Travel Plan

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Δέκα λόγοι για να επισκεφτείτε τη Σαγκάη το 2012


Η μεγαλύτερη μητρόπολη της Κίνας διανύει φέτος την πιο τυχερή χρονιά της, φιλοξενεί πολλά συναρπαστικά γεγονότα και ανανεώνει το φουτουριστικό της ορίζοντα… Καλωσήλθατε στη Σαγκάη!


Η Σαγκάη είναι η κινεζική μητρόπολη όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση. Πουθενά αλλού σε αυτή την απέραντη χώρα δε θα δείτε τόσο έντονα την εικόνα των παραδοσιακών μικρών σπιτιών, στη σκιά υπερσύγχρονων ουρανοξυστών και πολυτελών πολυκαταστημάτων και εστιατορίων, δίπλα σε καταστήματα πρόχειρου φαγητού.

Η πόλη αναπτύσσεται γρήγορα και το 2012 θα είναι μια μεγάλη χρονιά με ακόμα περισσότερες αλλαγές. Δείτε λοιπόν γιατί θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα ταξίδι στη μεγάλη μητρόπολη το τρέχον έτος.

1. Οι ουρανοξύστες της Σαγκάη

Ο Shanghai Tower, ένας ουρανοξύστης 632 μέτρων, είναι υπό κατασκευή δίπλα στο Jin Mao και το Shanghai World Financial Center. Ο ορίζοντας της Σαγκάης θα αλλάξει και πάλι σύντομα και θα υπάρξει ένας ακόμη λόγος για μερικές φωτογραφίες. Ο Shanghai Tower θα ολοκληρωθεί το 2014, αλλά σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο που έχει αναλάβει το έργο, το κτήριο θα φθάσει το ύψος των 340-350 μέτρων το 2012, ξεπερνώντας το Shanghai World Financial Center, γνωστό και ως το κτήριο «ανοιχτήρι μπουκαλιών», κατά 80 μέτρα.

2. Η χρονιά του Δράκου



Σύμφωνα με το κινεζικό σεληνιακό ημερολόγιο, το έτος του δράκου αρχίζει στις 23 Ιανουαρίου 2012. Ο δράκος θεωρείται το πιο τυχερό από τα 12 ζώα – ζώδια του ημερολογίου και οι εορτασμοί του σεληνιακού νέου έτους αναμένεται να είναι οι σπουδαιότεροι της τελευταίας δεκαετίας. Συμμετέχετε κι εσείς στις μεγαλύτερες μετακινήσεις της χώρας για να ζήσετε και να γιορτάσετε τη Γιορτή της Άνοιξης. Κάθε Κινέζος πιστεύει ότι η ζωή του είναι ευλογημένη τη χρονιά του Δράκου. Μάλιστα στην Κίνα αναμένεται αύξηση των γεννήσεων φέτος, λόγω της πεποίθησης ότι τα παιδιά που γεννιούνται τη χρονιά του Δράκου, είναι πιθανό να απολαύσουν επαγγελματική επιτυχία και να αποκτήσουν σημαντική περιουσία.

3. Καλύτερο δίκτυο Μετρό


Η γραμμή 12 του Μετρό (από το Pudong στο Yangpu) και η γραμμή 16 (στην περιοχή του Pudong) θα λειτουργήσουν το 2012. Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζεται το σχέδιο ανάπτυξης του Μετρό της Σαγκάης.

Η γραμμή 11 του Μετρό θα επεκταθεί στο Pudong και η γραμμή 13 -η προσωρινά εκτός λειτουργίας γραμμή Expo- θα φτάσει στο Putuo από το τέλος του επόμενου έτους. Και αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμη αν θα πάτε Πεκίνο ή Σαγκάη, σκεφτείτε το εξής: το Δίκτυο Μετρό της Σαγκάης είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο (περίπου 420 χιλιόμετρα).

Και μόλις λειτουργήσουν οι επεκτάσεις του φέτος, θα ξεπερνά αυτό του Πεκίνου κατά σχεδόν τρεις φορές στον αριθμό των σταθμών, με συνολικά πάνω από 70 στάσεις.

4. Έκθεση Expo της Σαγκάης

Η έκθεση Shanghai Expo Memorial λαμβάνει χώρα στο πρώην περίπτερο Expo. Οι 12.000 τετραγωνικών μέτρων έκθεση παρουσιάζει πάνω από 2.000 αντικείμενα που προέρχονται από διάφορες συμμετέχουσες χώρες. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν το «γιγάντιο μωρό», ένα τεράστιο ρομπότ μωρό που καλωσόρισε τους επισκέπτες στο ισπανικό περίπτερο το 2010, το σκελετό του αυστραλιανού πιθήκου Lucy και φυσικά, αντίγραφα του της μασκότ της Shanghai Expo, Haibao.


Η έκθεση άνοιξε για το κοινό τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2014.

