Travel Plan

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Παρίσι: Στις Αvant-garde γειτονιές

Την πρώτη φορά περνάς από σημεία που τα πολιορκούν οι τουρίστες όλο τον χρόνο: Αϊφελ, Λούβρο, Μονμάρτρη, Σανζ Ελιζέ, Σηκουάνα. Ο Edmund White* περιγράφει τη γαλλική πρωτεύουσα ως «πόλη των flaneur», δηλαδή των περιπλανώμενων άσκοπα ή αν θέλετε των συνειδητοποιημένων γυρολόγων.

Δεν έχει άδικο. Μια γοτθική αψίδα, ένα κατώφλι art-nouveau, μια στοά με μασονικά σύμβολα και εξτρίμ κομμωτήρια, ένα υπαίθριο παζάρι τέχνης μετουσιώνουν την περιήγηση σε συναρπαστική εξερεύνηση.

Το Marais είναι αρκετά μεγάλο και ανεκτικό για να εξαντληθεί σε μία μόνο εθνοφυλετική ομάδα. Η πολυχρωμία του απεικονίζεται καλύτερα στον διασημότερο εμπορικό του δρόμο, την -όνομα και πράγμα- rue des Francs Bourgeois, τα μαγαζιά της οποίας είναι ανοιχτά και τις Κυριακές. Εδώ η απαράμιλλη αισθητική της γαλλικής πρωτεύουσας δείχνει πιο προσιτή απ’ ό,τι στις μεγάλες λεωφόρους.

Η ΠΟΛΗ ΣΕ 360ο

Αφήστε την ατελείωτη ουρά στον Πύργο του Αϊφελ και δείτε πώς φαίνεται η πόλη από τα παρατηρητήρια του Montparnasse. Το γρηγορότερο ασανσέρ στην Ευρώπη σας ανεβάζει στον 56ο και στον 59ο όροφο του ομώνυμου ουρανοξύστη απ’ όπου η θέα της πόλης, από κάθετο ύψος 210 μ., είναι συγκλονιστική. Ανοικτό από 9.30 έως 22.30. (Σταθμός Montparnasse-Bienvenue, +33 145385256, www.tourmontparnasse56.com).

ΦΑΓΗΤΟ

«Georges» (Centre Pompidou level 6, +33 144 784799, www.centrepompidou.fr). Κάντε κράτηση 2-3 μέρες πριν εάν θέλετε να απολαύσετε γεύμα ή δείπνο στα πιο πανοραμικά τραπέζια της πόλης. Στον 6ο όροφο του πολιτιστικού κέντρου, σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες B. Mc Farlane και D. Jakob σε φόρμες επηρεασμένες από την επιστημονική φαντασία.

«L’ Enoteca» (25 rue Charles V, +33 142 789144, www.enoteca.fr). Γαλλική και μεσογειακή κουζίνα. Φημίζεται για το pesto και τα πράσινα λαζάνια της. Εχει κάβα με σπουδαία ιταλικά κρασιά.

«Chez Marianne» (2 rue de Hospitalieres Saint Gervais, +33 142 721886). Χαμογελαστές λοκαντιέρες με βαθιά ντεκολτέ σερβίρουν πρωινό από τις 7 π.μ. και κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας μέχρι τα μεσάνυχτα.

«Ragueneau» (202 rue Saint-Honore, Palais Royal, +33 142 602920, www.ragueneau.fr). Αμέσως μετά το υπ. Πολιτισμού, με γεύσεις προερχόμενες από τη ΝΔ γαλλική επαρχία και σουαρέ με ζωντανή τζαζ (τραγούδι-σαξόφωνο) κάθε απόβραδο από τις 8.30.

«Old Kashmir» (13 rue Gregoire de Tours, Odeon, +33 143 290100). Ινδοπακιστανικές σπεσιαλιτέ για μυημένους στο τσιμένι και τα καυτερά μπαχαρικά.


Για περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις επισκεφθείτε το www.travelplan.gr ή επικοινωνήστε στο 210 3333300
Pin It button on image hover