Travel Plan

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Το Ταλίν είναι μία από τις πιο καλοδιατηρημένες και γοητευτικές πόλεις στην Ευρώπη


Απέναντι από τη φινλανδική πρωτεύουσα, το Ελσίνκι, και µπροστά στα νερά του Κόλπου της Φινλανδίας βρίσκεται η πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν. Η ιστορία του πάει πίσω στο 1219 όταν οι Δανοί έστησαν ένα κάστρο στο λόφο Toompea κι έτσι το taani lininnus, το «δανέζικο κάστρο», έδωσε το όνοµά του στην πόλη που έµελλε να γίνει µεγάλο κέντρο του παντοδύναµου Χανσεατικού Συνδέσµου, του µεσαιωνικού συνεταιρισµού των Γερµανών εµπόρων. 



Η παρακµή του 16ου αιώνα έφερε Σουηδούς, Ρώσους, Πολωνούς και Λιθουανούς κατακτητές. Από επαρχία της ρωσικής αυτοκρατορίας έγινε ανεξάρτητη χώρα και µετά, κράτος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, για να ανεξαρτητοποιηθεί το 1991 και το 2004 να γίνει µέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποτέλεσµα όλων αυτών των ανακατατάξεων είναι να υπάρχουν σκανδιναβικές, σλαβικές και κεντρο-ευρωπαϊκές επιρροές σε όλους τους τοµείς της ζωής. Βέβαια, το ατού παραµένει η Παλιά Πόλη µε τις δύο ζώνες της, όπου µέσα στα συντηρηµένα τείχη ένα συνονθύλευµα από πύργους, πλακόστρωτες πλατείες, σπίτια µε µυτερές στέγες, σκοτεινά κελάρια και λιθόστρωτα δροµάκια τής έδωσε δικαίως µια θέση ανάµεσα στα Μνηµεία Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO.


Η πρώτη εικόνα του Ταλίν εντυπωσιάζει ευχάριστα τον επισκέπτη, µιας και η πρώην σοβιετική πόλη θυµίζει έντονα Σκανδιναβία. Οι κάτοικοι ψηλόλιγνοι, ξανθοί, οι δρόµοι φαρδείς πεντακάθαροι, οι συγκοινωνίες τέλεια «κουρδισµένες», τα κτίρια καλοσυντηρηµένα αλλά και µοντέρνα. Η Νέα Πόλη µε τους γυάλινους ουρανοξύστες θα µας υποδεχθεί στο σύγχρονο Ταλίν που έχει µετατραπεί σε ένα κοσµοπολίτικο κέντρο και τουριστικό πόλο που συνδυάζει τη γοητεία του παρελθόντος µε τη δυναµική µιας πρωτεύουσας οικονοµικά και πολιτιστικά ανεπτυγµένης. Τα ισχυρά µεσαιωνικά τείχη που περιέβαλλαν και σε πολύ µεγάλο τµήµα ακόµα περιβάλλουν, την Παλιά Πόλη κατάφεραν να την προστατέψουν από τις εχθρικές επιδροµές στο πέρασµα των αιώνων.Ας ξεκινήσουµε λοιπόν την περιήγησή µας περνώντας από την πύλη Viru. Ενας παραµυθένιος πύργος πάνω από µια σειρά ανθοπωλείων µάς εισάγει στο νότιο τµήµα της Παλιάς Πόλης, εκεί όπου κάποτε ζούσαν και δούλευαν οι έµποροι και οι τεχνίτες της.


Πριν ανηφορίσουµε προς την κεντρική πλατεία, στρίβοντας δεξιά και παράλληλα µε τα τείχη, θα βρεθούµε στο στενό της Αγίας Αικατερίνης, όπου η µεσαιωνική ατµόσφαιρα είναι ζωντανή στα µαγαζάκια και τα στούντιο των καλλιτεχνών. Απέναντι από τους πάγκους που «χάνονται» κάτω από µάλλινα πουλόβερ, καπέλα και γάντια αξίζει να µπούµε στα εργαστήρια κοσµηµάτων, στα ατελιέ ζωγράφων, σε γκαλερί όπως η µυστηριακή ICHTUS (από το ελληνικό Ιχθύς). Υπό το φως των κεριών και µοναστηριακής µουσικής θα θαυµάσουµε τα έργα και κατόπιν θα µπούµε στα δωµάτια που αποτελούσαν κοµµάτι του γειτονικού Δοµινικανικού Μοναστηριού που ιδρύθηκε εδώ το 1246. 

