Travel Plan

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Πρέσπες: Εντυπωσιακοί καθρέφτες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους


Μικρή
Έκταση: 47,35 τ. χλμ.
Μέγιστο βάθος: 8 μ.

Μεγάλη

Έκταση: 272 τ. χλμ.
Μέγιστο βάθος: 55 μ.


Στα γεωφυσικά όρια του Νομού Φλώρινας, μέσα στη φιλόξενη αγκαλιά των γύρω ορεινών όγκων, βρίσκεται ένας μαγικός κόσμος ασύγκριτου φυσικού κάλλους που δημιουργήθηκε από το λιώσιμο παγετώνων και την αλληλουχία σεισμικών φαινομένων, ο κόσμος της Μεγάλης και της Μικρής Πρέσπας. Η γοητεία που ασκούν οι δίδυμες λίμνες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς στις υδάτινες επιφάνειές τους καθρεπτίζονται οι δασωμένες πλαγιές των γύρω βουνών και το μοναδικό φυσικό τοπίο.



Από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, οι Πρέσπες θεωρούνται ως ο επίγειος παράδεισος των μεταναστευτικών πουλιών και όχι μόνο. Εκατοντάδες είδη, πολλά μάλιστα υπό εξαφάνιση, φωλιάζουν και αναπαράγονται εδώ, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι αργυροπελεκάνοι, οι κορμοράνοι και οι ερωδιοί. Εφοδιαστείτε με το δικό σας κατάλληλο εξοπλισμό για παρατήρηση ή επισκεφθείτε το Παρατηρητήριο όπου μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας θα σας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τα πουλιά και θα σας δανείσουν το τηλεσκόπιό τους για να τα παρατηρήσετε.

Μην παραλείψετε να διασχίστε τη πλωτή γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα, προκειμένου να θαυμάσετε τα ερείπια της ομώνυμης τρίκλιτης βασιλικής εκκλησίας που χρονολογείται από το 10ο αιώνα μ.Χ. Μοναδική εμπειρία αποτελεί και μια γνωριμία με τα πολλά ασκηταριά αλλά και τις βραχογραφίες στον όρμο των Ψαράδων και τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. 

Στο τέλος της περιήγησής σας, οι παραδοσιακοί οικισμοί των Ψαράδων και του Αγίου Γερμανού αποτελούν φιλόξενες στάσεις για να δοκιμάσετε ένα πεντανόστιμο γριβάδι, τις ξακουστές πιπεριές Φλωρίνης και προπάντων τα φασόλια γίγαντες, συνοδεία ντόπιου τσίπουρου.

Δραστηριότητες: Μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια μοναδική ρομαντική βαρκάδα στα νερά της Μεγάλης Πρέσπας χρησιμοποιώντας τις «πλάβες», τις χαρακτηριστικές ξύλινες βάρκες της περιοχής.

Πηγή: visitgreece.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover