Travel Plan

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ταξίδι στον κόσμο και στην... ιστορία



10 κλασικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί ιστορικού ενδιαφέροντος, που αποτελούν ενδιαφέρουσες ιδέες για αποδράσεις, που μας μεταφέρουν πίσω στο χρόνο.




Αν θέλετε το ταξίδι σας να είναι από μια άποψη και… ταξίδι στο χρόνο, ακολουθούν 10 κλασικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί ιστορικού ενδιαφέροντος. Από τα επιβλητικά ευρωπαϊκά κάστρα, μέχρι τις Πυραμίδες και φυσικά τον Παρθενώνα, το εισιτήριό σας «σφραγίζεται» από την ιστορική μνήμη της ανθρωπότητας…

Αθήνα, Ελλάδα


Ο Παρθενώνας δεν είναι μονάχα αριστούργημα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής και φυσικά του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, αλλά και των απαρχών της έννοιας της δημοκρατίας. Χτίστηκε στα χρόνια του Περικλή, στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα, σα δωρικός ναός προς τιμή της θεάς Αθηνάς, αλλά και σαν «θησαυροφυλάκιο» για τη συμμαχία της Δήλου. Πολλά από τα γλυπτά του, τα γνωστά μας «μάρμαρα», είχαν αφαιρεθεί από τον λόρδο Έλγιν και βρίσκονται σήμερα μεταξύ άλλων στο Βρετανικό Μουσείο. Οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία 30 χρόνια έχουν κάνει προσπάθειες για την επιστροφή τους, οι οποίες ωστόσο ακόμη δεν έχουν ευοδωθεί.

Κάιρο, Αίγυπτος


Η Αίγυπτος είναι μία από τις πλέον πλούσιες χώρες από άποψης πολιτιστικής κληρονομιάς και από τους παλαιότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς για ιστορικούς λόγους, από τότε τουλάχιστον που νοείται η έννοια «ταξίδι αναψυχής». Η Αρχαία Ελλάδα και η Ρώμη ήταν από τα πρώτα μέρη που έδειξαν ενδιαφέρον, από την αρχαία κιόλας εποχή, για τη χώρα που διατρέχει ο Νείλος. Η εικόνα που είναι ταυτισμένη περισσότερο από κάθε άλλη με τη φυσιογνωμία της Αιγύπτου, είναι εκείνη της Μεγάλης Πυραμίδας και της Σφίγγας στη Γκίζα. Τα υπόλοιπα «υποχρεωτικά» αξιοθέατα περιλαμβάνουν την Κοιλάδα των Βασιλέων, το Abu Simbel, το Αιγυπτιακό Μουσείο, τη Saqqara, την Λουξόρ και την Καρνάκ. Το σίγουρο είναι ότι, οπουδήποτε και αν πάτε, θα νιώσετε σαν να έχετε κάνει ένα γιγαντιαίο βήμα πίσω στο χρόνο…

Ρώμη, Ιταλία


Η Αιώνια Πόλη, γεμάτη με μερικά από τα πλέον εκθαμβωτικά και χαρακτηριστικά μνημεία αρχιτεκτονικής στον κόσμο. Αμέτρητα δείγματα αρχαίας ρωμαϊκής, μεσαιωνικής, αναγεννησιακής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής, βρίσκονται όπου και να γυρίσει κανείς το βλέμμα του. Παρ’ όλ’ αυτά, κανένα ταξίδι στη Ρώμη δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένο χωρίς μια επίσκεψη στο Κολοσσαίο, τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Πάνθεον, το Circus Maximus, την Αψίδα του Κωνσταντίνου, τη Fontana di Trevi και σε μία τουλάχιστον από τις υπερ-ιστορικές και πανέμορφες πλατείες της πόλης.

Πέτρα, Ιορδανία



Η αρχαία ναβαταϊκή πόλη της Πέτρας, χτίστηκε κοντά στο 100 π.Χ. και αποτελούσε τη συμβολή διάφορων εμπορικών διαδρομών, αυξάνοντας τρομερά το εισόδημα των κατοίκων της.

Κάποιες από τις βασικές τουριστικές «ατραξιόν» είναι το Θέατρο και το Μοναστήρι, αλλά το πλέον αναγνωρίσιμο είναι το Αλ Κάζνεχ, που συνήθως αναφέρεται ως το «Θησαυροφυλάκιο». Η χρήση του ήταν μυστήριο, μέχρι που μια πρόσφατη ανασκαφή αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα ήταν… ταφικό μνημείο, πιθανότατα της βασιλικής οικογένειας.




Taj Mahal, Ινδία


To Taj Mahal είναι από τις πλέον εντυπωσιακές -από δομικής άποψης- κατασκευές στον κόσμο, και η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του είναι εξίσου όμορφη. Χτίστηκε μεταξύ 1632 και 1653 από τον Αυτοκράτορα Shah Jahan σαν μαυσωλείο και μνημείο για την αγαπημένη του γυναίκα, Mumtaz Mahal.

