Travel Plan

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Πάσχα στην Τζιά! Ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα στο ακατέργαστο διαμαντάκι... των Κυκλάδων!


H Τζιά ανοίγει τα δυνατά της χαρτιά σιγά σιγά καθώς την ανακαλύπτεις... και ανταμοίβει όποιον αποφασίσει να την επισκεφτεί! Ελάτε λοιπόν να τη ζήσετε το Πάσχα και να γνωρίσετε τα ξεχωριστά πασχαλινά της έθιμα!


ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ


Στις 21:00, την ώρα της Σταύρωσης, σβήνουν τα φώτα στις εκκλησίες και ο ιερέας περιφέρει το Σταυρό εντός του ναού. Οι καµπάνες χτυπούν πένθιµα!

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Δώστε ραντεβού µε τους υπόλοιπους πιστούς στις 18:00 στο Βουρκάρι, απ' όπου ξεκινά η περιφορά του Επιταφίου. Η ποµπή έχει αφετηρία τη µικρή εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, κατηφορίζει το πευκόφυτο δροµάκι προς την παραλία, περνώντας δίπλα στα αραγµένα ψαροκάικα και τα σκάφη. Αργά το απόγευµα, αρχίζει και στη Χώρα η λιτάνευση των Επιταφίων των 3 ενοριών της Ιουλίδας. Οι πιστοί κρατούν κεριά και ψέλνουν όλοι µαζί. Νεαρά κορίτσια -αποκαλούµενες και «µυροφόρες»- ραίνουν µε λουλούδια τον Επιτάφιο, την ίδια στιγµή που οι νοικοκυρές από τα σπίτια ραντίζουν τον κόσµο µε κολόνια για «Καλή Ανάσταση». Οι τρεις Επιτάφιοι καταλήγουν στην κεντρική πλατεία όπου βρίσκεται το Δηµαρχείο και εκεί ακολουθεί επιµνηµόσυνη δέηση. Μετά ο κόσµος ξεχύνεται στους δρόµους και επιλέγει τις ταβέρνες για να γευτεί νηστίσιµους µεζέδες.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ


Αργά το απόγευµα οι άρχοντες του τόπου υποδέχονται µε τιµές αρχηγού κράτους το Άγιο Φως, που φτάνει µε ελικόπτερο, ενώ οι ιερείς του νησιού το µεταφέρουν στις ενορίες τους. Η Ανάσταση σηµατοδοτεί την έναρξη εκτόξευσης εκατοντάδων πυροτεχνηµάτων στον ουρανό. Αν βρεθείτε στην Κορρησία, θα δείτε τα βεγγαλικά που πέφτουν από τα σκάφη, τα οποία µε τη σειρά τους σφυρίζουν χαρµόσυνα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Από τα πιο ιδιαίτερα έθιµα που λαµβάνουν χώρα στο νησί είναι η καύση του Ιούδα, µετά το πέρας της πρωινής αναστάσιµης λειτουργίας της Αγάπης. Σε χώρο απέναντι από την εκκλησία, κρεµούν ένα σκιάχτρο-οµοίωµα του Ιούδα, το οποίο την ώρα που καίγεται, απελευθερώνει µπλε και κόκκινους καπνούς! Ακόµα πιο εντυπωσιακό, όµως, είναι το εν λόγω έθιµο στο Βουρκάρι, όπου για πρώτη φορά πέρυσι το οµοίωµα τοποθετήθηκε σε ένα ιδιότυπο βαρκάκι και κάηκε στη µέση του κόλπου. Έπειτα, ακολουθεί πασχαλινό γλέντι. Το ίδιο σκηνικό επαναλαµβάνεται αργά το απόγευµα στον Οτζιά, κάτω ακριβώς από το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη.

 Πηγή: travelstyle.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover