Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 στις 12 το μεσημέρι μεταξύ της φιλανθρωπικής εταιρείας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αποστολή και του Ταξιδιωτικού Οργανισμού Travel Plan. Το μνημόνιο υπέγραψαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Travel Plan κ. Γεώργιος Δασκαλάκης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών για την ανάπτυξη των βυζαντινών περιηγήσεων στην περιοχή της Αθήνας και την προβολή σημαντικών ορθόδοξων μνημείων που αποτελούν λατρευτικό προορισμό.

Η φιλανθρωπική οργάνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ΑΠΟΣΤΟΛΗ έχει ως στόχο την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την ανάπτυξη προγραμμάτων για την ενίσχυση του πολιτισμού και την προστασία του περιβάλλοντος. Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010 με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’. Σκοποί της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ αποτελούν η κοινωνική και οικονομική ενίσχυση των λιγότερο ευνοουμένων κοινωνικών ομάδων και της νεολαίας και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους μέσω της παροχής κάθε δυνατής ηθικής βοήθειας και συμπαράστασης, η στήριξη των λιγότερο ευνοουμένων περιοχών της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, η βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου των από πάσης απόψεως λιγότερο ευνοουμένων τάξεων, η ενίσχυση και η κατάρτιση προγραμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση ή και υλοποίηση προγραμμάτων για την στήριξη των μειονεκτούντων πληθυσμών με θρησκευτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.
Ο κύριος Δασκαλάκης δήλωσε κατά τη διάρκεια της υπογραφής του μνημονίου:
«Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα να εγκαινιάσουμε μία συνεργασία που θα αναδείξει το ρόλο της Ορθοδοξίας παγκοσμίως, μέσω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών» είπε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν μέρη, προσκυνήματα, που δεν έχουν αναδειχθεί» σημείωσε, «και η διαβεβαίωσή μας είναι ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να τα προβάλουμε από κοινού». «Σήμερα», πρόσθεσε, «γίνεται μία σημαντική αρχή. Μέσω της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ φιλοδοξούμε να αναδείξουμε και την πόλη των Αθηνών». Και συνέχισε: «Δεσμευόμαστε ότι θα διαμορφώσουμε ελκυστικές προτάσεις βυζαντινών οδοιπορικών για κάθε ενδιαφερόμενο. Δεσμευόμαστε να συνδράμουμε με κάθε μέσο στο έργο της Αποστολής». «Σε μία κρίσιμη οικονομική συγκυρία», κατέληξε, «με όπλο μας τον τουρισμό θα προσπαθήσουμε να παντρέψουμε τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την Ορθοδοξία, να ανοίξουμε τις πόρτες της ιστορίας γιατί, όπως γνωρίζετε, πρεσβευτής κάθε χώρας στη διαμόρφωση του μέλλοντός της είναι η ιστορία της».
Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος επισήμανε τα ακόλουθα:
«Ζούμε σε μία εποχή μετακινήσεων των ιδεών και κυρίως μετακινήσεων των ανθρώπων. Είμαστε υπέρ της μετακινήσεως των ανθρώπων για καλούς σκοπούς και ένας από τους καλούς σκοπούς είναι, να γνωρίσουν, όπως λέει και ο Όμηρος, τις συνήθειες άλλων ανθρώπων, τον τρόπο της ζωής αλλά και τον τρόπο της σκέψης τους. Σε όλα αυτά βοηθά πάρα πολύ σήμερα ο τρόπος επικοινωνίας, τα ταξίδια των ανθρώπων, οι οποίοι θα ήθελαν να ταξιδεύουν για να γνωρίζουν τόπους και να ξεκουράζονται. Η Ελλάδα έχει ιστορία και σπουδαία μνημεία που αποτελούν πόλο έλξης και βοηθούν στην καλλιέργεια των ανθρώπων. Πέρα από αυτό, ζούμε σε μία δύσκολη εποχή, ιδιαίτερα στην πατρίδα μας. Έχουμε υποχρέωση να συνεργαστούμε όλοι μας, η Εκκλησία με τις μικρές της δυνάμεις, ώστε να έρθουν περισσότεροι άνθρωποι και να έχουν περισσότερες ευκολίες στον τόπο μας, διότι η παρουσία τους θα είναι χρήσιμη για την κοινωνία και την οικονομία της πατρίδας μας. Θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να μπορέσουν να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε εμπόδια. Θα ήθελα εκ μέρους της Αποστολής να σας πω ένα ευχαριστώ γι’ αυτή τη συνεργασία».
Στην υπογραφή του Μνημονίου παρευρέθησαν o Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Ν. Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος ΟΠΕ κ. Α. Χολέβας, στελέχη του Travel Plan, ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ “Aποστολή” κ. Κ. Δήμτσας καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.