Travel Plan

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Οι καλύτερες ποδηλατικές διαδρομές στον κόσμο

Από την Αγγλία και την Ιρλανδία, μέχρι τη μακρινή Κούβα, την Τασμανία και τον Καναδά, υπάρχουν μέρη όπου οι «εραστές» του ποδηλάτου μπορούν απολαύσουν εκπληκτικές διαδρομές μέσα σε όμορφα φυσικά τοπία και να εξασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα, συνδυάζοντάς το με ένα ενδιαφέρον ταξίδι.   
Δεν υπάρχει καλύτερος και πιο οικονομικός τρόπος για να εξερευνήσετε ένα μέρος, από το ποδήλατο. Προς τιμήν του αγαπημένου δίτροχου «συντρόφου» για τα ταξίδια μας, ακολουθούν 10 διαδρομές σε όλο τον κόσμο, που θα ήθελε να πραγματοποιήσει κάθε ποδηλάτης.

Νησί Wight, Αγγλία


Το νησί Wight είναι ένας παράδεισος για τους ποδηλάτες, καθώς διαθέτει μεγάλη ποικιλία εδαφών: καταπράσινους λόφους που φτάνουν στη θάλασσα, στενά δρομάκια με περιποιημένες δενδροστοιχίες, μυστηριώδεις πράσινες ρεματιές, ενώ το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του νησιού είναι η κορυφογραμμή των λευκών βράχων που εκτείνονται στα βορειανατολικά. Αν και οι ποδηλάτες απολαμβάνουν το τοπίο του νησιού εδώ και δεκαετίες, το Wight μόνο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να προσελκύει νέους και μοντέρνους Λονδρέζους που θέλουν να περάσουν ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο κοντά στη θάλασσα. Εκεί θα βρείτε επίσης pubs, εστιατόρια, ενώ διοργανώνονται και διάφορα φεστιβάλ.

West Coast, Tasmania, Aυστραλίa


Δικαιωματικά, η Τασμανία θα έπρεπε να έχει λίγα «άγρια» μέρη κι όμως, διαθέτει μεγάλες εκτάσεις από παρθένα εδάφη, κατά μήκος της δυτικής ακτής της. Δεν είναι εύκολο να κάνετε ποδηλατάδες σε αυτή την άγρια γη με τους συνεχείς λόφους, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο. Θαυμάστε το πιο φημισμένο βουνό της Τασμανίας (Cradle Mountain), τη χαριτωμένη παράκτια πόλη Strahan, τον μεγάλο καταρράκτη Montezuma Falls και την εντυπωσιακή λίμνη St Clair, κατά μήκος των Εθνικών Οδών.

Luberon και Mont Ventoux, Provence, Γαλλία


Το να κάνετε ποδήλατο στο λοφώδες Luberon, με τις τσάντες και το φορτίο σας, μπορεί να φαίνεται τρελό, αλλά αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια για ποδήλατο, καθιστούν τη διαδρομή πολύ ευχάριστη, όπως και τα αρχαία ρωμαϊκά ερείπια, τα μεσαιωνικά κάστρα και το γευστικό κρασί. Αυτή η ηλιόλουστη γωνιά της Προβηγκίας έχει περιποιημένους αμπελώνες και αρχαία χωριά σε εντυπωσιακές βραχώδεις πλαγιές. Πυκνά πευκοδάση και απέραντα λιβάδια λεβάντας εκτείνονται και στις δύο πλευρές του δρόμου. Αλλά ο πραγματικός στόχος εδώ είναι το θρυλικό Mont Ventoux, απ’ όπου περνάει συχνά το Tour de France. Υπάρχει δρόμος μέχρι την κορυφή του βουνού, που είναι όμως ανοιχτός μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Νησιά San Juan, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ


Το πλοίο θα μεταφέρει εσάς και το πιστό σας… ποδήλατο από το Σιάτλ ή το Anacortes, στα ήρεμα αυτά νησιά των δυτικών ΗΠΑ. Εκεί σας περιμένουν διαδρομές σε δασώδεις ακτές, απόμερους όρμους και βουκολικά τοπία. Τα τρία μεγαλύτερα νησιά, Lopez, Orcas και San Juan, έχουν τη δική του ξεχωριστή γοητεία το καθένα, με ιστορικούς χώρους και γκαλερί τέχνης. Το έδαφος είναι λοφώδες, αλλά ιδανικό για ποδήλατο, ενώ στη διαδρομή μπορείτε να βρείτε σημεία με φώκιες, ενυδρίδες, θαλάσσια λιοντάρια, αλλά και ελάφια και αετούς στην ενδοχώρα.

County Clare, Ιρλανδία


Ξεκινώντας από το γόνιμο κάμπο στις εκβολές του ποταμού Σάνον, αυτή η διαδρομή περνά από παραλίες με χρυσή άμμο και φτάνει μέχρι την περίφημη περιοχή Cliffs of Moher, με τα απότομα βράχια στον Ατλαντικό Ωκεανό. Θα περάσετε επίσης από τις μουσικόφιλες πόλεις Milltown Malbay και Doolin, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε μία από τις δεκάδες παμπ. Από εδώ, πηγαίνετε προς τις γκρι, αλλά μαγευτικές, ασβεστολιθικές εκτάσεις στο Burren, που θυμίζουν σεληνιακό τοπίο. Τέλος, περιπλανηθείτε στην εξοχή του County Clare.

