Travel Plan

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Bαρκελώνη: H γοητευτική πρωτεύουσα της Καταλονίας

Η Αθήνα θα μπορούσε να της μοιάσει, αν ακολουθούσε το παράδειγμά της. Η Βαρκελώνη άδραξε την ευκαιρία που της πρόσφεραν οι δικοί της Ολυμπιακοί Αγώνες το 1992. Ολόκληρες γειτονιές επανασχεδιάστηκαν, άχρηστα κτίρια κατεδαφίστηκαν, νέοι χώροι αποδόθηκαν στην τέχνη, την παιδεία και τον πολιτισμό. Η κοσμογονία που συντελέστηκε εκείνη την περίοδο συνεχίστηκε και στην επόμενη δεκαετία. Από τον Γκαουντί έως τον Καλατράβα κι από τις σκοτεινές καμάρες της γοτθικής συνοικίας έως τους κρεμαστούς κήπους του Γκουέλ, η πρωτεύουσα της Καταλονίας είναι ένα χάρμα όχι μόνο οφθαλμών, αλλά και των υπόλοιπων αισθήσεων.
Πέρασμα από τη διάσημη Las RamblaΟ Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα περιδιαβαίνοντας αυτόν το δρόμο ευχόταν να μην τέλειωνε ποτέ. Ο λόγος για την πιο συναρπαστική περατζάδα της Ευρώπης η οποία γίνεται στον μεγάλο πεζόδρομο Las Ramblas. Ξεκινά από τη στήλη του Κολόμβου στο λιμάνι και χωρίζει σχεδόν κάθετα δύο από τις παλαιότερες συνοικίες της πόλης: την Barrio Gotico και την Barrio Chino (στις επιγραφές όχι στη συνείδηση των Βαρκελωνέζων έχει μετονομαστεί σε Raval).

H Plaza Catalunya είναι το έσχατο σημείο προσέγγισης οχημάτων στην πεζοδρομημένη παλιά πόλη.
Η Ράμπλα χωρίς κόσμο (πράγμα αδύνατον) δεν είναι παρά ένα κλασικό ευρωπαϊκό βουλεβάρτο με συστοιχίες αιωνόβιων πλατύφυλλων ένθεν και κακείθεν. Κατάμεστη (που είναι και η συνηθέστερη όψη της) είναι ένας παράδεισος πλανόδιων μουσικών, ταχυδακτυλουργών, καλλιτεχνών της παντομίμας και πάσης φύσεως μασκαράδων, όλων των φύλων και των φυλών.
Μαζί τους και χιλιάδες μικροπωλητές με τα πιο ευφάνταστα πανέρια και κιόσκια. Διαλέγετε και παίρνετε: από χειροτέχνες-χίπις σε στυλ 70s και Τσιγγάνους έμπορους δερμάτινων μέχρι Καταλανούς οικολόγους μικροπαραγωγούς, tattoo artists από το Μαγκρέμπ που ζωγραφίζουν με χένα στο μπράτσο σας αραβουργήματα και νεαρούς ρασταφάρι με κατακόκκινα μάτια που πουλάνε λουλάδες.
Μην κάνετε το λάθος να διασχίσετε τη Ράμπλα βιαστικοί, σαν αγχωμένοι τουρίστες που θέλουν να τα προλάβουν όλα. Χαλαρώστε και παρακολουθήστε ολόκληρες τις παραστάσεις που δίνουν τα θέατρα δρόμου, ένα κουαρτέτο εγχόρδων ή τον τύπο που καταπίνει σπαθιά και μη φείδεστε των κερμάτων που θα ρίξετε στο καπέλο τους.

Για περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις επισφθείτε http://www.travelplan.gr/
Pin It button on image hover