Travel Plan

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Νάουσα: η μακεδονίτισσα καλλονή του Βερμίου


Πάρκα, ατέλειωτες φυσικές ομορφιές, αξιοθέατα και ευκαιρίες για διάφορες δραστηριότητες, συνθέτουν την ηρωική Νάουσα και τη γύρω περιοχή, που αποτελεί ιδανικό προορισμό για αποδράσεις όλο το χρόνο.


Η Νάουσα, πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι χτισμένη στους ανατολικούς πρόποδες του Βερμίου σε μια φυσική «αγκαλιά» του βουνού, δεσπόζοντας πάνω από τον κάμπο της Ημαθίας, στα 330 μέτρα.

H πόλη και η ευρύτερη περιοχή της φημίζονται για τον μεγάλο φυσικό τους πλούτο, καθώς ο Δήμος της Νάουσας είναι ο μεγαλύτερος δασοκτήτης Δήμος της χώρας και η πόλη περιτριγυρίζεται από κατάφυτες πλαγιές με οξιές, βελανιδιές και πλατάνια. Από το 1955, η Νάουσα χαρακτηρίζεται και ως «ηρωική πόλη» (μαζί με το Μεσολόγγι, το Σούλι και το Αρκάδι) για τους αγώνες και τις θυσίες κατά την περίοδο των απελευθερωτικών αγώνων του 1822.


Το Δημοτικό Πάρκο που βρίσκεται κοντά στην είσοδο της πόλης, με τη μαγευτική θέα στον κάμπο της Ημαθίας μέχρι τη Θεσσαλονίκη και το Θερμαϊκό είναι το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσει κανείς μια περιήγηση στην πόλη, με τα αιωνόβια πλατάνια, τα λουλούδια και μια όμορφη λίμνη να δημιουργούν ένα από τα ομορφότερα ενδοαστικά πάρκα της χώρας. Το πάρκο συνδέεται, μέσω των πεζοδρόμων στις όχθες της Αράπιτσας, με τον χώρο της θυσίας των Ναουσαίων γυναικών το 1822, έχει 4 κύριες εισόδους και απλώνεται σε μία έκταση 30 στρεμμάτων.

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά σε αστικά και βιομηχανικά κτίρια (στις γειτονιές «Αλώνια», «Πουλιάνα» και «Μπατάνια») αναδεικνύει μια πόλη με πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν, το οποίο υποστηρίζεται και από τα μουσεία τη πόλης, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο (με εκθέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νάουσας και των περιχώρων), το μουσείο Οίνου και Αμπέλου, στο σπίτι του Ιωάννη Μπουτάρη και το Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων, με εκθέματα από την ζωή των Ναουσαίων Βλάχων.


Το παλιό με το καινούργιο συνυπάρχουν στη σημερινή Νάουσα, καθώς δίπλα στα παλιά αρχοντικά συναντά κανείς σύγχρονες κατασκευές, κάτω απ' τα αιωνόβια πλατάνια στις πλατείες και τα σταυροδρόμια, παλιές αλλά και καινούργιες βρύσες, ενώ κοντά στα παλιά λιθόστρωτα δρομάκια, σύγχρονους εμπορικούς πεζόδρομους.

Σήμα κατατεθέν της πόλης, αποτελεί ο Πύργος του Ρολογιού που βρίσκεται μπροστά από το Δημαρχείο και χτίστηκε το 1895 με πορόλιθο και έχει ύψος 25 μέτρα, αλλά και ο Οβελίσκος 11 μέτρων που είναι τοποθετημένος στην κεντρική πλατεία της πόλης και θεωρείται από τους δέκα ψηλότερους του κόσμου.

Η γύρω περιοχή

Σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Νάουσας, απλώνονται οι θαυμάσιες εξοχές της, το βουνό το Βέρμιο με την πλούσια βλάστηση και τα δροσερά νερά του και οι ναουσαίικοι οπωρώνες και αμπελώνες.

Tρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται το άλσος του Αγίου Νικολάου, ένας μικρός παράδεισος, όπου, κάτω από τα τεράστια πλατάνια, κρύβονται οι πηγές της Αράπιτσας, του ιστορικού ποταμού της Νάουσας, που με τα άφθονα νερά του υδροδοτεί ολόκληρη την πόλη και αρδεύει τα εύφορα κτήματα όλης της περιοχής. Είναι ένας τόπος που προσφέρεται για χαλάρωση και ηρεμία αλλά και ποικίλες δραστηριότητες, καθώς στην περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία, εστιατόρια και υπάρχουν εγκαταστάσεις με γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ, τένις, ποδοσφαίρου, καθώς και ένα υπερσύγχρονο κλειστό κολυμβητήριο Ολυμπιακών Διαστάσεων. Χρηματοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του προγράμματος LIFE, το πάρκο αυτό, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο.


Για τους φίλους των χειμερινών σπόρ, σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την πόλη, βρίσκονται, σε διαφορετική κατεύθυνση το καθένα, δύο από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, το Σέλι νοτιοδυτικά και τα 3-5 Πηγάδια βορειοδυτικά, ενώ για τους αρχαιολάτρες, επιβάλλεται η επίσκεψη στους περίφημους Μακεδονικούς Τάφους των Λευκαδίων, τη Σχολή του Αριστοτέλη (εκεί όπου περί τα μέσα του 4ου π.χ. αιώνα βρισκόταν η σχολή όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο) στα Ισβόρια και λίγο μακρύτερα τη Βεργίνα και την Πέλλα, για να έρθουν σε επαφή με την κοιτίδα του Αρχαίου Μακεδονικού Πολιτισμού.

Πώς θα πάτε:

Στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και μόλις περάσετε τον Αλιάκμονα, ακολουθείτε την έξοδο προς Βέροια-Κοζάνη. Αφού φτάσετε στη Βέροια μέσω της Εγνατίας οδού, ακολουθείτε την έξοδο προς Νάουσα και Έδεσσα από την περιφερειακή οδό της Βέροιας. Σε 15 περίπου χιλιόμετρα, φτάνετε στη διασταύρωση για Νάουσα.

Η Νάουσα απέχει 510 χλμ. από την Αθήνα και 90 από τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: clickatlife.gr

Για περισσότερες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan.
Pin It button on image hover