La Farola, Κούβα

 
Η συναρπαστική Κούβα είναι μια απόλαυση για ποδηλατάδες. Δοκιμάστε τη θεαματική κατάβαση 9 χιλιομέτρων κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου La Farola, από την κορυφογραμμή των βουνών Μπαρακόα, προς τη νότια ακτή. Μερικά σημεία της εθνικής οδού βρίσκονται σε απόκρημνες βραχώδεις ακτές, δίπλα σε μέρη με τροπική βλάστηση και με πανέμορφη θέα του «άγριου» ωκεανού.
Αυτός ο υπέροχος αυτοκινητόδρομος, αποτελεί μια ακαταμάχητη πρόκληση για τους ποδηλάτες. Παραδοσιακά, το πρώτο στάδιο της Vuelta Ciclista της Κούβας (η «απάντηση» της Κούβας στον γύρο της Γαλλίας) εκτελείται σε αυτή τη διαδρομή.

Εθνική Οδός 1, Βιετνάμ


Αυτός ο γραφικός δρόμος, εκτείνεται κατά μήκος της στενής χώρας, από βορρά προς νότο. Είναι η πιο δημοφιλής διαδρομή ποδηλασίας στο Βιετνάμ, πολλών χιλιομέτρων, αλλά με εντυπωσιακά τοπία της ακτογραμμής του Βιετνάμ. Η διαδρομή έχει κάποια σημεία με λόφους, με κορυφαίο το πέρασμα Hai Van (496m)- και εκπληκτική κάθοδο σε πευκόφυτες πλαγιές προς τα δυτικά και προς τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανατολικά. Θαυμάστε τους καταπράσινους ορυζώνες και τις κρυμμένες κοιλάδες, ψαρέψτε και καταδυθείτε στα γαλαζοπράσινα νερά της ακτής.

Χερσόνησος Otago, Νέα Ζηλανδία

 
Με το πρώτο μισό αναμφισβήτητα χαλαρό και το δεύτερο μέσα σε όμορφα τοπία, η διαδρομή αυτή, αποτελεί μια από τις καλύτερες στη χώρα. Ξεκινά από την πανεπιστημιούπολη Dunedin και προχωρά στον ανοικτό δρόμο, σε μια ελικοειδή διαδρομή κατά μήκος της ακτής, με εκπληκτική θέα στον ωκεανό. Ακολουθεί μια απότομη στροφή προς τα δεξιά και ξεκινά η… αναρρίχηση. Ετοιμαστείτε για απότομες αναβάσεις, γρήγορες καταβάσεις και τα περίεργα άλμπατρος να σας κρατούν συντροφιά. Η διαδρομή συστήνεται, κατά τις ξηρές περιόδους. 

Νησί Cape Breton, Καναδάς


Αυτή η δικαιολογημένα διάσημη ποδηλατική διαδρομή, είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα τοπία της -βραχώδεις ακτές που κόβουν την ανάσα, την κρυστάλλινη θάλασσα στο νησί Bras d'Or και τα highlands στο Cape Breton- ειδικά τη φθινοπωρινή περίοδο. Αλλά οι πιο περιπετειώδεις θα ενθουσιαστούν, καθώς οι ήπιοι λόφοι, δίνουν τη θέση του σε «άγρια» βουνά με προκλητικές αναβάσεις και καταβάσεις. Θα δείτε πλούσια άγρια ζωή (όπως κάστορες, άλκες και ελάφια), γραφικά ψαροχώρια, μια ενδιαφέρουσα γαελική κουλτούρα που προέρχεται από γαλλικές και σκωτσέζικες ρίζες και θα εισπνεύσετε άφθονη αύρα του ωκεανού.

Friuli-Venezia Giulia, Ιταλία


Με το ποδήλατο, θα μπορέσετε να ανακαλύψετε τις απομακρυσμένες, αλλά όμορφες περιοχές της νοτιοανατολικής Ιταλίας, που συχνά παραβλέπονται. Κατά μήκος των δρόμων που είναι ιδανικοί για ποδήλατο, θα δείτε αγρότες να καλλιεργούν τα χωράφια τους στο δυνατό ήλιο και σειρές αμπελιών σε λοφώδεις περιοχές, ενώ θα απολαμβάνετε το φρέσκο αέρα στο πρόσωπό σας. Το βράδυ χαλαρώστε σε μια πλατεία, πίνοντας το περίφημο λευκό κρασί της περιοχής. Το… κερασάκι στην τούρτα αυτής της εκπληκτική διαδρομής, είναι η ακτή της Ίστρια. 

Πηγή: clickatlife.gr
Pin It button on image hover