Travel Plan

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Πάσχα στη Σαντορίνη! Μαγειρίτσα Πάνω Απ΄ Την Καλντέρα


Ποτέ δεν χορταίνουμε την καρτποσταλική θέα της καλντέρας, ωστόσο αυτήν την εποχή θα της κάνουμε μια απιστία. Γιατί Πάσχα στη Σαντορίνη σημαίνει κυρίως Επιτάφιος στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα στον Πύργο, ο οποίος τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ λάμπει από μακριά.



Περνώντας μέσα από χωράφια με άσπρο χώμα και παλιές κάναβες, φτάνουμε στο μεσαιωνικό χωριό, όπου η περιφορά του Επιταφίου περιβάλλεται από αληθινή κατάνυξη. Ο δρόμος, δεξιά κι αριστερά, στολίζεται με ντενεκεδένια λυχναράκια, τα οποία σχηματίζουν ένα ποτάμι από φωτιά που τρεμοπαίζει, οι μυροφόρες ψάλλουν και η μυρωδιά των ανοιξιάτικων λουλουδιών μπερδεύεται γλυκά με το λιβάνι. Στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, στο ψηλότερο σημείο του νησιού, το βράδυ της Ανάστασης δεν έχει βαρελότα, αλλά βλέπουμε μια χαρά τα πυροτεχνήματα που φωτίζουν ολόκληρη τη Σαντορίνη. Η Μεγάλη Εβδομάδα στο νησί είναι γεμάτη μυρωδιές και γεύσεις. Οι φούρνοι δεν προλαβαίνουν να βγάζουν τσουρέκια, μεθυστά κουλουράκια και μελιτίνια- το κατεξοχήν πασχαλινό γλυκό της Σαντορίνης. Ξεχωριστή θέση στο πασχαλινό μενού έχουν και τα παραδοσιακά σγαρδούμια- η σούπα για το βράδυ της Ανάστασης. Δεν μπορούμε όμως να μην ενδώσουμε και στους κλασικούς πειρασμούς του νησιού. Η τελετή για την υποδοχή της άνοιξης ολοκληρώνεται με cocooning σε πριβέ πισίνες πάνω στον αβυσσαλέο γκρεμό, nightlife στα Φηρά και γλυκές βραδιές σε υπόσκαφα καταφύγια.


5 πράγματα που πρέπει να κάνετε 

1. Να δείτε τον πιο κατανυκτικό Επιτάφιο των Κυκλάδων στον μεσαιωνικό Πύργο. Οι ντόπιοι ανάβουν αυτοσχέδιους πυρσούς δεξιά κι αριστερά στον δρόμο, κι όλος ο τόπος μοσχοβολά μύρο, κερί και λιβάνι. 

2. Να κάνετε Ανάσταση στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, πάνω στο βουνό στον Πύργο. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του νησιού και είναι το καλύτερο μέρος για να δείτε τα πυροτεχνήματα που μεσάνυχτα Μεγάλου Σαββάτου βάζουν φωτιά σε ολόκληρη τη Σαντορίνη.  

3. Να δείτε το πρώτο ηλιοβασίλεμα των φετινών σας διακοπών από την ήσυχη αυλή της Αγίας Ματρόνας, στη Φοινικιά. Χωρίς επιφωνήματα, φλας και χειροκροτήματα. 

4. Να περπατήσετε το μονοπάτι που συνδέει το Ημεροβίγλι με την Οία. Η άνοιξη γλυκαίνει την τραχιά όψη της καλντέρας, γεμίζοντάς τη με αγριολούλουδα. 

5. Να προμηθευτείτε από τους φούρνους του νησιού μελιτίνια, πασχαλινό γλυκό με μυζήθρα και ζάχαρη που θυμίζει τα κρητικά σκαλτσούνια. 


Πηγή: arttravel.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover