Travel Plan

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Αβάνα: στην πόλη των Habaneros



O CEO κ. Δασκαλάκης Γεώργιος 
& η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!

Η Αβάνα είναι μια μοναδική περίπτωση στον κόσμο καθώς είναι η μεγαλύτερη πόλη της Καραϊβικής και όμως παραμένει τόσο ρομαντική και τόσο νοσταλγική όσο καμία άλλη στον κόσμο.  


Οι Habaneros (οι κάτοικοι της Αβάνας) λατρεύουν την πόλη τους και δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις το γιατί. Βρίσκονται στην «μέση» των κρυστάλλινων νερών της Καραϊβικής αλλά έχουν βρεθεί αρκετές φορές στην μέση της παγκόσμιας ιστορίας διαμορφώνοντας την πιο εκρηκτική κουλτούρα στην Λατινική Αμερική. Έχουν περάσει από τα χέρα των σκληροτράχηλων πειρατών της Καραϊβικής, την ισπανική αποικιοκρατία έως και την μαφία της γείτονος  βόρειας Αμερικής και όμως όχι μόνο έχει επιβιώσει αλλά έχει βρει και τον τρόπο της να εξελιχθεί. Και αν όλα αυτά ανήκουν πλέον στην ιστορία, το παρόν φαίνεται και είναι ακόμα πιο συναρπαστικό! 



Πούρα Cohiba, Ρούμι, Σάλσα, παλιά αμερικάνικα αυτοκίνητα με ρώσικους κινητήρες Lada και φυσικά οι… εικόνες του Che Guevara είναι σήμα κατατεθέν ίσως της πιο «παράξενης» γωνιάς του πλανήτη. Και το θέμα είναι ότι ακόμα και σήμερα που τα δεδομένα για την Κούβα αλλάζουν η πόλη αυτή δεν χάνει την μαγεία της. Αντίθετα οι αντιφάσεις της γίνονται ακόμα πιο έντονες και ακόμα πιο «προκλητικές» για τους ταξιδιώτες της… Δύσκολα θα βρεις αλλού φτωχομάγαζα που πωλούν σιτάρι δίπλα σε εντυπωσιακά αποικιοκρατικά παλάτια και συνθήματα της επανάστασης να «πνίγονται» από τα ολονύχτια πάρτι.

Μια πόλη που πρέπει να έχετε την διάθεση να την ψάξετε και να την ανακαλύψετε για να καταλάβετε πόσο όμορφη είναι. Εδώ θα πρέπει να ψάξετε στα στενά και της γωνιές της πόλης. Να περπατήσετε στις γειτονιές του Centro Habana, να ακούσετε από κάπου να έρχεται ο γνώριμος ρυθμός της ρούμπα, να τον ακολουθήσετε και να γίνεται ένα με την παρέα που παίζει μουσική. Αν δεν έχετε αυτή την διάθεσή τότε μπορείτε απλά να επισκεφθείτε το Buenos Aires, που έχει πιο έντονες τις αποικιοκρατικές επιρροές, το Παρίσι που είναι πολύ ρομαντικό ή το Ρίο ντε Τζανέιρο με την πιο χαρακτηριστική γεωγραφία του. 


Δεν είναι τυχαίο ότι η πόλη αυτή έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για σπουδαίους ανθρώπους: Ο Ernest Hemingway πέρασε εκεί ένα μεγάλο μέρος της ζωής του δημιουργώντας, ο Federico Lorca έχει δηλώσει πως εκεί πέρασε της ωραιότερες πόλεις της ζωής του ενώ ο Graham Greene «κατέληξε» πως η Αβάνα είναι «η πόλη όπου όλα είναι πιθανά».


Ξεκινήστε με μια γνωριμία με την προστατευόμενη από την UNESCO παλιά πόλη ή Habana Vieja όπως είναι γνωστή για τις απαραίτητες φωτογραφίες ανάμεσα στα εντυπωσιακά αποικιοκρατικά κτίρια, φροντίστε να ενοικιάσετε μια καλογυαλισμένη Cadillac του 1956 και κάντε μια βόλτα στην παραλιακή λεωφόρο Av de Maceo δίπλα από τα κύματα της Καραϊβικής. Φυσικά και στην Αβάνα θα βρείτε αρκετά ενδιαφέροντα μουσεία όπως αυτό της Επανάστασης (Museo de la Revolucion) και αυτό των Καλών Τεχνών (Museo Nacional de Bellas Artes) όμως τα ωραία ξεκινούν λίγα τετράγωνα μακριά από το Parque Central. Περπατήστε ανάμεσα τους και νιώστε σαν να πρωταγωνιστείτε σε ταινία του Elia Kazan καθώς η δεκαετία του 1950 ζωντανεύει μπροστά σας. Αξίζει να γνωρίσετε, να συναναστραφείτε και να εμπνευστείτε από τους Habaneros… Έπειτα από 50 χρόνια Σοσιαλισμού, όσο δύσκολο και αν φαίνεται στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου το χαμόγελο και το πάθος για την ζωή παραμένει αναλλοίωτο και τελικά είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που κάνουν αυτή την πόλη τόσο ξεχωριστή. 

Για το κλείσιμο, θα αφήσουμε μια φράση του Fico Fellove, του ήρωα που ενσάρκωνε ο Andy Garcia στη ταινία The Lost City: «Η Αβάνα μοιάζει με τριαντάφυλλο έχει ροδοπέταλα αλλά και αγκάθια… άρα εξαρτάται από εσένα πως θα την αγγίξεις. Στο τέλος όμως πάντα σε κερδίζει» 

Δείτε εδώ όλες τις προτάσεις εξωτικών ταξιδιών του travelplan.gr 

Pin It button on image hover