Travel Plan

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Βαρσοβία - Γουντς: Η ζωντανή ιστορία της Πολωνίας

Ταξιδεύουμε στην πρωτεύουσα της Πολωνίας και τη γνωρίζουμε μέσα από τα σημαντικότερα αξιοθέατά της - άρρηκτα συνδεδεμένα όλα με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης και της χώρας.

Επειτα συνεχίζουμε την πολωνική μας περιπλάνηση στο Γουντς, το πάλαι ποτέ μεγαλύτερο κέντρο υφαντουργίας της Ευρώπης - και νυν μοντέρνα και πολύ ενδιαφέρουσα πόλη.

Η Βαρσοβία είναι ίσως από τους λιγότερο τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Οσοι φτάνουν μέχρι εδώ συνήθως κατευθύνονται απευθείας για τις παραλίες της Βαλτικής ή φεύγουν για την Κρακοβία, την επί πολλούς αιώνες πρωτεύουσα της Πολωνίας. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η Βαρσοβία δεν είναι μόνο το διοικητικό κέντρο της χώρας, αλλά μια σαγηνευτική πόλη όπου, αν αφεθείς στους ρυθμούς της, θα δεις να περνάνε από μπροστά σου οι σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.


Ξεκινώντας μια τέτοια ιστορική διαδρομή στην πόλη, δεν γίνεται παρά να βρεθείς στο Stare Miasto, την Παλιά Πόλη. Το Stare Miasto είναι ούτε λίγο ούτε πολύ η καρδιά της Βαρσοβίας, πάνω στην όχθη του ποταμού Βιστούλα, που διασχίζει την πόλη απ' άκρη σ' άκρη. Στενοί λιθόστρωτοι δρόμοι, ανάμεσα σε πανύψηλα γοτθικά κτίρια, ναούς και παλάτια, δίνουν την αίσθηση πως ο χρόνος εκεί έχει σταματήσει για τα καλά. Μια μεγάλη βόλτα στην αγορά (Rynek Starego Miasta) και την πλατεία του Κάστρου (plac Zamkowy), όπου δεσπόζει η κολόνα του Zygmunt III Waza, του βασιλιά που μετέφερε το 1596 την πρωτεύουσα της Πολωνίας από την Κρακοβία στη Βαρσοβία, και έπειτα ξεκούραση στην plac Kanonia είναι μονάχα η αρχή για τούτη την ατμοσφαιρική -και πολύ τουριστική, είναι η αλήθεια- πλευρά της πόλης.

 Προτάσεις για φαγητό
Restauracja u Kucharzy (Οssolinskich 7). Βρίσκεται δίπλα στην Παλιά Πόλη και είναι δημοφιλές εστιατόριο με μεγάλη ποικιλία στο μενού, κυρίως κρέατα (από μεγάλες μερίδες μπριζόλας μέχρι γεμιστή πάπια). Δοκιμάστε την «μπριζόλα του Τάρταρου» (steak tartare). Από 25 ευρώ.
«Slodki… Slony…» (Mokotowska 45). Απ' ό,τι φαίνεται, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ζαχαροπλαστείο της Magdalena Gessler. Μια από τις πιο διάσημες γλυκές γωνιές της πόλης με απίστευτη ποικιλία σπιτικών κέικ, γλυκών και αφεψημάτων. Πρόσφατα η Magdalena Gessler ξεκίνησε τη δική της εκπομπή στην πολωνική τηλεόραση με τα μυστικά των συνταγών της.


Επισκεφθείτε το www.travelplan.gr και επιλέξτε τον δικό σας μοναδικό προορισμό
Πηγή: kathimerini.gr
Pin It button on image hover