Travel Plan

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Παρνασσός: Το hip της παράδοσης

Αράχωβα: Anemolia Resort 4* από 30€ με πρωινό

Κάποιοι φαντάζονται τα χειμερινά σαββατοκύριακά τους με χιονοπέδιλα το πρωί και κοκτέιλς το βράδυ, ενώ κάποιοι άλλοι τα ονειρεύονται με μποτάκια ορειβασίας και ζεστή σοκολάτα δίπλα στο τζάκι. Ο Παρνασσός έχει μία πρόταση για κάθε γούστο, διαθέτει το -πιθανότατα- πιο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας και απέχει μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα. Φαντάζεστε το επόμενο σαββατοκύριακό σας κάπως αλλιώς; 



Δικαιωματικά κατέχει τον τίτλο του δημοφιλέστερου χειμερινού θέρετρου για τους Αθηναίους γιατί, όπως και να το κάνουμε, είναι πανέμορφη, άκρως γραφική, διαθέτει εκπληκτική θέα και στα ασφυκτικά δρομάκια της φιλοξενεί ταβέρνες και μπαράκια που πολλά ορεινά χωριά θα ζήλευαν.

Έχει κάποια ενδιαφέροντα σημεία, όπως η βυζαντινή εκκλησία του Άη-Γιώργη με το πέτρινο ρολόι και το κανόνι του 1826, λάφυρο της Επανάστασης, και κάποια ακόμα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα, όπως ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο των Δελφών, μόλις δέκα με δεκαπέντε λεπτά μακριά.

Έχει, όμως, και εκνευριστικά πολλή κίνηση το σαββατοκύριακο –ιδιαίτερα τα μεσημέρια που τεράστια τζιπ με φιμέ τζάμια κατηφορίζουν προς τα μαγαζιά του χωριού, σκαρφαλώνοντας πεζοδρόμια και κλείνοντας δρόμους. Τα καταστήματα με σουβενίρ είναι τόσα πολλά που σου δημιουργούν σύγχυση, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι τιμές στις ταβέρνες, ειδικά σε σχέση με την ποιότητα, δεν ανταποκρίνονται καθόλου σε αυτές ενός μικρού, κατά τα άλλα, χωριού.


Υπάρχει, βέβαια, πάντα και το Λιβάδι, γι’αυτούς που θέλουν μεν την γκλαμουριά της Αράχωβας ως προς την έξοδό τους, αλλά προτιμούν πιο ήσυχη διαμονή. Το Λιβάδι, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αράχωβας με το αυτοκίνητο, αποτελούσε μέχρι πριν κάποια χρόνια αποκλειστικό τροφοδότη της περιοχής σε κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα και ήταν γνωστό ως «Καλύβια», καθώς εκεί υπήρχαν τα καλύβια των κτηνοτρόφων. Σήμερα τα καλύβια έχουν μεταμορφωθεί σε ελβετικού τύπου σαλέ, ενώ κάποια άλλα έχουν ανακατασκευαστεί ώστε να λειτουργούν ως ταβέρνες και καφέ. Το τοπίο θυμίζει πραγματικά βορειοδυτική Ευρώπη: Το ελατόδασος που αγκαλιάζει την περιοχή είναι μαγευτικό ενώ όταν τα χιόνια αρχίζουν να λιώνουν μια φυσική λίμνη σχηματίζεται στη λεκάνη του Λιβαδιού που στολίζει με υγρό στοιχείο τον οικισμό. 

Αγόριανη: Φυσική χαλάρωση


Σε απόσταση εικοσιπέντε χιλιομέτρων από την Αράχωβα, η Αγόριανη αποτελεί γνήσιο δείγμα παρνάσσιου χωριού, με τα λιθόκτιστα σπιτάκια της, την παραδοσιακή πλατεία με τα πλατάνια και ένα πέτρινο μονοπάτι που οδηγεί σε έναν όμορφο καταρράκτη. Επισκεφθείτε την όσο ακόμα διατηρεί αναλλοίωτα τα χρώματα της φύσης, τους αργούς ρυθμούς της εξοχής και την γνησιότητα των κατοίκων της, γιατί η ανοικοδόμηση τουριστικών καταλυμάτων είναι ήδη έντονη. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι αυτοί που την επιλέγουν ως ορμητήριο για την Αράχωβα και το χιονοδρομικό κέντρο.

Η καταπράσινη, φιδίσια διαδρομή προς την Αγόριανη -η αλλιώς «Επτάλοφος», αφού είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους- θα σας βάλει στο κλίμα ως προς το τι θα αντικρύσετε φτάνοντας εκεί: Το μεγαλείο της φύσης, όταν συνδυάζει βουνίσιο αέρα, κελαριστά νερά και καταπράσινες ανταύγειες όπου κι αν απλωθεί το βλέμμα. Φτάνοντας, όμως, εκεί θα ανακαλύψετε πολύ περισσότερα που την στολίζουν: Παραδοσιακά ταβερνάκια, ένα εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο από τον Σύλλογο Γυναικών, μαγευτικά μονοπάτια για ατελείωτες ώρες εξερεύνησης και, φυσικά, γύρω χωριά που το κάθε ένα έχει μια ξεχωριστή ιστορία να αφηγηθεί.

Αφού, λοιπόν, χορτάσετε βόλτες και μεζέδες στην Αγόριανη, απλώστε τον χάρτη και διαλέξτε: Η Βάριανη, με τον υπέροχο γραφικό οικισμό προσφέρεται για ελληνικό καφέ στην πλατεία και επίσκεψη στις «πηγές Μπουρμπούλα» με τις πέτρινες κρήνες. Εκεί κοντά βρίσκεται και το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, όπου μπορείτε να ξεναγηθείτε στις στοές που χρησιμοποιήθηκαν για εξόρυξη βωξίτη κατά την δεκαετία του ’60.

Από εκεί μπορείτε να κατηφορίσετε στο ανακατασκευασμένο Χάνι της Γραβιάς, το οποίο σίγουρα θα συγκινήσει τους ιστοριολάτρεις που θα περιηγηθούν στον τόπο όπου έζησε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. Στον χώρο του στάβλου, μάλιστα, προβάλλεται σε ώρες κοινού δεκάλεπτη ταινία για την μάχη της Γραβιάς.

Τέλος, εναλλακτική διαδρομή από την Αγόριανη προσφέρει αυτή που ανηφορίζει προς τον Δήμο Καλλιέων, με το χωριό Αθανάσιος Διάκος (Μουσουνίτσα), χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων, στις πλαγιές των Βαρδουσίων, να κλέβει την παράσταση. Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο του Αθανάσιου Διάκου που στεγάζεται στο ανακαινισμένο πατρικό του ήρωα. 

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού


Δεκαεννέα πίστες, επτά χιονοδρομικές διαδρομές, δέκα μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες για αρχάριους σε συνδυασμό με άριστες παροχές για μικρούς και μεγάλους, όπως παιδική χαρά, καφετέριες-σαλέ και δωρεάν ιατρική κάλυψη κάνουν το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού ένα από τα δημοφιλέστερα της Ελλάδας.

Το κόστος για το ημερήσιο πάσο τα σαββατοκύριακα ανέρχεται στα 30 ευρώ κατ’άτομο και στα 15 ευρώ τις καθημερινές. Ωστόσο, αν βρεθείτε εκεί μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, θα απολαύσετε τις παροχές που προσφέρονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού:

-Ελεύθερη είσοδος σε όλα τα παιδιά από 6 έως 17 ετών.
-Δωρεάν μαθήματα σκι για παιδιά έως την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου. 
-All day ski το Σάββατο 21 Ιανουαρίου. 
-Δωρεάν ενοικίαση εξοπλισμού για παιδιά έως τις 20 Ιανουαρίου. 
-50% έκπτωση στην ενοικίαση εξοπλισμού το σαββατοκύριακο 21 και 22 Ιανουαρίου.  

Πηγή: in2life.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan

Pin It button on image hover