Travel Plan

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Καλάβρυτα: Τα best of σε 48 (και κάτι) ώρες


Γιατί Καλάβρυτα; Γιατί σε λιγότερο από δυόμισι ώρες από την Αθήνα βρίσκεσαι σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο πνιγμένο στα έλατα. Γιατί ακόμα και όταν δεν λειτουργεί το Χιονοδρομικό έχεις ένα σωρό εναλλακτικές δραστηριότητες. Γιατί η διαδρομή του οδοντωτού πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού είναι το κάτι άλλο. Γιατί μπαίνοντας στο Σπήλαιο των Λιμνών νομίζεις ότι κάπου θα συναντήσεις τον Cthulhu της Λαβκραφτικής Μυθολογίας και ένα σωρό ακόμα «γιατί» με σημαντικότερο το «γιατί στην αμέσως επόμενη ευκαιρία για ολιγοήμερη απόδραση, θα ξαναπάς χωρίς δεύτερη σκέψη».


Συγκεντρώσαμε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες – και μερικές ακόμα – και τις ενσωματώσαμε στο πρόγραμμα ενός Σαββατοκύριακου γεμάτου με τα best of των Καλαβρύτων.

Μία ώρα, δεκάδες εικόνες. Από τις θεαματικότερες ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές διαδρομές, ο Οδοντωτός ξεκινά από το Διακοφτό για να διασχίσει τα 22 χιλιόμετρα μέχρι τα Καλάβρυτα περνώντας μέσα από το πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού. Καταρράκτες χειμάρρων, σπήλαια, ρέματα, πλούσια εναλλασσόμενη βλάστηση , από πλατάνια, έλατα, ελιές και πικροδάφνες , όλο το μεγαλείο της ορεινής φύσης σε μία ώρα και… δύο ράγες. Αν και η ταχύτητά του δεν ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα την ώρα και είναι σίγουρο ότι κατά την διάρκεια της διαδρομής θα εύχεστε να πήγαινε ακόμα πιο αργά! Το εισιτήριο κοστίζει από 9€ μέχρι 39€ και μπορείτε να το προμηθευτείτε και online. 


Μέγα Σπήλαιο ή αλλιώς τα Μετέωρα στα… Καλάβρυτα. Λαξευμένο σχεδόν μέσα στο βράχο, στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς σε ύψος 924 μέτρων, το Μέγα Σπήλαιο δέκα χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα φέρνει στο νου κάτι από την βραχώδη φύση των Μετεώρων. Χτίστηκε το 362 μ.Χ., από δύο Θεσσαλονικείς μοναχούς, κοσμείται σήμερα από εντυπωσιακές νωπογραφίες του 17ου αιώνα και φιλοξενεί χειρόγραφα ευαγγέλια και άλλα θρησκευτικά κειμήλια. 

Το απόκοσμο Σπήλαιο των Λιμνών. Απέχει 17 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και το εσωτερικό του θυμίζει κάτι από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Με το που θα περάσετε τις δύο τεχνητές εισόδους που έχουν δημιουργηθεί για να διατηρήσουν την θερμοκρασία και την υγρασία του σε φυσιολογικά (για το σπήλαιο) επίπεδα, σας περιμένουν 13 κλιμακωτές λίμνες, εκπληκτικοί «μεδουσοειδείς» σχηματισμοί σταλακτιτών και ιστορία που χάνεται κάπου στην 6η χιλιετία π. Χ. , όπως μαρτυρούν τα απολιθωμένα ευρήματα από οστά ανθρώπων και ζώων που ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό του σπηλαίου. Το αξιοποιημένο μήκος του προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα, ενώ το συνολικό μήκος του είναι 1.980 μέτρα. Το σπήλαιο είναι ανοιχτό 9.00-16.30 τις καθημερινές και 9-17.30 τα σαββατοκύριακα και τις αργίες. Τηλ.: 26920 31301, 31588 


Περί οίνου και Τετράμυθου. Η ιδιαίτερη σύσταση του εδάφους της περιοχής, το υψόμετρο, η έκθεση και η επαφή με την αύρα του Κορινθιακού κόλπου δίνουν μια πολύ καλή πρώτη ύλη στα παραγόμενα κρασιά. Στην αρχαιότητα μάλιστα γίνεται αναφορά στα χωριά της Αιγιάλειας, τα οποία χαρακτηρίζονται από τον Παυσανία ως «επιτήδεια εις την φύτευση άμπελου». Στο σύγχρονο οινοποιείο Τετράμυθος θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και να αγοράσετε βραβευμένα κρασιά από ποικιλίες της Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Μαύρο Καλαβρυτινό, Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc και Merlot. Ξενάγηση και γευστική δοκιμή, γίνεται καθημερινά από τις 09:00 έως τις 16:00 αλλά και Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 18:00, μαζί με το προσωπικό του Τετράμυθου. 

Ένα με την φύση. Ο πνιγμένος στα έλατα Χελμός είναι γεμάτος από καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν κομμάτια του γνωστού ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε9 και διαθέτουν πληθώρα μικρών θησαυρών φυσικού κάλους. Ο χλωριδικός κατάλογος του Χελμού συγκεντρώνει τουλάχιστον χίλια είδη φυτών, από τα οποία τα δέκα τέσσερα είναι αποκλειστικά ενδημικά, δηλαδή φυτρώνουν μόνο σε αυτόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εντυπωσιακό άνθος της Aqiulegia ottonis, το οποίο μάλιστα έχει επιλεγεί ως έμβλημα του ιδρυμένου το 2002, Φορέα Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής Χελμού-Βουραϊκού.


Εξίσου όμορφα μονοπάτια στην περιοχή είναι η διαδρομή που ξεκινάει από το Μάζι και μέσα από ένα αρχαίο μονοπάτι καταλήγει στον νερόμυλο, τους εντυπωσιακούς καταρράκτες και τα πλατάνια στο Πλανητέρο, αλλά και η διαδρομή που ξεκινάει από τη γραφική Ζαχλωρού και ανεβαίνει μέχρι το Μέγα Σπήλαιο και τον ψηλό σταυρό. Trekking, Hiking και άλλες φυσιολατρικές δραστηριότητες θα σας μαγέψουν στην περιοχή. 

Φωτιά και (Αγία) Λαύρα. Πέντε χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα, το Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, έγινε γνωστό ως το σημείο όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821. Επισκεφθείτε το για τα κειμήλια που φιλοξενεί: το λάβαρο της επανάστασης, τον Επιτάφιο του 1754 κεντημένο στη Σμύρνη, ένα ευαγγέλιο δωρισμένο από την αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ τη Μεγάλη και τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, μεταξύ άλλων. 

Πλανητέρο, ο… πλανήτης των πλατάνων (και της πέστροφας). Σε μικρή απόσταση από το Σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται το χωριό Πλανητέρο σε ένα μοναδικό τοπίο στο οποίο κυριαρχούν οι καρυδιές, τα πλατάνια και τα ορμητικά νερά γύρω από τις πηγές του Αροάνιου ποταμού. Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός», ενώ κάτω από τα υπεραιωνόβια πλατάνια θα δοκιμάσετε πέστροφα και σολομό στις παραδοσιακές ταβέρνες - ιχθυοτροφεία της περιοχής. 


Πηγή: in2life.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover