Travel Plan

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Παρίσι: Στις Αvant-garde γειτονιές

Ο Edmund White* περιγράφει τη γαλλική πρωτεύουσα ως «πόλη των flaneur», δηλαδή των περιπλανώμενων άσκοπα ή αν θέλετε των συνειδητοποιημένων γυρολόγων. Δεν έχει άδικο. Μια γοτθική αψίδα, ένα κατώφλι art-nouveau, μια στοά με μασονικά σύμβολα και εξτρίμ κομμωτήρια, ένα υπαίθριο παζάρι τέχνης μετουσιώνουν την περιήγηση σε συναρπαστική εξερεύνηση.


Ιδανικότερο σημείο για να αρχίσει ένας επίδοξος flaneur την περιπέτειά του στη γαλλική πρωτεύουσα είναι η συνοικία του Marais. Η περιοχή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του παριζιάνικου κέντρου και συνάμα είναι απόκεντρο. Βρίσκεται μεταξύ του 3ου και του 4ου δημοτικού διαμερίσματος, στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα (Rive Droite).
Το Marais έχει πολλά πάρε-δώσε με την παρισινή ιστορία. Φιλοξένησε αρκετούς Λουδοβίκους στα χρόνια της μοναρχίας, τον καρδινάλιο Ρισελιέ, τον Ροβεσπιέρο, τον Μέγα Ναπολέοντα.

Στους δρόμους του εκτυλίχτηκε η σπουδαιότερη κοινωνική επανάσταση στην παγκόσμια ιστορία και 180 χρόνια μετά, πάλι από εδώ ξεκίνησε η σημαντικότερη φοιτητική εξέγερση της σύγχρονης εποχής. Σήμερα οι ίδιοι αυτοί δρόμοι σφύζουν από ζωντάνια και δημιουργικότητα. Τυχαίο;

Η rue de Rosiers είναι ακόμα το κέντρο της ιουδαϊκής κοινότητας που ζει στο Παρίσι από τον ύστερο Μεσαίωνα. Αφίσες και ανακοινώσεις σε πλαίσια αναγγέλλουν εβραϊκές εκδηλώσεις, βιβλιοπωλεία πουλάνε σπάνιες μελέτες για τον ιουδαϊσμό και τον μυστικισμό της Καμπάλα. Πολλά εστιατόρια σερβίρουν «kosher» (καθαγιασμένο ιουδαϊκό φαγητό) κι από κοντά σπουδαστές με λευκά κολλαριστά πουκάμισα, ενήλικες που δεν βγάζουν ποτέ από το κεφάλι τους το χαρακτηριστικό σκουφάκι, το «kipot», και ραβίνοι με τεράστιες γενειάδες, ρεπούμπλικες και κροταφικές μπούκλες. Η συναγωγή στον αριθ. 10 της rue Pavee είναι το πιο προβεβλημένο θρησκευτικό και φιλανθρωπικό τους ίδρυμα. Το κτίριο χτίστηκε το 1913 από τον αρχιτέκτονα Hector Guimard και θεωρείται αριστούργημα της art nouveau.

Το Marais είναι αρκετά μεγάλο και ανεκτικό για να εξαντληθεί σε μία μόνο εθνοφυλετική ομάδα. Η πολυχρωμία του απεικονίζεται καλύτερα στον διασημότερο εμπορικό του δρόμο, την -όνομα και πράγμα- rue des Francs Bourgeois, τα μαγαζιά της οποίας είναι ανοιχτά και τις Κυριακές. Εδώ η απαράμιλλη αισθητική της γαλλικής πρωτεύουσας δείχνει πιο προσιτή απ’ ό,τι στις μεγάλες λεωφόρους.

Αγνωστοι αλλά κάθε άλλο παρά αμελητέοι μόδιστροι από τη Γαλλία και τον υπόλοιπο κόσμο συγκεντρώνονται στη rue Vielle du Temple.

Η σχεδόν κρυμμένη rue Charlot φημίζεται για τα ατελιέ της, στα οποία νέοι σχεδιαστές, διακοσμητές και γκαλερίστες παρουσιάζουν την τελευταία λέξη του avant-garde σε έπιπλα, φωτιστικά, διακοσμητικά αντικείμενα και έργα τέχνης.

Τόσο στην κεντρική rue de Rosiers όσο και στην παρακείμενη rue de Sicile οι μπουτίκ δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα μεγαθήρια της haute couture στην άλλη πλευρά του ποταμού, τη Rive Gauche. Μόνο που οι τιμές τους είναι ασύγκριτα πιο συμφέρουσες. Σημειώστε επίσης ότι στο Μarais διαμένει και μια πολυπληθής κινεζική κοινότητα, ιδίως στο βόρειο τμήμα του, κοντά στον σταθμό Republique.



Ταξιδέψτε με το Travel Plan το Πάσχα στο Παρίσι
4, 5ημ από 580€ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο

Για περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις http://www.travelplan.gr/
Pin It button on image hover