Travel Plan

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Αγία Πετρούπολη : Η Βενετία του Βορρά



Στο µυχό του Φιννικού Κόλπου, εκεί όπου εκβάλλει ο ποταµός Νέβας, τυλιγµένη ανάµεσα σε υδάτινους δρόµους και νησίδες, βρίσκεται η Αγία Πετρούπολη. Είναι το αστικό θαύµα που οραµατίστηκε ο Μεγάλος Πέτρος: µια πόλη - µουσείο και ταυτόχρονα το παράθυρο της Ρωσίας στο δυτικό κόσµο.


Το αστικό τοπίο της Αγ. Πετρούπολης κρύβει µία µοναδική οµορφιά. Άλλωστε, οι ίδιοι οι Ρώσοι λένε χαρακτηριστικά πως η πόλη τους φτιάχτηκε στον ουρανό και κατόπιν τοποθετήθηκε στις εκβολές του ποταµού Νέβα. Πέρα από πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, η Αγ. Πετρούπολη ήταν πάντοτε ο ανοιχτός δίαυλος µε τη Δύση, εστία του Ρωσικού Διαφωτισµού επί Αικατερίνης της Μεγάλης, κέντρο της επανάστασης στις αρχές του 20ού αιώνα και πρωτοπόρα στη διαφάνεια και στις αλλαγές ιδεών στα τέλη του. 


Η ιστορία της ξεκινάει στα 1703 χάρη σ’ ένα µακρόπνοο και µεγαλεπήβολο σχέδιο του Μεγάλου Πέτρου. Ευρωπαίοι πολεοδόµοι, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες κατέφθαναν από τα ιστορικά κέντρα της Ευρώπης, κυρίως απ’ τη Γαλλία και την Ιταλία, για να δώσουν τα φώτα τους στο µεγάλο αυτό εγχείρηµα που στόχευε στον εξευρωπαϊσµό της Ρωσίας. Η αρχική ιδέα δεν άλλαξε και οι απόγονοι του Πέτρου, από την Μεγάλη Αικατερίνη µέχρι τον τελευταίο τσάρο, έπραξαν τα ίδια γεµίζοντας την πόλη µε αναρίθµητα µνηµεία, ιδρύµατα, ναούς, θέατρα, µουσεία, και ό,τι άλλο χρειαζόταν η νέα τους πρωτεύουσα για να ξεχωρίζει και να ξεπερνά σε µεγαλοπρέπεια αυτές της παλιάς Δύσης. Ένα ανοιχτό µουσείο απ’ άκρη σ’ άκρη. 

Το κουβάρι ξετυλίγεται από το νησί Πέτρου και Παύλου, όπου είναι ο ιστορικός πυρήνας και το σηµείο απαρχής της πόλης, εκεί που βρίσκεται ο οµώνυµος ναός µε τη χρυσή σπείρα που στεγάζει τους τάφους των τσάρων περιτριγυρισµένος από τα τείχη του φρουρίου. Η θέα από τις οχυρώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις είναι µοναδική• στη βόρεια πλευρά βρίσκεται το µουσείο του πυροβολικού, ενώ στην απέναντι όχθη του Νέβα το µεγαλοπρεπές Ερµιτάζ και οι σιλουέτες του ναυαρχείου και του καθεδρικού του αγίου Ισαάκ που ξεχωρίζουν µε τη λάµψη τους.

Είναι εκεί που, ανάµεσα στο Ερµιτάζ και το κτίριο του επιτελείου µε τη χαρακτηριστική αψίδα, στέκει η ύψους 47 µ. κολώνα µε το άγαλµα του τσάρου Αλέξανδρου Α΄ σε µορφή αγγέλου να προστατεύει τη Ρωσία, όπως το 1812 που την ελευθέρωσε από τα γαλλικά στρατεύµατα. Αυτή είναι ίσως η πιο κλασική εικόνα της πόλης µε την 600 τόνων γρανιτένια στήλη και το τεράστιο άγαλµα, µπροστά από τα χειµερινά ανάκτορα µε το µουσείο του Ερµιτάζ, τη ρωσική κιβωτό της τέχνης. Σε απόσταση αναπνοής  βρίσκεται ο καθεδρικός του Αγίου Ισαάκ, η επιβλητική µητρόπολη της πάλαι ποτέ ρωσικής πρωτεύουσας που µε τον επιχρυσωµένο τρούλο της αποτελεί ένα από τα σύµβολα της πόλης. Και αν όλα τα παραπάνω, µαζί µε πολλά ακόµα παλάτια µεγάλων οικογενειών όπως των Ορλώφ, Στρογκανώφ και Μένσικοφ, ανήκουν στη σφαίρα του πολιτισµού και της µνηµειακής αρχιτεκτονικής, οι λάτρεις της αγοράς και οι µπον βιβέρ έχουν ένα ακόµα πόλο έλξης, που παρουσιάζει εξίσου ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνδυάζει µε αρµονία το χθες και το σήµερα. Είναι η Νιέφσκι Προσπέκτ, η εµπορική ραχοκοκαλιά της πόλης, που ξεκινά σχεδόν από το ύψος της ανακτορικής πλατείας και καταλήγει στα νοτιοανατολικά του κέντρου, στο µοναστήρι της Αλεξάντερ Νιέφσκι Λαύρα. Η ιστορική αγορά µε τις γαλαρίες της διαθέτει πάσης φύσεως µαγαζιά που είναι γεµάτα από ντόπιους και ξένους καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover