Travel Plan

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Κωνσταντινούπολη: Ταξίδι στην πόλη των δύο ηπείρων

Οδηγός για τα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης



O CEO κ. Δασκαλάκης Γεώργιος 
& η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!

Η εντυπωσιακή Κωνσταντινούπολη αποτελεί all time classic προορισμό για ψαγμένους και μη ταξιδιώτες που θέλουν να ανακαλύψουν τα μυστικά της μοναδικής πόλης στον κόσμο που εκτείνεται μεταξύ δύο ηπείρων.



Η μεγαλοπρέπεια της πόλης των μιναρέδων και των παλατιών θα σας γοητεύσει από την πρώτη στιγμή της επίσκεψης σας. Εκτός από πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2010, πέρυσι αναδείχθηκε ως ο Καλύτερος Ευρωπαϊκός Προορισμός για το 2013, σύμφωνα με τον οργανισμό European Consumers Choice. Αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης συνδυάζει μοναδικά τα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά στοιχεία σε κάθε της έκφανση.

Τα μεγαλοπρεπή τεμένη είναι χτισμένα δίπλα σε υπερσύγχρονα κτίρια ξενοδοχείων και τα παραδοσιακά παζάρια συναγωνίζονται επάξια τους πεζοδρόμους με τα πολυτελή εμπορικά καταστήματα. Η άνοιξη είναι ίσως η καλύτερη χρονική περίοδος για να επισκεφθείτε την Κωνσταντινούπολη. Οι χειμερινές βροχοπτώσεις έχουν υποχωρήσει και τα πάρκα της πόλης κερδίζουν και πάλι το καταπράσινο χρώμα τους.

Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου κυμαίνονται από 15 μέχρι 20 βαθμούς, ιδανική θερμοκρασία για βόλτες στις παραδοσιακές συνοικίες ή στις όχθες του Βοσπόρου.


Τι να δείτε


Το Μπλε Τζαμί (Sultanahmet Camii) είναι ένα τεράστιο και εντυπωσιακό κτίσμα. Οι έξι πανύψηλοι μιναρέδες, η αυλή με την Κρήνη των Καθαρμών, το εσωτερικό του θόλου με τα βιτρό είναι μερικά από τα στοιχεία που θα σας γοητεύσουν. Το σύμβολο του Χριστιανισμού και ένα από τα μεγαλύτερα και διασημότερα αρχιτεκτονήματα παγκοσμίως είναι η Αγία Σοφία. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και είναι από τα μέρη που αξίζει πραγματικά να επισκεφθείτε.

Ο επιβλητικός της τρούλος που αντανακλά το φως, οι κιονοστοιχίες με τα σκαλιστά κιονόκρανα και οι λεπτομέρειες από πράσινο, λευκό και ροζ μάρμαρο προκαλούν δέος. Είναι ένα μνημείο με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους έλληνες επισκέπτες. Το παλάτι Topkapi χτίστηκε από το Μωάμεθ Β΄ λίγο μετά την άλωση της πόλης. Μια περιήγηση στους κήπους του θα σας ταξιδέψει στο μέρος που έμεναν οι παλλακίδες του σουλτάνου μέχρι το 1909. 

Αξίζει να δείτε το θησαυροφυλάκιο του σουλτάνου με τα πανάκριβα κοσμήματα. Η γέφυρα του Γαλατά ενώνει την Ανατολή με τη Δύση. Η αίσθηση και μόνο θα σας μείνει αξέχαστη, ενώ τα εστιατόρια και τα καφέ που βρίσκονται από κάτω θα σας χαρίσουν στιγμές χαλάρωσης. Μια στάση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Η κεντρική του πόρτα παραμένει κλειστή από τότε που απαγχονίστηκε στο σημείο αυτό ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’. Στο εσωτερικό του θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στο Φανάρι είναι και η Παναγία του Μουχλίου, ένας από τους ελάχιστους ελληνορθόδοξους ναούς που δεν μετατράπηκαν σε τέμενος.

Πού να ψωνίσετε

Ο μεγάλος πεζόδρομος Istiklal έχει ονομαστεί από πολλούς η «Ερμού της Πόλης». Είναι ο εμπορικότερος πεζόδρομος της πόλης και το χαρακτηριστικό του στοιχείο είναι το τραμ που τον διασχίζει από την πλατεία Ταξίμ μέχρι την πλατεία Τουνέλ. Δεξιά και αριστερά θα ανακαλύψετε κάθε λογής καταστήματα, από εμπορικά μαγαζιά, μέχρι εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία. Ένα είναι το σίγουρο, η Istiklal δεν κοιμάται ποτέ. Το μεγαλύτερο παζάρι της πόλης το Kapali Carsi αποτελείται από ένα λαβύρινθο μικροσκοπικών μαγαζιών, των οποίων οι μικροπωλητές αναβιώνουν το παλιό έθιμο του παζαριού. Μην διστάσετε λοιπόν να παζαρέψετε μια καλύτερη τιμή.  Άκρως εντυπωσιακή είναι και η αιγυπτιακή αγορά μπαχαρικών. Μια βόλτα αρκεί για να βρείτε γνωστά και σπάνια μπαχαρικά που θα σας γαργαλίσουν τη μύτη. Τέλος, με μια βόλτα στο Nisantasi, το «Κολωνάκι» της πόλης, θα βρείτε όλη την επώνυμη μόδα στα πόδια σας.

Πού να φάτε
Τα παραδοσιακά εστιατόρια στον πεζόδρομο Istiklal και τα παραλιακά κατά μήκος του Βοσπόρου θα σας προσφέρουν την εμπειρία της τοπικής πολίτικης κουζίνας. Αγαπημένες μας γεύσεις, όπως το κεμπάπ, η μελιτζανοσαλάτα και τα ντολμαδάκια θα αποκτήσουν νέο χαρακτήρα μέσα από τις συνταγές των ντόπιων μαγείρων. Αξίζει να απολαύσετε τα τοπικά πολίτικα γλυκά. Εκτός από τα σιροπιαστά φτιαγμένα με φρέσκο βούτυρο, το ιδιαίτερο kazandibi και το su muhallebi με ροδόνερο αξίζει να είναι μέσα στις επιλογές σας.

Πηγή: newsbeast.gr

Pin It button on image hover