Travel Plan

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Φτιάξτε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι σε ξεχωριστούς, εγχώριους προορισμούς!


Βόλτες με ποδήλατα, πικνίκ στην ακροθαλασσιά ή σε δάση, πεζοπορία, καλό φαγητό, ίσως το… πρώτο μπάνιο για τους πιο τολμηρούς και φυσικά το πιο όμορφο πρωτομαγιάτικο στεφάνι από αγριολούλουδα, θα αποτελέσουν τα «καυχήματά» σας όταν επιστρέψετε την Τρίτη το βράδυ στην πολύβουη Αθήνα, από όμορφους, κοντινούς, ανοιξιάτικους προορισμούς.

Ηλιόλουστος καιρός, ανοιξιάτικη φύση και οικονομικές επιλογές σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα. Θέλετε κάτι άλλο για να απολαύσετε την Πρωτομαγιά, ιδιαίτερα αν έχετε καταφέρει να πάρετε άδεια αυτή την… περιττή Δευτέρα; Μάλλον όχι! Βόλτες με ποδήλατα, πικνίκ στην ακροθαλασσιά ή σε δάση, πεζοπορία, καλό φαγητό, ίσως το… πρώτο μπάνιο για τους πιο τολμηρούς και φυσικά το πιο όμορφο πρωτομαγιάτικο στεφάνι από αγριολούλουδα, θα αποτελέσουν τα «καυχήματά» σας όταν επιστρέψετε την Τρίτη το βράδυ στην πολύβουη Αθήνα…

Νησιά Aργοσαρωνικού


Μια από τις πιο δελεαστικές προτάσεις για εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα κοντά στην πρωτεύουσα, που όμως δεν την θυμίζουν σε τίποτα, είναι τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Ιδιαίτερα αν είστε από τους τυχερούς που έχετε πάρει μια ημέρα άδεια και έχετε 4 ελεύθερες ημέρες μαζί με την Πρωτομαγιά, η Αίγινα, ο Πόρος, η Σαλαμίνα, οι Σπέτσες, η Ύδρα και το Αγκίστρι, σας περιμένουν για να γιορτάσετε την άνοιξη και να φτιάξετε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι σε πανέμορφες τοποθεσίες δίπλα στη θάλασσα. Αν είστε μάλιστα fan του ποδηλάτου, τα νησιά αυτά είναι κατάλληλα για ορθοπεταλίες στην εξοχή, δίπλα στη θάλασσα ή σε δενδρόφυτες περιοχές όπου μπορείτε να σταματήσετε για να φτιάξετε και το μαγιάτικο στεφάνι σας.

Η Σαλαμίνα, γνωστή από την αρχαιότητα, είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού Κόλπου και το πλησιέστερο στις ακτές της Αττικής, λίγα λεπτά μακριά από τον Πειραιά. Eκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το σπίτι του μεγάλου Έλληνα ποιητή Άγγελου Σικελιανού, που λειτουργεί ως μικρό μουσείο, αλλά και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας. Κατευθυνθείτε προς το λόφο όπου βρίσκεται το Ευριπίδειο Θέατρο και η εκκλησία της Παναγίας της Ελευθερώτριας, για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα που φτάνει από την Ελευσίνα έως και την Αθήνα και κάντε μια βόλτα στο νοτιότερο άκρο του νησιού όπου βρίσκεται ο παλιός, πέτρινος Φάρος. Αν πάλι αποφασίσετε να τολμήσετε το πρώτο σας μπάνιο, οι επιλογές είναι πολλές, όπως οι παραλίες Σατιρλί, Κανάκια, Μπατσί, Αιάντιο κ.ά.

Η Αίγινα, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού, λίγο περισσότερο από μια ώρα από την Αθήνα. Εκτός από τις παραλίες της, έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα στον επισκέπτη που θέλει να την γνωρίσει: Ο λόφος της Παλαιοχώρας με τα εκκλησάκια του, η καταπληκτική θέα του Σαρωνικού από το βουνό, τα μικρά χωριά και τα διάσπαρτα αρχαία απομεινάρια, οι καλλιέργειες φιστικιών, αλλά και η ζωντάνια και η νυχτερινή ζωή της πόλης, αποτελούν ένα μέρος του… θησαυρού που ονομάζεται Αίγινα. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την ψαραγορά και τα παραδοσιακά ουζερί και μεζεδοπωλεία της πόλης, για να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και τα παραδοσιακά αιγινίτικα φαγητά και μεζεδάκια.



Στον Πόρο, τον «Βόσπορο του Σαρωνικού», που χωρίζεται από τη βορειοανατολική ακτή της Πελοποννήσου με έναν στενό πορθμό, πηγαίνετε στο λιμανάκι της Αγάπης, μια… ρομαντική παραλία –όπως δηλώνει και το όνομά της- όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το πράσινο και τα καθαρά νερά, κάτω από τα πεύκα και ανεβείτε στο λόφο με το ρολόι κατά τη δύση του ήλιου, για να απολαύσετε από εκεί το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα. Τα νεοκλασικά σπίτια αποτελούν τα «στολίδια» και το καμάρι του παραλιακού δρόμου, μαζί με τα γραφικά σοκάκια και τις μπουκαμβίλιες στο εσωτερικό της πόλης.

Μόλις πατήσετε το πόδι σας στο λιμάνι των Σπετσών, οι ευωδιές του μυροβόλου νησιού, όπως το ονόμασαν οι Ενετοί εξαιτίας των αρωματικών φυτών του, θα σας καλωσορίσουν με τον καλύτερο τρόπο. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύεται σε όλο το νησί, αφήνοντας για τις μετακινήσεις μόνο τα ποδήλατα, τις μηχανές ή ακόμη καλύτερα για μια ανοιξιάτικη απόδραση, το περπάτημα! Τα αξιοθέατα στις Σπέτσες δεν έχουν τελειωμό: το Μουσείο των Σπετσών, το σπίτι και το άγαλμα της Μπουμπουλίνας, το Ιστορικό αρχείο του νησιού, τα αρχοντικά του 18ου αιώνα στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, η σπηλιά Μπακίρη και φυσικά οι πολύβουες, απόμερες, κοσμικές ή ερημικές, πανέμορφες παραλίες των Σπετσών.

Η όμορφη πόλη της Ύδρας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στα βόρεια του νησιού, ενώ δεξιά και αριστερά από την είσοδο του λιμανιού, βρίσκονται οι Προμαχώνες με τα κανόνια, που προστάτευαν παλαιότερα τον οικισμό. Ούτε στην Ύδρα κυκλοφορούν αυτοκίνητα και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με γαϊδουράκια, γεγονός που προσδίδει στο νησί μια εικόνα ακόμη πιο γραφική. Αξίζει να αγναντέψετε το λιμάνι από το λόφο που δεσπόζει πάνω από την πόλη και να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα από το Περίπτερο και από τη Σπηλιά. Φυσικά, όπως στα περισσότερα νησιά, έτσι και στην Ύδρα, στον παραλιακό δρόμο θα βρείτε ποικιλία από καφετέριες, ταβέρνες και ουζερί, αλλά και μπαρ για τα νυχτοπερπατήματά σας.

Τέλος, το μικρό, αλλά όμορφο Αγκίστρι, με τον «εναλλακτικό» χαρακτήρα και τις χαμηλές τιμές, θα βρείτε όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για μια ήρεμη διαμονή: ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες αλλά και μπαράκια για τις βραδινές ώρες και φυσικά πανέμορφες παραλίες όπως η Σκάλα και η Δραγωνέρα.

Ναύπλιο και ορεινή Αρκαδία


Η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, το Ναύπλιο, είναι ιδανικός προορισμός για το… τετραήμερο της Πρωτομαγιάς και μπορείτε εύκολα να το συνδυάσετε με μια βόλτα στα όμορφα χωριά της ορεινής Αρκαδίας (από το Ναύπλιο μέχρι τη Βυτίνα, είναι περίπου 90 χλμ.). Για το Ναύπλιο, δε χρειάζεται να πούμε πολλά για να σας πείσουμε, καθώς είναι γνωστές οι ομορφιές του και οι επιλογές που προσφέρει για μια ολιγοήμερη –και όχι μόνο- απόδραση: από το Αρχαιολογικό Μουσείο και, το παλιό τουρκικό τζαμί και την πλατεία Τριών Ναυάρχων με το επιβλητικό Δημαρχείο της πόλης, μέχρι το νησάκι του Αγίου Θεοδώρου -περισσότερο γνωστό ως «Μπούρτζι»- την Ακροναυπλία και το Παλαμήδι με τα 857 σκαλιά (ή κατά την παράδοση 999) και από τα κομψά καφέ και εστιατόρια στο κέντρο της πόλης, μέχρι τα ιδιαίτερα βραδινά μπαράκια.


