Travel Plan

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Σμύρνη ταξίδι στο χρόνο



Η Σµύρνη ή Ιζµίρ στα τούρκικα, είναι η τρίτη µεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και το σηµαντικότερο εµπορικό λιµάνι της. Βρίσκεται απέναντι από την Χίο στα κεντρικά τουρκικά παράλια του Αιγαίου.


Η σηµερινή Σµύρνη, εκτός από ένα τµήµα της τουρκικής συνοικίας του άλλοτε Πάνω Μαχαλά και της Πούντας µε τους λιθόστροτους δρόµους, σε τίποτα δε θυµίζει την ανατολίτικη όψη της παλαιάς Σµύρνης µε το ιπποκίνητο τραµ της προκυµαίας, τα στενά σοκάκια και τα ξύλινα σπίτια. Στην τεράστια σε έκταση πυρίκαυστη περιοχή των άλλοτε έξι συνοικιών, της Αγίας Αικατερίνης, του Αγίου Δηµητρίου, του Αγίου Τρύφωνα, της Ευαγγελιστρίας, του Αγίου Νικολάου, και του Αγίου Ιωάννη και κάποιων τµηµάτων άλλων παλαιών συνοικιών εκτείνεται σήµερα το περίφηµο πολιτιστικό πάρκο της Σµύρνης, έκτασης 300.000 τ.µ. που αποτελεί µικρογραφία του πάρκου της Μόσχας και περιλαµβάνει µικρές λίµνες, ζωολογικό κήπο, ταβέρνες και τις εγκαταστάσεις της ετήσιας εµπορικής έκθεσης µε µόνιµα περίπτερα εκθετών σε αρχαίο ελληνικό ρυθµό. Στη θέση του άλλοτε ναού του Αγίου Δηµητρίου µέσα στο πάρκο έχει ανεγερθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σµύρνης µε πλήθος εκθεµάτων της αρχαίας ελληνικής, ελληνιστικής και ρωµαϊκής εποχής.

Η πλατεία του άλλοτε Διοικητηρίου (Κονάκι) αποτελεί σήµερα το κέντρο της ζωής της πόλης έναντι της οποίας βρίσκεται η αποβάθρα των µικρών επιβατηγών πλοίων (“βαποράκια”) που εξυπηρετούν τη συγκοινωνία µε τα παράλια περίχωρα της Σµύρνης. Η µεγαλύτερη εµπορική και τουριστική κίνηση σηµειώνεται στη στην οδό που οδηγεί από το Κονάκι µέχρι το τέµενος Ισάρ Τζαµί µε πλήθος καταστηµάτων νεοτερισµών, ζαχαροπλαστεία, χρυσοχοεία, παλαιοπωλεία, καθώς και κρεοπωλεία και οπωροπωλεία αντικαθιστώντας τους προ του 1922 εµπορικούς δρόµους του Φραγκοµαχαλά, των Γυαλάδικων και τις Μεγάλες Ταβέρνες. Οι παλαιές θολωτές και σκοτεινές τουρκικές αγορές, οι λεγόµενες “µπεζεστένια” φέρονται σήµερα χωρίς σκέπαστρα.

Στο ιστορικό λιµάνι της πόλης βρίσκεται το ξενοδοχείο Hilton Izmir µε θέα τον κόλπο της Σµύρνης και το Αιγαίο. Προσφέρει υπηρεσίες 5 αστέρων, καλαίσθητα καταλύµατα, άψογη εξυπηρέτηση και έµπειρο προσωπικό που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Τα ευρύχωρα δωµάτιά του είναι εξοπλισµένα µε σύστηµα µουσικής, mini bar, χρηµατοκιβώτιο, κλιµατισµό, τηλεόραση µε επίπεδη οθόνη, πρόσβαση στο διαδίκτυο και εκπληκτική διακόσµηση. Το ξενοδοχείο επίσης διαθέτει πλήρως εξοπλισµένες αίθουσες συνεδρίων και δεξιώσεων, υπηρεσία επιτήρησης παιδιών/βρεφών, υπηρεσία σιδερώµατος, κατάστηµα δώρων µε αναµνηστικά, ΑΤΜ στο χώρο του ξενοδοχείου, γυµναστήριο µε solarium και µασάζ, γήπεδα τένις και σκουός καθώς και εσωτερική πισίνα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου του Travel Plan
Pin It button on image hover