Το κατασκεύασαν 20.000 εργάτες από μάρμαρο, επενδυμένο με 28 διαφορετικά είδη πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων, από ολόκληρη την Ινδία και την Ασία. Το Taj Mahal θεωρείται σήμερα ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως και το μέγιστο της ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής, το οποίο και περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Machu Picchu, Περού


Το Machu Picchu, γνωστό σε πολλούς ως «Η Άγνωστη Πόλη των Ίνκας», είναι πράγματι το πιο χαρακτηριστικό «απομεινάρι» και ταυτόχρονα ενθύμιο της Αυτοκρατορίας των Ίνκας. Χτίστηκε το 1462 μ.Χ. και εγκαταλείφθηκε μόλις ένα χρόνο αργότερα, γεγονός που το έσωσε από τη λεηλασία και την καταστροφή από τους Ισπανούς κατακτητές, που δεν ήξεραν καν την τοποθεσία του. Ο Αμερικανός ιστορικός Hiram Bingham ξανα-ανακάλυψε το Machu Picchu στα 1911. Οι τρεις βασικές δομές του είναι ο Ναός του Ήλιου, το Δωμάτιο με τα Τρία Παράθυρα και η Πέτρα της Intihuatana, ένα αστρονομικό ρολόι ή ημερολόγιο που έχει ονομαστεί «Το Σημείο του Επικρεμάμενου Ηλίου».

Μέγα Σινικό Τείχος, Κίνα


Ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου, το Μέγα Σινικό Τείχος είναι ένα εντυπωσιακό δημιούργημα της μηχανικής. Το τείχος είναι αποτέλεσμα 21 αιώνων χτισίματος και αναστηλώσεων που ξεκίνησαν τον 5ο αιώνα π.Χ. και αρχικός του στόχος ήταν η προστασία της Αυτοκρατορίας της Κίνας από τις επιθέσεις των Xiongnu! Μολονότι υπάρχουν όντως μέρη του τείχους, που κρατάνε από τη δυναστεία των Ming και έχουν αφεθεί σε πλήρη ερείπωση, τα σημεία του που είναι κοντά στα τουριστικά κέντρα, διατηρούνται καλά ή και αναδομούνται, για να δίνουν στους επισκέπτες μια αίσθηση της παλιάς του δόξας.

Angkor Wat, Καμπότζη


Το Angkor Wat είναι «εύκολα» ο πιο αναγνωρίσιμος ναός στην Καμπότζη, αλλά και ένας από τους ομορφότερους. Χτίστηκε τον πρώιμο 12ο αιώνα από το βασιλιά Suryavarman το Β’ σαν κρατικός ναός στην πρωτεύουσα της χώρας. Το καλύτερο παράδειγμα αρχιτεκτονικής Χμερ, που περιλαμβάνει πολλά ανάγλυφα και devatas, το Angkor Wat είναι μοναδικό και ως προς το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός ναός με αρχιτεκτονική δομή που κοιτά προς τη Δύση.

Stonehenge, Ηνωμένο Βασίλειο


Μολονότι υπάρχουν πολλές θεωρίες για την προέλευση αυτού του νεολιθικού μνημείου, κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι λίγα μονάχα λεπτά μετά την άφιξη του επισκέπτη εκεί, βρίσκεται μαγεμένος να μελετά τη ρυμοτομία και το μυστήριο του Stonehenge. Οι βασικές αντίπαλες θεωρίες είναι, είτε ότι χτίστηκε ως αστρονομικό παρατηρητήριο, είτε σα θρησκευτικός τόπος, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οι πέτρες θεωρούνταν πως έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Η κατασκευή ξεκίνησε το 3.000 π.Χ. και ολοκληρώθηκε σε 3 διαφορετικά στάδια, με αιώνες διαφορά.

Ευρωπαϊκά Κάστρα


Κατάστικτος είναι ο χάρτης της Ευρώπης από τα μεσαιωνικά και μπαρόκ κάστρα, που φέρνουν στο νου ιστορίες από πριγκίπισσες του παραμυθιού και γενναίους ιππότες. Δεν χτίζονταν μόνο σαν προστατευτικά φρούρια, αλλά επίσης και σαν κατοικίες των γαιοκτημόνων φεουδαρχών και ένδειξη πλούτου και κύρους των βασιλέων. Κάποια από τα πλέον εντυπωσιακά παραδείγματα περιλαμβάνουν το γερμανικό Κάστρο του Neuschwanstein, το γαλλικό Παλάτι των Βερσαλλιών, το ιρλανδικό Κάστρο του Blarney, το Παλάτι της Sintra στην Πορτογαλία, το τουρκικό Παλάτι του Topkapi, το Κάστρο της Πράγας στην Τσεχία, καθώς και το Κάστρο του Leeds στην Αγγλία.

Για περισσότερες πληροφορίες και ταξίδια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα  του δικτύου Travel Plan.
Pin It button on image hover