Μετά τις εκθέσεις, τα περισσότερα αντικείμενα θα μεταφερθούν στο Μουσείο της Σαγκάης Expo, το πρώτο σχετικό μουσείο στον κόσμο. Η κατασκευή του μουσείου θα ξεκινήσει φέτος και ο χώρος αναμένεται να ανοίξει το 2015.

5. Ψώνια, ψώνια και ψώνια

Η κρίση του ευρώ και η οικονομική ύφεση, δε μπορεί να σταματήσει την αισιοδοξία της Σαγκάης και τη μανία της κατανάλωσης. Έτσι, τα εμπορικά κέντρα ανοίγουν ασταμάτητα το ένα μετά το άλλο, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους αγοραστές με τα… χοντρά πορτοφόλια.


Αξίζει να αναφέρουμε το εμπορικό κέντρο «art shopping mall» K11 και το IAPM στο Huaihai Zhong Lu, το νέο «New World» στο Pudong και το αριστοκρατικό Takashimaya στην Gubei.

6. Δίκτυο 4G

Σύμφωνα με το Υπουργείο Νέων Τεχνολογιών της Κίνας, το κέντρο της Σαγκάης (η περιοχή μέσα στη γραμμή 4 του Μετρό) θα καλύπτεται από το δίκτυο 4G από το τέλος του 2012 και το 39% του πληθυσμού της πόλης θα έχει πρόσβαση στις κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες 4G. Με μια σύνδεση 36 φορές ταχύτερη από την τρέχουσα 3G, που επιτρέπει την τηλεφόρτωση δεδομένων ενός gigabyte ανά δευτερόλεπτο, η Σαγκάη θα γίνει ο αγαπημένος προορισμός για να ελέγξετε την ταχύτητα του νέου σας smartphone.


7. Σαγκάη First Food

Με την αναμόρφωση του καταστήματος Shanghai First Food, η Σαγκάη θα ανακτήσει ένα κομμάτι της γαστριμαργικής της ιστορίας το 2012. Πριν από το τέλος του 2012, το Shanghai First Food, θα αποκτήσει το αρχικό του look του 1920, στον πεζόδρομο Nanjing Dong Lu (Το κατάστημα θα κλείσει το Μάρτιο και θα ξανανοίξει το Δεκέμβριο του 2012). Το εμπορικό κέντρο τροφίμων, θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα τροφίμων στον κόσμο. Δοκιμάστε jiaxin binggan (γεμιστά μπισκότα) και jinhua huotui (είδος κρέατος).


8. X Games

Εάν είστε λάτρεις των extreme sports, μην παραλείψετε το X Games Asia, ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα extreme sports σε αυτήν την πλευρά του πλανήτη. Το event του 2012 θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, για έκτη συνεχή χρονιά στη Σαγκάη, στο ιστορικό Jiangwan Sport Center ( www.kic-jwsc.com ) στην περιοχή Yangpu District. Οι διοργανωτές στοχεύουν να επαναλάβουν την επιτυχή διοργάνωση του περασμένου έτους (περίπου 200 αθλητές διαγωνίστηκαν και 62.100 θεατές παρακολούθησαν), με νέας σχεδίασης πίστα και με τις συμμετοχές των καλύτερων αθλητών στον κόσμο στο skateboarding, το BMX ποδήλατο και τα πατίνια.


9. Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ

Μια δεκαετία σχεδόν μετά την έναρξη το 2003 του Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ (SILF) της Σαγκάη, το φεστιβάλ αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην Κίνα, προσελκύοντας έναν τεράστιο αριθμό δημιουργών, πολλοί από τους οποίους έχουν προεπιλεγεί ή κερδίσει σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία - Man Booker, National Book Award και Los Angeles Times Fiction Prize.


Για τη 10η επέτειό του, το SILF θα έχει τους Amy Tan, Siddhartha Deb και Edward P. Jones για τρεις εβδομάδες συναρπαστικών αναγνώσεων και συζητήσεων. Το SILF θα διεξαχθεί από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαρτίου 2012.

10. Ο Σοκολατένιος Κόσμος των Θαυμάτων

Τρεις λαχταριστές λέξεις: θεματικό πάρκο σοκολάτας. Αν αυτές δε φτάνουν για να σας πείσουν να επισκεφθείτε την Σαγκάη, τι άλλο να πούμε; Ο πρώτος Σοκολατένιος Κόσμος των Θαυμάτων στη Σαγκάη, θα είναι ανοιχτός μέχρι το Φεβρουάριο. Εκεί θα δείτε εκπληκτικά εκθέματα φτιαγμένα από σοκολάτα και φυσικά θα μπορείτε να φάτε το αγαπημένο σας γλύκισμα. Οι επισκέπτες καλούνται να δοκιμάσουν την τύχη τους στην παρασκευή σοκολάτας και να πάρουν μαζί τους γλυκά που έφτιαξαν οι ίδιοι.



Πηγή: clickatlife.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover