Travel Plan

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Road trip στις μεσογειακές ακτές της Ισπανίας



Οι ακτές της Ισπανίας που βρέχονται από τη Μεσόγειο, είναι σχεδόν… ατελείωτες! Πέρα όμως από τα γνωστά και μη εξαιρετέα τουριστικά θέρετρά τους, υπάρχουν πάμπολλοι προορισμοί και μέρη που περιμένουν τον άοκνο ταξιδιώτη να τους ανακαλύψει.


Olvera (Pueblo Blanco)

Η Μεσόγειος βρέχει πάνω από 1660 χιλιόμετρα ισπανικής ακτογραμμής, από την Tarifa, το νοτιότερο σημείο ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου στην επαρχία του Cádiz, μέχρι τους βραχώδεις γκρεμούς του Cabo de Creus, στα σύνορα Ισπανίας – Γαλλίας στη Βόρεια Καταλονία. Αυτή η τεράστια απόσταση, φιλοξενεί μια τεράστια ποικιλία τοπίων, πόλεων και πολιτισμών, που για όσους γνωρίζουν, «σπάει» το στερεότυπο μιας μεσογειακής ακτής τουριστικού τύπου, αποκλειστικά στο στυλ της Costa del Sol.

Όποιος έχει τη διάθεση να ταξιδέψει στο σύνολο της απόστασης, καλύτερα να «επενδύσει» στην ενοικίαση αυτοκινήτου, καθώς το ταξίδι είναι αρκετά μακρύ και τα ισπανικά τρένα είναι αρκετά ασύμφορα για τόσο μεγάλες αποστάσεις. Εξάλλου, ένα ταξίδι στην παραλιακή ισπανική άσφαλτο, υπό τον καυτό ήλιο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τι μπορεί όμως να δει κανείς, σε δύο εβδομάδες διαδρομής;

Μεσογειακή Ανδαλουσία

Η Málaga είναι ό,τι πρέπει για την εκκίνησή σας! Το αεροδρόμιο προσφέρει πολλές διεθνείς πτήσεις και εκεί θα βρείτε επίσης και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων. Η πόλη είναι ιδανική για πιο παραδοσιακού τύπου διακοπές, λόγω και της εγγύτητάς της στην Costa del Sol (όπως επίσης και στα κοντινά Fuengirola, Torremolinos και Benalmádena), οπότε οι road trippers πρέπει να κινηθούν ανατολικά προς τη σχετικά ανεξερεύνητη Axarquía.

Οι πόλεις της περιοχής, γνωστές και ως pueblos blancos (λευκά χωριά) λόγω των λευκών προσόψεων των σπιτιών, είναι διάσπαρτες και παραλιακά και στα παρακείμενα βουνά. Η Nerja (55 χιλιόμετρα ανατολικά της Málaga) είναι μια πρώτη καλή στάση που συνδέει τον παραδοσιακό τουρισμό, με πιο «πειραματικές» ταξιδιωτικές εμπειρίες: μονοήμερες εκδρομές στη γειτονική Frigiliana, ένα pueblo blanco από το οποίο η θέα της Sierra Almijara και της Salobreña κόβει την ανάσα. Εκεί θα βρείτε και το αραβικό κάστρο του 10ου αιώνα να «αγναντεύει» από ψηλά τη θάλασσα...

Μεγάλη εβδομάδα στη Μάλαγα


Ανατολικότερα, ο δρόμος θα σας οδηγήσει στην Almería, που παραβλέπεται από τους πολλούς. Άλλες πόλεις με ιδιαίτερο χαρακτήρα βρίσκονται κατά μήκος της ακτής, όπως η Roquetas de Mar ή η Adra, πάρα πολύ κοντά στο γραφικό Cabo de Gata και στην Desierto de Tabernas, τη μόνη πραγματική έρημο στη Δυτική Ευρώπη, που έχει φιλοξενήσει τα γυρίσματα μεγάλων ταινιών, όπως οι «Lawrence of Arabia», «The Good, The Bad and The Ugly», «Indiana Jones and the Last Crusade».

Murcia και Levante

Στην επαρχία της Murcia, σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες λόγω της εγγύτητάς της με την έρημο Tabernas, που βρίσκεται στα 100 χιλιόμετρα. Η περιοχή αυτή μπορεί να είναι μικρή αλλά θα σας δώσει την ευκαιρία για μια-δυο αξιόλογες στάσεις. Το γραφικό χωριουδάκι Águilas, με το αναστηλωμένο Κάστρο του San Juan και τα μουσεία των ανεμόμυλων, καθώς και η Cartagena, ένα από τα πιο ιστορικά ισπανικά λιμάνια λόγω της φοινικικής, ρωμαϊκής και μαυριτανικής του παράδοσης, είναι απόλυτα must. Η πόλη του Mazagón δίνει μια καλή ευκαιρία για κατασκήνωση, μακριά από τις υπερβολές του κοντινού τουριστικού θερέτρου La Manga.

La Manga


Βορειότερα, βρίσκεται το Levante español, δηλαδή περισσότερα από 500 χιλιόμετρα ακτογραμμής, που φιλοξενεί μερικά από τα πλέον φημισμένα ισπανικά θέρετρα (Gandía, Benidorm, Torrevieja). Όσοι θέλουν να πάνε και ένα βήμα παραπέρα, μπορούν να βρουν εξαίσιους εναλλακτικούς προορισμούς, όπως η Albufera de Valencia, μια λιμνοθάλασσα γλυκού νερού, που αποτελεί «μαγνήτη» τόσο για τους ψαράδες όσο και για τους λάτρεις και παρατηρητές των πτηνών. Η πόλη της Valencia, 11 χιλιόμετρα βόρεια του L’Albufera, είναι επίσης σημαντικός προορισμός: παράδοση και ευθύς μοντερνισμός βαδίζουν χέρι χέρι, στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας.

Η κοντινή πόλη του Sagunto, συνδέεται με τον Ισπανό μυθικό πολεμιστή El Cid και διαθέτει μια εκπληκτική παραλία, που πετυχαίνει διάνα το σημείο όπου τέμνονται η χαλάρωση με τα αξιοθέατα. Αν βρεθείτε στο Sagunto τον Ιούλιο, μια γρήγορη επίσκεψη στο Benicassim προτείνεται ανεπιφύλακτα, καθώς εκεί φιλοξενείται το διεθνές μουσικό φεστιβάλ FIB, που δίνει στην πόλη ένα χαρακτήρα «παζλ» γλωσσών, μουσικής και φαγητού.

Εξωτική παραλία στο χωριό Altafulla


Μεσογειακή Καταλωνία (Costa Daurada και Costa Brava)

Η Costa Daurada (Χρυσή Ακτή) στην επαρχία της Tarragona, ξεκινάει βόρεια του Λεβάντε. Οι παραλίες εδώ είναι συνήθως γεμάτες, ωστόσο οι περιοχές που βρίσκονται πιο εσωτερικά είναι κακώς υποτιμημένες, κυρίως τα Εθνικά Πάρκα της Serra del Montsant και του Poblet. Όποιος τρέφει αγάπη για τα φυσικά τοπία, πρέπει να επισκεφθεί το δέλτα του ποταμού Ebro, έναν από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους στην Ευρώπη. Ενώ πολλές παραθαλάσσιες πόλεις στην επαρχία της Tarragona έχουν πέσει θύμα του μαζικού τουρισμού, υπάρχουν ακόμη χωριά σαν την Altafulla που δεν τα έχει ακουμπήσει το «κύμα» του εκμοντερνισμού και μπορούν να λειτουργήσουν και σαν ορμητήριο για να εξερευνήσετε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Η Βαρκελώνη, ένα από τα διαμάντια της Μεσογείου, βρίσκεται μόλις 90 χιλιόμετρα από εκεί κι ενώ μία εβδομάδα θα μπορούσε να είναι μονάχα η περιήγησή σας στην πόλη, κανένας εραστής της Μεσογείου δεν πρέπει να αμελήσει μια βόλτα στην Κόστα Μπράβα, που βρίσκεται μετά την Βαρκελώνη, μέσα στην ακτογραμμή της επαρχίας της Girona. Το όνομα της περιοχής σημαίνει ουσιαστικά «άγρια ακτή», αλλά αυτό αναφέρεται περισσότερο στα τραχιά τοπία μέρους της ριβιέρας της και όχι στα πανέμορφα νερά που βρέχουν την ακτή. Στην πραγματικότητα, η περιοχή έχει ρεκόρ σε μπλε σημαίες για τις παρθένες και γαλήνιες παραλίες, που τοποθετούνται κυρίως ανάμεσα στα χωριά Calella, Llafranc και Tamariu, με το τελευταίο να είναι μια πραγματικά ανεξερεύνητη πλευρά της Costa Brava που έχει καταφέρει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του, παρά τις δεκαετίες αστικής ανάπτυξης γύρω του.

Το μουσείο Salvador Dalí


Η πόλη Figueres, γενέτειρα της ιδιοφυΐας του σουρεαλισμού Salvador Dalí (του οποίου το σπίτι-μουσείο μπορείτε να επισκεφθείτε) και οι γύρω παραλιακές πόλεις του Port de la Selva και του Cadaqués είναι τα μέρη από τα οποία μπορείτε να τραγουδήσετε το άσμα των «τίτλων τέλους», αυτού του μεγάλου ταξιδιού και βρίσκονται μόλις μία ώρα βορειότερα, μέσω του μεγάλου αυτοκινητόδρομου.

Πηγή: clickatlife.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover