Travel Plan

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Το Travel Plan προτείνει: Οικολογικά Χριστούγεννα

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι σίγουρα μια από τις πιο όμορφες εποχές του χρόνου.

Όμως όλα αυτά που κάνουν εμάς χαρούμενους, αποτελούν το χειρότερο εφιάλτη κάθε περιβαλλοντολόγου: τόνοι επιπλέον σκουπιδιών, εκατομμύρια κατακρεουργημένα δέντρα, μεγαβάτ φωτεινών λαμπιονιών.

Δεν χρειάζεται παρά λίγη προσοχή, έτσι ώστε όλοι οι επιμέρους τομείς της διαδικασίας –από τα δώρα μέχρι τα λαμπιόνια- να τιμούν όχι μόνο τη γέννηση του Θεανθρώπου αλλά και το περιβάλλον!
«Πράσινα» δώρα
Ανάμεσα στην Ημέρα των Ευχαριστιών (την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου) και τα Χριστούγεννα, οι Αμερικανοί πετούν περίπου ένα τόνο σκουπίδια –ανάμεσα στα οποία και τα περιτυλίγματά των δώρων- περισσότερα από ό,τι συνήθως, σύμφωνα με τον Robert Lilienfeld, έναν από τους συγγραφείς του βιβλίου «Use Less Stuff: Environmental Solutions for Who We Really Are» («Χρησιμοποιήστε λιγότερα υλικά: Περιβαλλοντικές λύσεις για το ποιοι είμαστε στην πραγματικότητα»).

Μια καλή λύση στο πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να είναι η ανακύκλωση του περιτυλίγματος των δώρων που λαμβάνουμε. Ο Lilienfield, ο οποίος δημοσιεύει οδηγίες για τη μείωση των σκουπιδιών από το 1996, σημειώνει ότι αν κάθε οικογένεια ξαναχρησιμοποιούσε μόλις μισό μέτρο από τις κορδέλες των δώρων που λαμβάνει μέσα στις γιορτές, θα σωζόταν περίπου εξήντα χιλιόμετρα κορδέλας, ποσότητα αρκετή για να «πακετάρουμε» ένα ολόκληρο πλανήτη!

Από την άλλη πλευρά, δεν χρειάζονται όλα τα δώρα περιτύλιγμα. «Σκεφθείτε ποιες είναι οι τρεις αγαπημένες σας αναμνήσεις από τις γιορτές. Είμαι πρόθυμος να στοιχηματίσω ότι αφορούν το χρόνο που περάσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας» σχολιάζει ο ίδιος.


Τι γίνεται με το έλατο;
Για πολλούς, τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν τα ίδια χωρίς ένα μυρωδάτο, ζωντανό έλατο μέσα στο σπίτι. Ευτυχώς, σήμερα τα περισσότερα δέντρα που προορίζονται για τις γιορτές των Χριστουγέννων, τουλάχιστον στις χώρες του εξωτερικού, μεγαλώνουν σε ειδικά αγροκτήματα και έτσι δεν βλάπτονται τα δάση.

Τα δέντρα στις γλάστρες όμως, αν και με πρώτη ματιά μοιάζουν «πράσινη» επιλογή, ωστόσο δεν εγκλιματίζονται ιδιαίτερα καλά μέσα στα σπίτια που θερμαίνονται αυτή την εποχή. Από την άλλη πλευρά, τα συνθετικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, απαιτούν για τη δημιουργία τους μεγάλες ποσότητες ενέργειας, αλλά και υλικών με βάση το πετρέλαιο. Το καλό όμως με αυτού του τύπου τα δέντρα είναι ότι τα αγοράζει κανείς μια φορά, σώζοντας όλα εκείνα που θα χρησιμοποιούσε κάθε επόμενη χρονιά.

Ίσως η καλύτερη λύση για τον εορταστικό στολισμό, που συμφωνεί τόσο με τις επιταγές της περιβαλλοντικής συνείδησης, όσο και της λαογραφίας, είναι το παραδοσιακό ελληνικό καραβάκι, ένα έθιμο που συνοδεύει τα Χριστούγεννα στη χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πηγή: pathfinder.gr
Pin It button on image hover