Travel Plan

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ύδρα: Στα χρώματα της παράδοσης και της πασχαλιάς


Η Άνοιξη είναι αναμφίβολα η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφθείτε την Ύδρα, καθώς από το σύμπλεγμα του Αργοσαρωνικού αυτό είναι το νησί που η φύση έχει αδικήσει περισσότερο από κάθε άλλο ως προς την πληθώρα όμορφων παραλιών. Ωστόσο, πρόκειται για έναν προορισμό ιδανικό για ολιγοήμερες διακοπές, αφού διαθέτει επαρκείς προτάσεις για βόλτες -επί όνου- στη φύση αλλά και στα γραφικά σοκάκια της, για καφεδάκι με θέα και για διαμονή σε εξαιρετικά ξενοδοχεία.


Από τα πρώτα λεπτά που πατάει ο επισκέπτης το πόδι του στο απάνεμο λιμανάκι της Ύδρας αντιλαμβάνεται πως ο τόπος είναι «φορτωμένος» ιστορία. Οι προμαχώνες με τα κανόνια που προστάτευαν το νησί, αριστερά και δεξιά στο λιμάνι, και το μπρούτζινο άγαλμα του Α. Μιαούλη σε καλοδέχονται έτοιμοι να αφηγηθούν μεγάλες στιγμές από τα χρόνια της Επανάστασης.

Θα αναφερθούμε στα αξιοθέατα παρακάτω, καθώς οι πεζοπορικές διαδρομές στο ανοιξιάτικο τοπίο της Ύδρας είναι αυτές που θα σας κερδίσουν, χωρίς να σας κουράσουν. Ξεκινήστε από το λιμάνι και κατευθυνθείτε δεξιά, προς τον παραλιακό δρόμο που ανηφορίζει, για να βρεθείτε μετά από δεκαπέντε περίπου λεπτά στην μικρή παραλία Καμίνι. Πριν την παραλία θα συναντήσετε την Κοντυλένια, ένα ταβερνάκι-καφέ-μπαρ, όπου ανάλογα την ώρα της ημέρας μπορείτε να καθίσετε είτε για ψαροφαγία είτε για ποτό, αλλά και για να απολαύσετε καταπληκτική θέα –λέγεται πως από εκεί θα θαυμάσετε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα.

Παρόλο που αξίζει να ανακαλύψετε μόνοι σας τις όμορφες διαδρομές του νησιού, οφείλουμε να σας αποκαλύψουμε αυτήν που θα σας οδηγήσει στο υψηλότερο σημείο του, με την πιο πανοραμική θέα. Θα ξεκινήσετε από την εκκλησία του Πολιούχου Αγ. Κωνσταντίνου του Υδραίου, στην καρδιά της πόλης, και θα ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στη Μονή Προφήτη Ηλία –για την ιστορία, κατά την Επανάσταση λειτούργησε ως φυλακή.

Στη διαδρομή θα συναντήσετε πευκόφυτο δάσος διάσπαρτο από αγριολούλουδα, όπως σπάνιες σπέντζες, κυκλάμινα και παπαρούνες, αλλά και το παλιό γυναικείο μοναστήρι, στο προαύλιο του οποίου θα βρείτε στέρνα με πόσιμο νερό που θα σας δροσίσει. «Έρως» ονομάζεται η υψηλότερη βουνοκορφή της Ύδρας (588 μέτρα) και από εκεί θα ευχαριστηθείτε δροσιά και θέα στον Αργοσαρωνικό. Η διαδρομή προς τον προφήτη Ηλία θα διαρκέσει περί τα 45 λεπτά, αλλά είναι εύκολη και ξεκούραστη, ενώ από τον προφήτη Ηλία προς το βουνό θα ανηφορήσετε σε κακοτράχαλο μονοπάτι για 15 ακόμα λεπτά.

Ειδική αναφορά οφείλουμε να κάνουμε και στις θαλάσσιες διαδρομές από το λιμάνι της Ύδρας, οι οποίες –καθώς μηχανοκίνητα δεν επιτρέπονται στο νησί- σύντομα θα καταλάβετε πως είναι απαραίτητες για να βρεθείτε στα παραθαλάσσια χωριά του. Τα πιο οργανωμένα από αυτά είναι ο Βλυχός, στον οποίον βρίσκονται δύο εξαιρετικές ταβέρνες (δείτε παρακάτω) και το Μανδράκι, το παλιό πολεμικό λιμάνι του νησιού, στο οποίο υπάρχει ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα και οργανωμένη παραλία. Αν επιλέξετε να κάνετε τον γύρο της Ύδρας με το καΐκι, το οποίο φεύγει καθημερινά στις 11.00 το πρωί από το λιμάνι, θα έχετε την δυνατότητα να επισκεφθείτε όλες τις δυσπρόσιτες παραλίες, τους όρμους αλλά και μερικά απόκρημνα ξωκλήσια.

Αξιοθέατα 
Μαρτυρίες και ενθύμια θα βρει ο λάτρης της ιστορίας στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας, ενώ τόσο στον Καθεδρικό Ναό της Ύδρας, στο κέντρο του λιμανιού, αλλά και στο Μουσείο νεότερης ιστορίας της Ύδρας, στο πευκόφυτο αρχοντικό του Γεωργίου και Παύλου Κουντουριώτη φυλάσσονται κειμήλια, εικόνες αλλά και ντοκουμέντα από την ζωή στο νησί.

Ωστόσο, τα αξιοθέατα, και δη τα αρχιτεκτονικά, δεν σταματούν εδώ. Το κέντρο του νησιού είναι γεμάτο καλοδιατηρημένα αρχοντικά, το κάθε ένα εκ των οποίων με την δική του ιστορία: το Αρχοντικό του Τσαμαδού στην άκρη του λιμανιού στέγασε μετά την Επανάσταση την Σχολή Εμποροπλοιάρχων, ενώ αρκετά κοντά βρίσκεται και το Αρχοντικό του Κριεζή. Δυτικά της πόλης θα δείτε το Αρχοντική του Τομπάζη, στο οποίο στεγάζεται σήμερα η Σχολή Καλών Τεχνών. Τέλος, αν αγαπάτε την τέχνη, αξίζει να βρεθείτε στην Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών «Μελίνα Μερκούρη», η οποία φιλοξενεί όλο τον χρόνο έργα διάσημων καλλιτεχνών. 

Πηγή: in2life.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan

Pin It button on image hover