Travel Plan

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Έκθεση στο Λονδίνο για τα 50 χρόνια του James Bond


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου, εκτός από τα 60χρονα της Ελισάβετ, θα συμπέσουν και με τα 50ά γενέθλια του James Bond. Τι καλύτερο λοιπόν, από μια έκθεση για το αγγλικό είδωλο–σταθμό, τον πράκτορα 007;


Στην ταινία του James Bond «Quantum of Solace» του 2008, η MI6 απεικονίζεται σαν να έχει επιχειρησιακό κέντρο το Κέντρο Barbican του Λονδίνου. Τον Ιούλιο, ο αγαπημένος κατάσκοπος της Βρετανίας θα επιστρέψει, αυτή τη φορά όμως, για μια έκθεση που θα είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την έναρξη της σειράς των ταινιών James Bond.

Ο σχεδιασμός για την έκθεση «007: 50 Χρόνια του Bond Στυλ» promises υπόσχεται να αποτελέσει η έκθεση ζωντανό τεκμήριο μισού αιώνα gadgets, σκηνικών, ρούχων και αυτοκινήτων, μαζί με τα προσχέδια, σχέδια και μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους. «Είναι ο Bond πίσω από τις κάμερες», σχολιάζει ο έφορος της έκθεσης και ιστορικός μόδας Bronwyn Cosgrave. «Παρουσιάζουμε σε όλη της την έκταση τη μέθοδο σχεδιασμού ενός έργου James Bond, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει».

Ο Cosgrave έχει ήδη καταβάλει κοπιώδη εργασία δύο ετών μαζί με παραγωγούς του Bond, με «πρωτόγνωρη πρόσβαση» στο αρχείο του Bond archive στο Βόρειο Λονδίνο. Η δομή της έκθεσης, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Ab Rogers, θα καταλαμβάνει όλο το ισόγειο του Barbican κι ένα μικρό θεατρικό χώρο, με εκθέματα από το «Dr No», μέχρι και το ερχόμενο μέσα στο 2012 Skyfall.

Η τρίτη ταινία James Bond με πρωταγωνιστή τον Daniel Craig, το Skyfall ξάφνιασε με την απόφαση των συντελεστών του να το γυρίσουν σχεδόν εξ ολοκλήρου στο αγγλικό θέρετρο (ασυνήθιστο για Bond) του Bognor Regis, μολονότι ο Cosgrave σημειώνει ότι έγιναν επίσης γυρίσματα και στη Σαγκάη. Η ταινία αναμένεται να ντεμπουτάρει στις αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου. Τότε, η κινητή έκθεση (που δε θα μείνει μόνο στα «ασφαλή» πεδία του Barbican) θα βρίσκεται στο Τορόντο του Καναδά, έναν από τους σταθμούς της στα τρία χρόνια που θα διαρκέσει.


Ταυτόχρονα, «τρέχει» και μία «αντίπαλη» έκθεση οχημάτων του πράκτορα 007, αλλά ο Cosgrave δηλώνει πως οι δύο εκθέσεις συμπληρώνουν και δεν ανταγωνίζονται η μία την άλλη. "Θα έχουμε μερικά αυτοκίνητα – δε γίνεται Bond χωρίς την Aston Martin DB5 του. Θα υπάρχει βάρκα, ηλεκτρικό έλκηθρο, αλλά το συγκεκριμένο είναι πιο γενικό Bond show. Δεν επικεντρωνόμαστε στα αυτοκίνητα".

Οι λάτρεις της μόδας, ωστόσο, θα αποζημιωθούν, καθώς τα κοστούμια θα φέρουν την υπογραφή σχεδιαστών από τον Hubert de Givenchy έως τον Tom Ford μέχρι και τις στολές μαγιό του Daniel Craig, που άφησαν το κοινό με ανάμεικτα συναισθήματα στο Casino Royale. Στολές που έχουν χαθεί θα αναπαραχθούν υπό την επίβλεψη του σχεδιαστή Lindy Hemming.

Τα γενέθλια του Bond ήρθαν την κατάλληλη στιγμή, με μια πλειάδα ανάμεσα στις φιγούρες της βρετανικής κουλτούρας από το Shakespeare και το Dickens ως τον Damien Hirst και τη βασίλισσα Ελισάβετ, να τιμώνται σε εκθέσεις και εκδηλώσεις τη χρονιά που οι Ολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενούνται στο Λονδίνο. Ο Cosgrave σημειώνει την ευτυχή αυτή συγκυρία. «Η αθλητικότητα που αποτυπώνεται στις ταινίες θα αποτυπώνεται και στην έκθεση. Θυμηθείτε το σκηνικό δράσης με το οποίο ανοίγει το The Spy Who Loved Me» - μια καταδίωξη σε πλαγιά όπου ο Bond τη γλιτώνει με αλεξίπτωτο στα χρώματα της αγγλικής σημαίας.

Το Bond show είναι απρόσμενα mainstream για το Barbican, που φέτος γιορτάζει τα 30 χρόνια του. Τα πιο τυπικά επερχόμενα events που θα φιλοξενηθούν στο Κέντρο Barbican περιλαμβάνουν μια έρευνα για το έργο της σχολής του Bauhaus, καθώς και παρουσιάσεις της πεντάωρης όπερας των Philip Glass και Robert Wilson's με το σουρεαλιστικό τίτλο «Ο Αϊνστάιν στην παραλία».

Ο Nicholas Kenyon, εκτελεστικός διευθυντής του Barbican αντιμετωπίζει το show σαν μια ευκαιρία για το Κέντρο να γίνει γνωστό σε ένα πιο ευρύ κοινό. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά: «Η μεγάλη γκάμα των προσφερόμενων παρουσιάσεων κάθε μορφής τέχνης στο χώρο του Κέντρου γίνεται πάντα με υψηλής ποιότητας design, και δεν υπάρχει μεγαλύτερο είδωλο του βρετανικού στυλ από τον James Bond τα τελευταία 50 χρόνια.»

«Κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι οι ταινίες του James Bond είναι αριστουργήματα του κινηματογράφου», συμπληρώνει ο Cosgrave. «Ναι, είναι blockbusters, αλλά είναι πραγματικά καλοφτιαγμένες από καλλιτεχνικής πλευράς»…

Πηγή: clickatlife.gr

Επισκεφθείτε το Λονδίνο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan


Pin It button on image hover