Travel Plan

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Σμύρνη: Μια περιπλάνηση στο χθες, σήμερα!


 

Μια πόλη θρύλος, με ιστορία αιώνων, που έχει αγγίξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την καρδιά κάθε Έλληνα! Απέναντι ακριβώς από τη Χίο, η σημερινή Σμύρνη δεν θυμίζει στην όψη τίποτα από την «παλιά»!

Παραμένει όμως, μια γοητευτική παραθαλάσσια πόλη, με μοναδική αύρα και εντυπωσιακά κτήρια (όσα  δεν καταστράφηκαν με τη μεγάλη πυρκαγιά του '22, ή γκρεμίστηκαν κατά τις δεκαετίες του '60 και του '70 και αντικαταστάθηκαν από (άχαρα ως επί το πλείστον) κτηριακά συγκροτήματα και πολυκατοικίες).

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, μετά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα είναι περικυκλωμένη από βουνά  και θάλασσα και  δημιουργεί αντιφατικά συναισθήματα στον επισκέπτη, τόσο για το ταραχώδες παρελθόν της, όσο και για το μοντέρνο παρόν της.

Η πλατεία Κονάκ είναι η «καρδιά» της πόλης!  Με τον  «Πύργο του Ρολογιού» 25 μέτρων, το χαρακτηριστικό τέμενος Γιαλί Τζαμί οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, το Κυβερνητικό Μέγαρο του 1871, καθώς και το Δημαρχείο της πόλης.
 
 

Η λεωφόρος Ataturk Caddesi, το παλιό «Και» - το Birinci Kordon, όπως το λένε οι ντόπιοι - και το παλιό «Παραλλέλι», ο παράλληλος δρόμος της, η Cumhuriet Bulvari ή Ikinci Kordon, οριοθετούν, όπως και τότε, το αριστοκρατικότερο κομμάτι της Σμύρνης· με πλατείες και δενδρoστοιχίες, πολυτελή καταστήματα καθώς και νυχτερινή ζωή με εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κινηματογράφους που σφύζουν από κίνηση τα σαββατόβραδα, γεμάτα νεολαία. Εδώ οι ξένες γλώσσες δίνουν και παίρνουν χάρη στην έντονη τουριστική κίνηση - ειδικά στους καλοκαιρινούς μήνες - αλλά και στην εμπορική, λόγω των Εκθέσεων που διοργανώνονται κάθε τόσο στο Kultur Park που δημιουργήθηκε στη θέση των καμένων ελληνικών σπιτιών από την Καταστροφή.

Στην παλιά οθωμανική γειτονιά της πόλης  ξεδιπλώνεται ένας άλλος κόσμος, πιστός στην παράδοση!  Δαιδαλώδη σοκάκια, δρόμοι σε ομόκεντρα τόξα, παλιά οθωμανικά σπίτια, χαρακτηρίζουν τη συνοικία Κεμεραλτί όπου το τεράστιο πολύβουο παζάρι συγκεντρώνει κατοίκους κάθε οικονομικής κατάστασης αλλά και πολλούς τουρίστες.
 
 

Ο δρόμος της προκυμαίας  οδηγεί στο παλιό λιμάνι, εκεί που βρίσκεται το Πασαπόρτ - το παλιό τελωνείο, έργο του Γκούσταβ Αϊφελ (1884), που σήμερα χρησιμοποιείται από την Αστυνομία. Απέναντι περίπου, βρίσκεται η πλατεία Δημοκρατίας, η «Τσουμχουριέτ Μεϊντάνι», με το μνημείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.  Στο ύψος της πλατείας βρίσκονται και τα πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης, ανάμεσά τους το «Sevgi Yolu» - το μικρό «Σοκάκι των Ερωτευμένων», με τους ψηλούς φοίνικες. Το σοκάκι κατακλύζουν οι πάγκοι των βιβλιοπωλών, αλλά και οι καλλιτέχνες ζωγράφοι του δρόμου. Λίγο παρακάτω στον καφενέ του Izmirli, ο απλός κόσμος καπνίζει ναργιλέ παίζοντας παιχνίδια!

Το παλαιότερο και σημαντικότερο τέμενος της περιοχής είναι το Χισάρ Τζαμί. Τα παλαιότερα οικοδομήματα της πόλης, το Καραβάν Σαράι αυτό, κτίστηκε στα 1741 κατ' εντολήν του σουλτάνου Μαχμούτ Ι Αγκά και είναι ξεχωριστό δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μπασμανέ στέκει ακόμα η πιο παλιά ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Βουκόλου με τις σημαντικές τοιχογραφίες.
 
 

Mην παραλείψετε να ανεβείτε στο «βελούδινο κάστρο» Kadifekale Castle, νότια της πλατείας Konak, που χτίστηκε από το διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Λυσίμαχο. Και Φροντίστε να απολαύσετε την εκπληκτική θέα της πόλης και του κόλπου της Σμύρνης, από το Asansör, ένα ασανσέρ 40 μέτρων που κατασκευάστηκε το 1907από έναν Εβραίο έμπορο, για να διευκολύνει τότε τους κατοίκους που είχαν σπίτια στο λόφο.

Εδώ ακόμα θα βρείτε  εξαιρετικά και εντυπωσιακά μουσεία, αλλά και χώρους  πολιτισμού, που αντικατοπτρίζουν ένα κομμάτι της πλούσια ιστορίας και του πολιτισμού της (αρχαιολογικό μουσείο, πολιτιστικό πάρκο της Σμύρνης, μουσείο Ατατούρκ, μουσείο Τέχνης και Ιστορίας και μουσείο Τεχνών και Γλυπτικής).
 
 

Για την κουζίνα, δεν θα σας γράψω τίποτα…  άλλωστε αδυνατώ να περιγράψω  επαρκώς τη σμυρνιώτικη μαγεία και τα ταξίδια γεύσης που θα σας προσφέρει!!
 
Δείτε το σούπερ πακέτο μας για τη Σμύρνη (Μαζί και Μόνοι):
 
Pin It button on image hover