτη… βράζει το αίμα του.


*Base jumping στην Ζάκυνθο



Τιρκουάζ νερά, ένας ονειρεμένος κολπίσκος, ένα θρυλικό ναυάγιο, το οποίο δίνει το όνομά του στην παραλία, και πάνω της, υψώνονται βράχια διακοσίων μέτρων, πάνω από τα οποία μπορείς να θαυμάσεις την φαντασία της ιόνιας φύσης. Κι όχι μόνο: Κάποιοι σκέφτηκαν πως αυτό το τοπίο παραείναι καλό για να το εκμεταλλεύονται μόνο οι λουόμενοι και οι φωτογράφοι, κι έτσι αποφάσισαν να οργανώσουν εκεί το διεθνούς φήμης event B.A.S.E. Jump.


Πρόκειται για extreme sport, από τα πιο ριψοκίνδυνα που υπάρχουν και συνίσταται στην πτώση του αθλητή από την κορυφή του γκρεμού, ουσιαστικά σε ελεύθερη πτώση, μέχρι να ανοίξει το αλεξίπτωτο που έχει στην πλάτη του. Το θέαμα είναι συγκλονιστικό, οι διαγωνιζόμενοι είναι πεπειραμένοι αλεξιπτωτιστές παγκοσμίου βεληνεκούς, το event οργανώνεται κάθε Αύγουστο στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, και συγκεντρώνει εκατοντάδες βλέμματα που σπεύδουν να το παρακολουθήσουν. Αυτή τη χρονιά, οι επίσημες επιδείξεις θα πραγματοποιηθούν από τις 20 ως τις 26 Αυγούστου.

*Αναρρίχηση στην Κάλυμνο



Υπόδειγμα ανάδειξης των αθλητικών της θελγήτρων, το πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων κέρδισε επάξια τα τελευταία χρόνια την φήμη ενός εκ των κορυφαίων προορισμών για αναρρίχηση στον κόσμο, χάρη στην ποικιλομορφία των βραχώδων σχηματισμών της. Η ομορφιά της απλότητας του τοπίου, αλλά και οι λίθινοι όγκοι – προκλήσεις για τους αναρριχητές αναγκάζουν τους μεγαλύτερους φαν του αθλήματος να κλείσουν κάθε καλοκαίρι εισιτήριο για Δωδεκάνησα. Αν σκεφτεί κανείς πως μετά βίας έχει εξερευνηθεί το 10% της γεωλογικής ποικιλομορφίας και των διαδρομών της Καλύμνου, δεν είναι να απορεί που οι αναρριχητές ξοδεύουν κατά μέσο όρο περισσότερο από ένα μήνα στο νησί – λέγεται μάλιστα, πως ο βράχος της Καλύμνου μοιάζει με αυτόν της Ταϋλάνδης.


Ψηλά τείχη, πήλινες «πλάκες», εντυπωσιακές προεξοχές, ηφαιστειογενείς σχηματισμοί και ογκόλιθοι προσφέρονται είτε για συμβατική αναρρίχηση, είτε για το λεγόμενο bouldering, παρακλάδι του αθλήματος που δεν εμπεριέχει την χρήση σχοινιών, αλλά λαμβάνει χώρα σε «μίνι» ογκόλιθους. Αυτόν τον Σεπτέμβριο, μάλιστα, διοργανώνεται το 1ο North Face Φεστιβάλ Αναρρίχησης στο νησί.


*Bungee jumping στην Κρήτη

Δεν είναι μόνο οι τσικουδιές και οι ρακές που μπορούν να σας «ανεβάσουν» στη Λεβεντογέννα. Λίγα χιλιόμετρα από τα Σφακιά, μέσα στην εκπληκτική κρητική φύση, βρίσκεται η δεύτερη υψηλότερη γέφυρα για άλματα με ελαστικό σχοινί (λέμε με bungee ή bungy jumping) στην Ευρώπη. Εκεί μάλιστα, πραγματοποιήθηκε το βαλκανικό ρεκόρ πτώσης πριν δέκα χρόνια, όταν πρωτοξεκίνησε η αξιοποίηση της γέφυρας, έλκοντας δεκάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Τα άλματα συνεχίζονται απτόητα κάθε καλοκαίρι από την Liquid Bungy.



