Travel Plan

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Λας Βέγκας: Δεσμώτης του Ιλίγγου

Η πόλη των πειρασμών, της κιτς αισθητικής και του φωταγωγημένου μεγαλείου εισέρχεται με θράσος και προνοητικότητα στη δύσκολη χρονιά της οικονομικής κρίσης. Ενα πραγματικά αξιοπερίεργο...
Λένε ότι η πόλη της Αμαρτίας ανθεί σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Κι έχουν απόλυτο δίκιο. Από τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του '30, όταν γνώρισε την πρώτη μεγάλη τουριστική έκρηξη, το Λας Βέγκας αποτελούσε καταφύγιο μιας κοινωνίας που αναζητούσε άρτο, θεάματα και ισχυρές δόσεις τζόγου. Σήμερα, καθώς η οικονομική κρίση επανέρχεται στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον πλανήτη, η πόλη ανασυντάσσεται για να δεχθεί εκατομμύρια νέους επισκέπτες.

Το νιώθεις καθώς πλησιάζεις βράδυ την πόλη είτε με αεροπλάνο είτε διασχίζοντας με αυτοκίνητο την έρημο. Εχεις την αίσθηση ότι μπορείς να ακούσεις το ηλεκτρικό ρεύμα που κρατάει αναμμένα τα δισεκατομμύρια φώτα. Πέντε γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας -όσο χρειάζεται, δηλαδή, ολόκληρη η Ελλάδα για τουλάχιστον ένα μήνα- καταναλώνονται κάθε ημέρα.

Οταν πλέον φτάσεις στο περίφημο Strip, δηλαδή το τμήμα της λεωφόρου Las Vegas, όπου συνωστίζονται τα γιγαντιαία ξενοδοχεία, εισέρχεσαι σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας. H πόλη σε υποδέχεται με τη θρυλική πλέον επιγραφή «Welcome To Fabulous Las Vegas», που κατασκευάστηκε το 1959. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται κατά διαστήματα μπροστά από τα ξενοδοχεία για να παρακολουθήσουν κάποιο, χολιγουντιανής εμπνεύσεως υπερθέαμα με φως, φωτιά και νερό. Ο εγκέφαλός σου αναγκάζεται να επαναπροσδιορίσει τι είναι όμορφο και τι είναι κιτς, τι είναι μεγάλο και τι κολοσσιαίο, τι είναι χρήσιμο και τι αποτελεί σπατάλη. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι συνήθως τα ίδια τα ξενοδοχεία (για την ακρίβεια στην πόλη συγκεντρώνονται 17 από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία των ΗΠΑ). Μέσα και γύρω από αυτά θα δεις τους γονδολιέρηδες δίπλα στο Venetia, θα απολαύσεις το πύργο του Αϊφελ, τις πυραμίδες της Γκίζας, τη σφίγγα και τα τεράστια πειρατικά καράβια που σταθμεύουν σε κάποιο πεζοδρόμιο.

Αντίστοιχες φαραωνικές κατασκευές κυριαρχούσαν στην πόλη από τις πρώτες ημέρες της δημιουργίας της. Ιδίως από το 1931, όταν νομιμοποιήθηκαν τα τυχερά παιχνίδια μετατρέποντας την πόλη σε ένα νέο Ελντοράντο των τζογαδόρων. Σε συνδυασμό με την κατασκευή του περίφημου φράγματος Χούβερ στον ποταμό Κολοράντο (ο οποίος αποτελεί ακόμη και σήμερα τουριστικό αξιοθέατο για χιλιάδες επισκέπτες) το Λας Βέγκας είδε τον πληθυσμό του να αυξάνεται, μέσα σε λίγους μήνες, από 5.000 κατοίκους σε 25.000.

Εκτοτε, η πόλη έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διατηρεί τις ορδές των τουριστών που κατέφθαναν από κάθε γωνιά του πλανήτη. Τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, οι τοπικοί επιχειρηματίες κατάφεραν να εκμεταλλευθούν ακόμη και τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιούνταν σε σχετικά μικρή απόσταση στην έρημο της Νεβάδας. Οι τουρίστες ανέβαιναν στα ρουφ γκάρντεν των ξενοδοχείων για να απολαύσουν εκτός από το κοκτέιλ τους, το πυρηνικό μανιτάρι, αλλά και τους κραδασμούς που προκαλούσε στα κτίρια κάθε έκρηξη. Εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκε στην «παλιά πόλη» του Λας Βέγκας και το περίφημο Vegas Vic, η θρυλική μορφή του καουμπόη που ακόμη και σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη κατασκευή κινούμενων νέον στον κόσμο.

Σήμερα, η πόλη μπορεί να κρατήσει απασχολημένους τουρίστες κάθε ηλικίας, ακόμη κι αν δεν έχουν καμία πρόθεση να δοκιμάσουν την τύχη τους στους κουλοχέρηδες και στις ρουλέτες των καζίνο. Και η ανάπτυξη δεν σταματάει ποτέ. Μέσα στα επόμενα χρόνια, αναμένεται να δαπανηθούν περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και την ανακαίνιση των ξενοδοχειακών μονάδων. Μόνο το θρυλικό ξενοδοχείο MGM Mirage αναμενόταν να δαπανήσει 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανακαίνισή του.



Ταξιδέψτε με το Travel Plan στο Λας Βέγκας
από 1.326€ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο
(αεροπορικό εισιτήριο - 5 διανυκτερεύσεις σε 5* ξενοδοχείο - μεταφορές)
Για περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις www.travelplan.gr
Pin It button on image hover