Αν έχετε δικό σας όχημα, μπορείτε να συνδυάσετε το Ναύπλιο με μια πιο εξοχική απόδραση στα παραδοσιακά χωριά της ορεινής Αρκαδίας, όπως η Βυτίνα, η Δημητσάνα, τα Λαγκάδια, η Στεμνίτσα, η Καρύταινα κ.ά. Στα λιθόκτιστα καλντερίμια και τα πέτρινα αρχοντόσπιτα των οικισμών, προστίθεται το εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς φαράγγι του Λούσιου, που κυριαρχεί στο πανέμορφο φυσικό τοπίο, όπως και το εντυπωσιακό ελατόδασος του Μαινάλου .

Κέα 


Η Τζια ή Κέα, το «μπαλκόνι» της Αττικής, με σημαντικό πλεονέκτημα τη μικρή απόστασή της από την Αθήνα (λιγότερο από μία ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου), προσφέρει ιδανικές επιλογές τόσο για τους κοσμικούς, όσο και για τους πιο εναλλακτικούς επισκέπτες. Η Κορησσία, το φυσικό λιμάνι του νησιού, είναι ένας γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός και τουριστικό κέντρο με τα καταστήματα τουριστικών ειδών, εστιατόρια, καφενεία, super markets, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και φυσικά έντονη νυχτερινή ζωή, ενώ η Ιουλίδα, η πρωτεύουσα, έχει παραδοσιακό «χρώμα», λιθόστρωτα στενά δρομάκια και προσφέρει μαγευτική θέα. Κατευθυνόμενοι βόρεια, στον παραλιακό δρόμο και σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, βρίσκεται το Γιαλισκάρι, μια παραλία με χρυσή αμμουδιά και γαλανά νερά, ενώ λίγο πιο μακριά το Βουρκάρι, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι και ταυτόχρονα η τουριστικότερη ίσως περιοχή του νησιού και δημοφιλέστερος προορισμός για τους ιστιοπλόους. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, επιλέξτε ανάμεσα στα μονοπάτια του νησιού, συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος είναι λιθόστρωτα, για να γνωρίσετε τη μυστική γοητεία της Κέας και ερημικές ακρογιαλιές.

Εύβοια 


Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, προσφέρει επίσης πολλές επιλογές για να γιορτάσετε την πρωτομαγιά και την άνοιξη. Τόσο στο βόρειο, όσο και στο κεντρικό και νότιο κομμάτι της, θα βρείτε ενδιαφέροντες οικισμούς, πόλεις, φυσικά τοπία και ακρογιαλιές, που θα σας κάνουν να ξεχάσετε το χάος της πόλης: τη Χαλκίδα με την εντυπωσιακή γέφυρα και τον παραθαλάσσιο πεζόδρομο με τις ταβέρνες, την Κύμη στα κεντρικο-ανατολικά παράλια του νομού, με τις πανέμορφες κοντινές παραλίες της, τη γραφική Λίμνη, στη μέση σχεδόν του βορείου Ευβοϊκού κόλπου, που συνδυάζει το απόλυτο γαλάζιο του Ευβοϊκού κόλπου με την πλούσια βλάστηση και το μοναδικό πράσινο του γύρω τοπίου, αλλά και το φαράγγι του Νηλέα, ένα παρθένο μέρος απαράμιλλου φυσικού κάλλους, δυτικά της Αγίας Άννας, τις Ροβιές, την Αμάρυνθο, την Αιδηψό κ.ά.

Πηγή: clikatlife.gr 
Pin It button on image hover