Travel Plan

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Σημερινός προορισμός μας η Οδησσός



Η Οδησσός είναι η τέταρτη µεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και σηµαντικό λιµάνι στον Εύξεινο Πόντο, µε πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία. Η πόλη οφείλει το όνοµά της σε ένα µικρό... λάθος!



Αρχικά, πιστευόταν πως εκεί κοντά υπήρχε η αρχαία ελληνική πόλη Οδησσός πεποίθηση όµως που γρήγορα διαψεύστηκε, µιας και η εν λόγω πόλη αποδεδειγµένα βρισκόταν κοντά στη σηµερινή Βάρνα της Βουλγαρίας. Η αλήθεια όµως δεν αποθάρρυνε καθόλου τη Μεγάλη Αικατερίνη, η οποία φαίνεται πως εξ’ αρχής αρεσκόταν στο όνοµα «Adessa», όπως προφέρεται η πόλη στη ρωσική γλώσσα.


Το κέντρο της πόλης έχει σχεδιαστεί σε ένα κλασσικό σχέδιο µε πλατείς δρόµους µε δέντρα, που εκτείνεται νότια από την λεωφόρο Prymorsky. Η οµορφιά της βρίσκεται στα κτίρια του 19ου αιώνα, το σκιερό χώρο περιπάτου, το πάρκο που πέφτει προς τη θάλασσα & τα διάσηµα σκαλοπάτια Ποτέµκιν. Τα 193 σκαλοπάτια, χτίστηκαν µεταξύ 1837 και 1841 ενώ από την Ουκρανική Ανεξαρτησία ονοµάζονται Σκάλες Πριµόρσκι . Στο ανατολικό άκρο βρίσκονται το άγαλµα του Πούσκιν και ένα Βρετανικό όπλο Τίγρης, που καταγράφηκαν το 1854 κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Κριµαίας, ξεχωρίζουν πριν από τις ροζ και άσπρες κολώνες του Δηµαρχείου της Οδησσού. Στο δυτικό άκρο της λεωφόρου βρίσκεται το παλάτι  Vorontsov – η κατοικία ενός πρώην κυβερνήτη της πόλης, που οικοδοµήθηκε το 1826 σε κλασσικό στιλ, µε εκπληκτικές Αραβικές λεπτοµέρειες στο εσωτερικό. Ένα ακόµα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της πόλης είναι το θέατρο Όπερας και Μπαλέτου σχεδιασµένο το 1880 από τους Βιεννέζους αρχιτέκτονες Felner & Gelmer σε ρυθµό Μπαρόκ των Αψβούργων, µε µια σειρά από χαρακτηριστικά της ιταλικής Αναγέννησης.


Η Οδησσός έχει µια εξαιρετική συλλογή από µουσεία. Επισκεφθείτε το Μουσείο Αρχαιολογίας που ιδρύθηκε το 1875 και ήταν το πρώτο µουσείο του είδους του στην πρώην Ρωσική Αυτοκρατορία. Το αποκορύφωµα είναι το χρυσό δωµάτιο, το οποίο έχει κοσµήµατα και κέρµατα από τους πρώτους πολιτισµούς της Μαύρης Θάλασσας, συµπεριλαµβανοµένων των πρώτων σλαβικών νοµισµάτων του Αγίου Volodymyr (10ος αιώνας µ.Χ.). Από το πρόγραµµα σας µην παραλείψετε την επίσκεψη στο σπίτι της Φιλικής Εταιρείας.

Ακόµα, επισκεφθείτε το Μουσείο Τέχνης όπου παρουσιάζεται λαµπρά η ρωσική & ουκρανική τέχνη. Ο λαβύρινθος πάνω από 15 δωµάτια σε δυο ορόφους περιλαµβάνει θησαυρούς που περιέχουν εικόνες του 15ου αιώνα και µετά, και έργα των Levitsky, Ayvazovsky και Ρέπιν.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover