Travel Plan

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Στοκχόλμη η Βενετία του Βορρά


Στοκχόλµη, η  Πράσινη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα του 2010. Η καρδιά της Σκανδιναβίας! Για τους Σουηδούς η Στοκχόλµη θεωρείται η ανεπίσηµη πρωτεύουσα της Σκανδιναβικής περιοχής, αν και ο τίτλος διεκδικείται επίσης από την Κοπενχάγη. 



Η Στοκχόλµη είναι πάνω από 700 ετών, εκτείνεται πάνω σε 14 νησιά που κοιτούν περήφανα την Βαλτική και είναι γεµάτη από  τουριστικές ατραξιόν και ιστορία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξερευνήσετε την πόλη, είτε µε οδηγό, είτε µόνοι σας, πεζοί, µιας και τα περισσότερα αξιοθέατα είναι σε κοντινή µεταξύ τους απόσταση. Μπορείτε επίσης, να κάνετε βόλτα µε πλοιάριο που θα σας δώσει και µια διαφορετική οπτική της µεγαλύτερης και ίσως οµορφότερης πόλης της Σκανδιναβίας.  

Η πολιτιστική και πολιτική Στοκχόλµη προσφέρεται και για απίθανο shopping, καταπληκτικό φαγητό και ό,τι µπορείτε να φανταστείτε! Επισκεφτείτε το Δηµαρχείο όπου φιλοξενείται η απονοµή των Βραβείων Νόµπελ και «σκαρφαλώστε» στον πύργο του Δηµαρχείου για την πιο ολοκληρωµένη θέα της πόλης, Μην χάσετε την παλαιότερη ατραξιόν, το Gamla Stan, από τις πιο καλό-διατηρηµένες Μεσαιωνικές πόλεις-κέντρα στον κόσµο και  Μνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της  Unesco και περπατήστε στα σοκάκια µε τα καφέ, τις γκαλερί και τις αντικερί.  Το Βασιλικό Παλάτι και ο Καθεδρικός Ναός της Στοκχόλµης βρίσκονται επίσης στο Gamla Stan. Ένας ακόµα δηµοφιλής τόπος να επισκεφτείτε στην Στοκχόλµη είναι το πράσινο νησί της Djurgarden και, βεβαίως, το διεθνώς γνωστό ναυτικό Μουσείο Βάσα (Vasa), που είναι το µεγαλύτερο σε επισκεψιµότητα Μουσείο της Σκανδιναβικής αυτής χώρας καθώς και το πολύ ιδιαίτερο Ανοικτό Μουσείο του Σκάνσεν που είναι ένα υπαίθριο µουσείο όπου εκτίθενται κυρίως κτίρια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από ξύλο. Υπάρχει και το ABSOLUT ICEBAR, όπου θα ντυθείτε ζεστά και θα απολαύσετε την όψη του πάγου σε κάθε γωνιά (µέχρι και τα ποτήρια!!!). 

Τελευταίο και αγαπηµένο αξιοθέατο είναι το τουρ Ιστορίας και Φαντασµάτων που, µε τη βοήθεια του ξεναγού θα δείτε  να ζωντανεύει η µεσαιωνική ιστορία της πόλης, ιστορίες, µύθοι και υποθέσεις φόνων που θα σας κάνουν να ανατριχιάσετε!

Αξιοθέατα στη Στοκχόλµη: 

Μεγάλη πλατεία  - Stortorget: Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Στοκχόλµης και αποτελεί σηµείο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κατά τη διάρκεια του χρόνου. Επιπλέον είναι γνωστή για τις ευρείας κλίµακας εορταστικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που διεξάγονται εδώ καθώς και την χριστουγεννιάτικη αγορά της!

Κοινοβούλιο της Σουηδίας  - Riksdagshuset: Η ακριβής µετάφραση της ονοµασίας του είναι “Σπίτι του Κοινοβουλίου” και βρίσκεται στην περιοχή Helgeandsholmen. Το ευρύτερο κτιριακό συγκρότηµα κατασκευάστηκε µεταξύ των ετών 1897 και 1905 και αντικατέστησε την παλιά έδρα του κοινοβουλίου που ήταν το κτίριο Gamla Riksdagshuset στο νησί Riddarholmen.

Παλάτι της Στοκχόλµης  - Stockholms Slott: Το παλάτι της Στοκχόλµης είναι η επίσηµη κατοικία της σουηδικής βασιλικής οικογένειας και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Gamla Stan). Αρχικά στη θέση που βρίσκεται σήµερα το παλάτι υπήρχε µόνο το φρούριο που είχε χτιστεί τον 13ο αιώνα από τον Γιάρλ Μπίργκερ (Jarl Birger) και είχε σκοπό την υπεράσπιση του περάσµατος προς τη λίµνη Μάλαρεν.

Βασιλικό δραµατικό θέατρο - Kungliga Dramatiska Teatern: Αποτελεί την κοιτίδα του “σουηδικού δράµατος” που κατά πολλούς θεωρείται διαφορετικό θεατρικό είδος και η ιστορία του ανάγεται στα 1788. Το σηµερινό κτίριο του θεάτρου χτίστηκε το 1908 από τον διάσηµο αρχιτέκτονα Fredrik Lilljekvist, οι καλλιτέχνες Carl Milles και Carl Larson προσέθεσαν µία εικαστική παρέµβαση και για τον εξαίσιο εσωτερικό διάκοσµο υπεύθυνος είναι ο Prince Eugen.

Fotografiska: Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 2010 και είναι το µεγαλύτερο σηµείο συνάντησης για τη σύγχρονη φωτογραφία. Οι εκθέσεις του θεωρούνται από τις καλύτερες διεθνώς και ο χώρος διαθέτει και εστιατόριο και µπαρ. Αυτή την περίοδο παρουσιάζονται οι Εκθέσεις του Σκοτσέζου Albert Watson και του Jonathan Torgovnik (« Intended Consequences»).

Ύπαίθριο Μουσείο  - Skansen Open-Air Museum: Το υπαίθριο Μουσείο αποτελείται από το παλαιότερο ανοιχτό µουσείο του κόσµου µαζί µε τον Ζωολογικό κήπο, σε µια πανέµορφη τοποθεσία στο Royal Djurgarden µε θέα προς όλη τη Στοκχόλµη!  Είναι αγαπηµένος χώρος και για τους ντόπιους και για τους επισκέπτες της πόλης, και ιδανικό για οικογένειες! Στο Skansen θα µάθετε για τις παραδοσιακές τέχνες και ενδυµασίες, και θα έρθετε σε διαδραστική επαφή µε την Ιστορία της Σουηδίας σε µινιατούρα! 150 φάρµες και κατοικίες από όλη τη χώρα, που αποσυναρµολογήθηκαν και µεταφέρθηκαν εδώ. Εδώ, εκτός από τις γοητευτικές κατασκευές, θα βρείτε και  γηγενή είδη του ζωικού βασιλείου, παιδικό ζωολογικό κήπο, γεύµα τύπου Smorgasbord  (σε παραδοσιακό σουηδικό µπουφέ)  στο εστιατόριο Solliden και χαριτωµένα café.

SkyView: Το SkyView «στην κορυφή της σφαίρας» είναι µια παγκόσµιας κλάσης ατραξιόν που θα σας παέι στην κορυφή του µοναδικού σφαιρικού κτηρίου, του Εricsson Globe, ένα κτήριο – σήµα κατατεθέν της Στοκχόλµης! Σε ύψος 130 µέτρων θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε µια φανταστική περιµετρική θέα της πόλης! Οι δύο γόνδολες του SkyView έχουν χωρητικότητα 16 ατόµων η κάθε µια, αναχωρούν κάθε 10 λεπτά, και η επίσκεψη κρατάει συνολικά περίπου 30 λεπτά. Κινούνται πάνω σε ράγες και ενδείκνυται κυρίως για τους περιπετειώδεις!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan

Pin It button on image hover