*«Οργώνοντας» την Μήλο



Λευκοί, συγκλονιστικοί βραχώδεις σχηματισμοί, πανέμορφες διαδρομές και ακατέργαστες ακτές. Η Μήλος δεν θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτη από τους δραστήριους επισκέπτες της. Έτσι, οι φίλοι της αναρρίχησης θα βρουν στη Μήλο δύο αναρριχητικά πεδία, στην Τούρλα του Βανιού και στα Γλαρονήσια. Στην πρώτη τοποθεσία, ένας τεράστιος κωνικός βράχος περιμένει τους πιο έμπειρους αθλητές, θεωρούμενος εκ των καλύτερων πεδίων της χώρας, ενώ στα Γλαρονήσια, στα Πολλώνια, συναντώνται εντυπωσιακοί όγκοι από βασάλτη (το μοναδικό πεδίο της χώρας με αυτό το υλικό), σε σχήμα εξάπλευρων ράβδων.


Για όσους προτιμούν να απολαύσουν το τοπίο, όχι με τα χέρια, αλλά αποκλειστικά με τα πόδια, το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου οργανώνει γεωλογικούς περιπάτους στα ηφαιστειογενή εδάφη και το γεωγραφικό ανάγλυφο του νησιού, που κρύβει συνεχείς εκπλήξεις σε κάθε βήμα.


Οι «χάρες» της Μήλου δεν σταματούν εδώ όμως: Το νησί διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο χωματόδρομων στις Κυκλάδες για off road διαδρομές, γεγονός που την καθιστά αγαπημένο προορισμό πολλών motorcyclists. Επίσης, οργανώνονται περίπατοι ιππασίας, εξορμήσεις καταδύσεων, canoe kayak, ιστιοπλοΐας, windsurfing και kitesurfing. Όχι κι άσχημα…


*Hiking (και όχι μόνο) στην Ανάφη



Ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψετε την ομορφιά της Ανάφης είναι η πεζοπορία: 18 χιλιόμετρα μονοπατιών διατρέχουν το νησί, και περνούν μέσα από φουρνόσπιτα, οστεοφυλάκια και αναφιώτικα τοπία, όπως αυτό της αρχαίας πόλης της Ανάφης στο Καστέλι, που εναλλάσσει το τοπίο μιας υποβλητικής νεκρόπολης με τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά που την πλαισιώνουν.


Στον Κάλαμο, από την άλλη, υψώνεται ένα συγκλονιστικό αναρριχητικό πεδίο – σύμφωνα με το VisitGreece.gr, πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο μονόλιθο της Μεσογείου μετά από αυτόν του Γιβραλτάρ- και αποτελεί πρόκληση για τους αναρριχητές, ενώ οι περιπατητές μπορούν απλώς να ακολουθήσουν το μονοπάτι, που ξεκινά από τους αρχαίους ναούς στους πρόποδες και φτάνει στη Μονή της Άνω Παναγιάς, η οποία ευλόγησε την κορυφή με την συγκλονιστικότερη θέα του νησιού – μην χάσετε ευκαιρία να δείτε από εδώ τον ήλιο να ανατέλλει.

*Η Λευκάδα από ψηλά



Πάνω από μία εκ των ομορφότερων παραλιών της Λευκάδας, το περίφημο Κάθισμα, κάθε καλοκαίρι συνωστίζονται οι «Ίκαροι» με τα πολύχρωμα αλεξίπτωτα πλαγιάς, για να πραγματοποιήσουν απολαυστικές πτήσεις para-pente, (αγγλιστί paragliding) που καταλήγουν σε εντυπωσιακές προσγειώσεις στην παραλία.


*Καταδύσεις στην Σαντορίνη



Στη Σαντορίνη, η καλοκαιρινή περιπέτεια διαδραματίζεται κάτω από το νερό, καθώς εδώ συνεχίζονται οι ηφαιστειακοί σχηματισμοί, εκεί που τελειώνει η Καλντέρα. Ο βυθός σε επιλεγμένα μέρη του θηραϊκού βυθού ενδείκνυται για scuba diving και οργανωμένες εξορμήσεις σε ύφαλους και υποβρύχιες σπηλιές.

*Windsurfing στην Πάρο


Η Νέα Χρυσή Ακτή έχει επιλεχθεί τα τελευταία χρόνια από την Ένωση Επαγγελματιών Windsurfers (P.W.A.) ως «World Cup site», και όχι άδικα: Ιδανική για κάθε επιπέδου windsurfing, η θάλασσα της Πάρου φιλοξενεί τον μοναδικό επαγγελματικού επιπέδου αγώνα στην Ελλάδα από το 1993, και εντυπωσιάζει θεατές και διαγωνιζόμενους. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να μυηθεί στα μυστικά του windsurfing.

Πηγή: in2life.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα απο τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan.

Pin It button on image hover