Travel Plan

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Το Σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη στη Δράμα

Tο σπήλαιο των Πηγών του ποταμού Αγγίτη (ή Μααρά) βρίσκεται 23χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας, στο Κάτω Νευροκόπι και στους πρόποδες του Φαλακρού όρους (οροσειρά Ροδόπης).

Τα νερά της βροχής και των ρεμάτων του οροπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου, που απορροφιούνταν από το έδαφος του Φαλακρού όρους, διάβρωσαν το εσωτερικό του φτιάχνοντας μια κοιλότητα - το σπήλαιο. Αυτά τα νερά δημιουργούν τον ποταμό Αγγίτη, ο οποίος στην ουσία πηγάζει μέσα από το σπήλαιο.

Το σπήλαιο εκτιμάται ότι έχει μήκος 12χλμ., από τα οποία μόνο τα 4,5χλμ.έχουν μελετηθεί από τους σπηλαιολόγους. Η μέση θερμοκρασία του νερού στο σπήλαιο είναι 11,5°C και του αέρα 12,5°C. Οι θερμοκρασίες αυτές μεταβάλλονται ευκολότερα κοντά στα ανοίγματα του σπηλαίου.

Επισκέψεις στο Σπήλαιο
Ο επισκέπτης εισέρχεται στο εσωτερικό του σπηλαίου από τεχνητή είσοδο και μπορεί να περιηγηθεί στα 500 πρώτα μέτρα του μοναδικού αυτού φυσικού μνημείου ακολουθώντας ένα διάδρομο, που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της περιήγησης. Η περιήγηση αυτή είναι δυνατή μόνο όταν το επιτρέπει η στάθμη του νερού, ιδιαίτερα δηλαδή το καλοκαίρι, οπότε τα νερά κατεβαίνουν, καθώς το χειμώνα τα νερά κατακλύζουν το εσωτερικό του. Πλούσια βλάστηση καλύπτει τις όχθες του ποταμού, η οποία αποτελείται κυρίως από πλατάνια, λεύκες, ιτιές, σκλήθρους και κισσούς.

Ανακαλύψτε πανέμορφους προορισμούς: www.travelplan.gr 
Pin It button on image hover