Travel Plan

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Π. Γερουλάνος: Στόχος για το 2012 είναι να "μεταφραστούν" οι αφίξεις σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας


Τα καλά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής σεζόν είναι προϊόν συλλογικής και συστηματικής δουλειάς, τόνιζει ο ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ημερησία”. 


“Όλοι βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια. Το Υπουργείο Οικονομικών βοήθησε με τη μείωση του ΦΠΑ. Οι επιχειρηματίες βελτίωσαν την σχέση ποιότητας – τιμής και προσέφεραν εξαιρετικά προϊόντα. Το Εξωτερικών και ο ΕΟΤ δούλεψαν από κοινού για τις βίζα. Προσεγγίσαμε νέα κοινά και προσελκύσαμε νέες αεροπορικές εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος ο τουρισμός ήταν πρότυπο και πρωταθλητής της ανάπτυξης. Βάλαμε κοινούς στόχους και εργαστήκαμε όλοι μαζί για να τους πετύχουμε. Δουλέψαμε σκληρά και καταφέραμε να ανοίξουμε νέες αγορές, να επαναφέρουμε τις παλαιότερες και να αλλάξουμε ριζικά την εικόνα της χώρας μας προς τα έξω. Η χρονιά όμως δεν τελείωσε ακόμα και συνεχίζουμε με στόχο να πλησιάσουμε, ακόμα και να ανατρέψουμε, παλαιότερες επιδόσεις. Παράλληλα προετοιμάζουμε την επόμενη χρονιά διότι κρύβει πολλές προκλήσεις. Στόχος μας είναι να βάλουμε την Ελλάδα στους δέκα καλύτερους προορισμούς του κόσμου μέχρι το 2021 και για να το πετύχουμε πρέπει να δουλέψουμε συντεταγμένα, συντονισμένα και πάνω από όλα με πίστη στις δυνάμεις μας”.

Οι στόχοι για το επόμενο έτος, όπως τους προασδιόρισε ο κ. Γερουλάνος, είναι να “μεταφραστούν” οι αφίξεις και τα έσοδα σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας. “Η δύναμη του τουρισμού είναι ό,τι αφορά κάθε ελληνική οικογένεια και αυτή την σχέση θέλουμε να την κάνουμε ακόμη πιο άμεση και ουσιαστική δημιουργώντας περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για Έλληνες και Ελληνίδες και προσελκύοντας ξένες επενδύσεις που θα βοηθήσουν να βγει η χώρα από την κρίση. Τα επόμενα 10-15 χρόνια θα είναι συναρπαστικά για τον τουρισμό διότι μπαίνουν νέες αγορές στο παιχνίδι και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τις προσεγγίσουμε με συστηματικό τρόπο για να πάρουμε από την αρχή κομμάτι της αγοράς. Στόχος μας δεν είναι μόνο να φέρουμε περισσότερους επισκέπτες στους ίδιους προορισμούς αλλά να διευρύνουμε τα προϊόντα μας, ώστε να μοιράσουμε τον πλούτο σε όλες τις περιφέρειες της πατρίδας μας. Ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε παλιές και παρωχημένες λογικές, να συνειδητοποιήσουμε ότι οι υπηρεσίες του τουρισμού προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες σε επαγγελματίες και να αγκαλιάσουμε τον τουρισμό με το πάθος της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας”.

Σε ερώτηση σχετικά με το επιλεχθέν τουριστικό μοντέλο, ο υπουργός διευκρίνησε ότι ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος της χώρας παραμένει το θεμέλιο πάνω στο οποίο “χτίζεται” κάθε άλλη στρατηγική. “Ο ήλιος και η θάλασσα φέρνουν τον πολύ κόσμο, αλλά ο υπόλοιπος πλούτος της χώρας μας είναι αυτός που μας δίνει εκπληκτικές δυνατότητες να ανοίξουμε νέες αγορές, να προωθήσουμε τον τουρισμό σε κάθε περιφέρεια και να διευρύνουμε την τουριστική σεζόν. Κάνοντας τον τουρισμό μας ανταγωνιστικό και αναπτύσσοντάς τον με σεβασμό σε κάθε τι που έχει για μας αξία όπως το περιβάλλον και οι παραδόσεις μας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ικανοποιητικούς και συνεχόμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Πέρσι δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο άνοιγμα νέων αγορών και πετύχαμε σημαντικές αυξήσεις από την Ρωσία, την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Σερβία και την Κίνα. Αρχίσαμε το πρόγραμμα ανάδειξης της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, επιταχύναμε το ΕΣΠΑ με στόχο να εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν και ξεκινήσαμε το πρόγραμμα αναβάθμισης των υπηρεσιών στα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία μας. Φέτος θέλουμε να αναπτύξουμε τα εργαλεία με τα οποία κάνουμε την δουλειά μας. Θέλουμε να καταγράψουμε μια Εθνική στρατηγική που θα έχει συνέχεια, να θεσμοθετήσουμε ειδικές μορφές τουρισμού και να προωθήσουμε επενδύσεις ειδικά στον τουρισμό που αφορά την θάλασσα”.  

Τέλος, αναφερόμενος και στον τουρισμό αποκατάστασης, δήλωσε ότι αυτός αποτελεί σημαντικό στόχο για την χώρα διότι παντρεύει δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη χώρα: τις υψηλές υπηρεσίες τουρισμού με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στον χώρο της υγείας. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και γι’αυτό συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας για να καταγράψουμε τις υπηρεσίες που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε πιο άμεσα. Έχουμε δρόμο ακόμα για να θεσμοθετήσουμε αυτές τις υπηρεσίες αλλά η συνεργασία μας με το Υπουργείο Υγείας προχωρά μεθοδικά”, κατέληξε.


Pin It button on image hover