Αφού τονωθούµε µε µια σοκολάτα στο περίφηµο Chocolaterie Cafe, θα πάρουµε τον κεντρικό δρόµο που γεµίζει από νεολαία. Κάτω από τα παµπάλαια κτίρια, µπροστά από εστιατόρια και καφέ, υπαίθριοι αρτίστες ζωγραφίζουν ενώ τα λιθόστρωτα δροµάκια πληµµυρίζουν από ιππότες, ευγενείς, µουσικούς και γελωτοποιούς όταν η πόλη γιορτάζει τους καλοκαιρινούς µήνες. Τα δηµοφιλή Peppersack και Olde Hansa µας προσκαλούν για ένα λουκούλλειο γεύµα στις υποφωτισµένες αίθουσές τους όπου οι πυρσοί δίνουν το φως, τα φαγητά σερβίρονται σε ξύλο, τα τραπέζια θυµίζουν Ροµπέν των Δασών και η διασκέδαση περιλαµβάνει οινοποσία αλλά και ξιφοµαχίες! Πριν όµως καταλήξουµε µπροστά σε ένα τεράστιο κότσι σερβιρισµένο µε λάχανο, µούρα, καρότο τουρσί και sour cream, θα πρέπει να γνωρίσουµε την Πλατεία του Δηµαρχείου που για επτά αιώνες τώρα υπήρξε το κέντρο του Ταλίν. Πριν φτιαχτεί το Δηµαρχείο, στο σηµείο αυτό λειτουργούσε η αγορά ενώ εδώ γίνονταν και οι βασιλικές γιορτές. Τώρα θα βρεθούµε ανάµεσα σε όµορφα καφέ και εστιατόρια, θα παρακολουθήσουµε υπαίθριες µουσικές και θεατρικές παραστάσεις, παρελάσεις ιπποτών το καλοκαίρι, θα χαζέψουµε στα πανηγύρια µπροστά στους πάγκους που πουλούν είδη λαϊκής τέχνης. Έπειτα, θα µπούµε στο Δηµαρχείο, το µόνο ανέγγιχτο γοτθικό δηµαρχείο της Βόρειας Ευρώπης. Πέρα από τις εκθέσεις που οργανώνονται µπορούµε να παρακολουθήσουµε ένα κονσέρτο ή ακόµα να ανεβούµε στον οκταγωνικό πύργο του για εκθαµβωτική θέα πάνω από την πόλη.

Αξιοθέατο είναι και το παλιότερο φαρµακείο της Ευρώπης, που ακόµα λειτουργεί. Βρίσκεται στο ίδιο κτίριο που ήταν και το 1422 για να µας εισάγει στον κόσµο των παλιών φαρµακοποιών. Από πίσω του επιβιώνει η πανέµορφη εκκλησία του Αγίου Πνεύµατος. Χτισµένη τον 14ο αιώνα, φιλοξενεί ένα τέµπλο µοναδικό στην Εσθονία, ενώ το πολύχρωµο ρολόι της είναι το παλιότερο στο Ταλίν. Οι λάτρεις της θρησκευτικής τέχνης δεν θα πρέπει να χάσουν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου εκτίθενται ταφόπλακες, τέµπλο και το φηµισµένο έργο του 15ου αιώνα «Χορός µε τον Θάνατο». Από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες της µεσαιωνικής Ευρώπης υπήρξε το 1500 η St Olav’s, το ψηλότερο κτίσµα του κόσµου (159 µέτρα) ενώ ο πύργος της σηµατοδοτούσε την εµπορική πόλη του Ταλίν, µιας και ήταν ορατός από πολύ µακριά στη θάλασσα. Ολόκληρη η Παλιά Πόλη, ο λόφος Τoompea και το λιµάνι φαίνονται καθαρά αν ανεβούµε στον πύργο. Αξιοσηµείωτο είναι ότι από την κορυφή του η KGB έστελνε τα ραδιοφωνικά της µηνύµατα. Δίπλα λοιπόν στην εκκλησία θα βρούµε το πρώην αρχηγείο της οργάνωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover