Travel Plan

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Λευκάδα: Φιλόξενη Επτανήσια


Λευκάδα είναι η πατρίδα του Aγγελου Σικελιανού και του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Αρμενίζει στην καταγάλανη αγκαλιά του Ιονίου, μα είναι δεμένη με τη γη της Ακαρνανίας, αφού τις ενώνει μια στενή λωρίδα γης και μια πλωτή γέφυρα 50 μ., που επιτρέπει στα μικρά πλοία να διέρχονται από τη διώρυγά της. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα «στεριανό νησί».


Κατά τον Ομηρο, η «Λευκάς Πέτρα» πήρε το όνομά της από τα λευκά βράχια που πέφτουν κάθετα στα κύματα στο νοτιότερο ακρωτήρι του νησιού, τον Λευκάτα. Εκεί όπου βρισκόταν άλλοτε το ιερό του Απόλλωνα. κι εκεί όπου, σύμφωνα με το μύθο, η λυρική ποιήτρια Σαπφώ έδωσε τέλος στη ζωή της για έναν ανέλπιδο έρωτα.

Στις κατάφυτες πλαγιές της, οι ελιές «ερωτοτροπούν» με τα κυπαρίσσια και τα πεύκα, ενώ τα αμπέλια φτάνουν ώς την πιο ψηλή βουνοκορφή σε σκληρά δουλεμένες αναβαθμίδες. Και στις πλαγιές των βουνών ξεφυτρώνουν γραφικά χωριά, που άλλοτε «συνομιλούν» απευθείας με τη γη κι άλλοτε αφήνουν τη «ματιά» να ταξιδέψει στο Ιόνιο.
Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΕΠΙ ΤΡΙΑ
1. Ξεκινώντας από την πόλη της Λευκάδας με κατεύθυνση τον νότιο παραλιακό άξονα, θα περάσουμε από τους παραθαλάσσιους οικισμούς Λυγιά, Νικιάνα, Περιγιάλι και το πολυσύχναστο Νυδρί. Μερικά χιλιόμετρα από εδώ, βρίσκονται οι Καταρράκτες στο Φαράγγι Δημοσάρι, μέσα σ' ένα κατάφυτο τοπίο. Συνεχίζοντας νότια, θα φτάσουμε στον Μικρό Γιαλό. Ασφαλώς, θα σταματήσουμε στα Σύβοτα, ένα από τα πιο ασφαλή λιμάνια του Ιονίου, με καλές ψαροταβέρνες. Επόμενος σταθμός, η αγαπημένη των surfers, η Βασιλική, από τα πιο γνωστά θέρετρα του νησιού. Από τη Βασιλική ο δρόμος ανηφορίζει προς Αγιο Πέτρο, Κομηλιό, Δράγανο και Αθάνι.

2. Η δεύτερη διαδρομή θα μας φέρει ώς το ορεινό χωριό Τσουκαλάδες, για να ανάψουμε ένα κερί στην Ιερά Μονή της Φανερωμένης. Θα σταματήσουμε για μια βόλτα στον Αγιο Νικήτα, με τον γραφικό οικισμό και την όμορφη παραλία με τα ουζερί. Λίγο πριν, θα συναντήσουμε τη μαγευτική παραλία Πευκούλια.

Πιο πέρα από τον Αγιο Νικήτα, απλώνεται η εντυπωσιακή παραλία Κάθισμα. Παράδεισος άλλοτε για όσους έρχονταν εδώ με τη σκηνή τους. Σήμερα, υπάρχουν beach bar και ξαπλώστρες. Ανηφορίζοντας από το Καλαμίτσι, θα γνωρίσουμε τον γραφικό Δρυμώνα με τα πετρόχτιστα σπίτια του και την Εξάνθεια με θέα στο Ιόνιο.

Θα περάσουμε από το Δράγανο, με το περίτεχνο καμπαναριό της Υπαπαντής, ενώ θα συναντήσουμε τις διασταυρώσεις για τις εξωτικές παραλίες Εγκρεμνοί και Πόρτο Κατσίκι. Συνεχίζοντας, θα καταλήξουμε στο Ακρωτήρι Λευκάτα. Εδώ υπολογίζουμε να φτάσουμε το δειλινό: ιδανική ώρα για να χαζέψουμε το ηλιοβασίλεμα.

3. Από τα ορεινά χωριά της Λευκάδας ξεχωρίζει η Καρυά, φημισμένη για τα χειροποίητα κεντήματά της, δουλεμένα από τα άξια χέρια των γυναικών της. Θα ανηφορίσουμε ώς τα Ρεκατσινάτα, για μια βόλτα στα καλντερίμια τους. Σε υψόμετρο 700 είναι χτισμένη η Εγκλουβή, γνωστή για τη φακή της. Θα αναζητήσουμε τα αγροτικά μνημεία των βόλτων (πέτρινα θολωτά κτίσματα για τις σοδειές και τα ζώα) και το ξωκλήσι του Αγίου Δονάτου. Στο κέντρο του νησιού, σε μια κοιλάδα με ελαιώνες, βρίσκονται επίσης τα χωριά των Σφακιωτών (Σπανοχώρι, Λαζαράτα, Ασπρογερακάτα, Κάβαλος και Πινακοχώρι).

ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ... ΔΡΑΣΕΙΣ

Αξίζει ένα πρωί να πάρουμε το καραβάκι από το Νυδρί για μια ολοήμερη κρουαζιέρα στα Πριγκιποννήσια, τα καταπράσινα νησάκια που αρμενίζουν στον κόλπο της Λευκάδας, και να γνωρίσουμε από κοντά τη Μαδουρή, το Σκορπιό και το Μεγανήσι με τις θαλασσινές σπηλιές και τα γραφικά ταβερνάκια του.

Από τη Βασιλική θα πάρουμε το καραβάκι για μια ημερήσια εκδρομή, διαπλέοντας το ακρωτήριο Λευκάτα και φτάνοντας ώς τις εξωτικές παραλίες Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνοί, με τα σμαραγδένια νερά και την κατάλευκη αμμουδιά (και οι δύο παραλίες -όπως προείπαμε- προσεγγίζονται και από τη στεριά). Με δικό μας σκάφος ή με καΐκι από τον Μύτικα μπορούμε επίσης να ταξιδέψουμε ώς τα κοντινά νησάκια Καστό και Κάλαμο.


Στη Λευκάδα έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με πολλές δραστηριότητες, όπως kite surfing στην παραλία του Αϊ-Γιάννη, στους Μύλους, wind surfing στον κόλπο της Βασιλικής, ποδήλατο, ιστιοπλοΐα, ιππασία, πεζοπορίες σε κατάφυτα μονοπάτια. Στα ταβερνάκια της σε όλο το νησί θα απολαύσουμε θαλασσινούς μεζέδες αλλά και γεύσεις παραδοσιακές. Τα ποτήρια θα τσουγκρίσουν με καλό λευκαδίτικο κρασί και το βράδυ η διασκέδαση θα συνεχιστεί στα μπαράκια του νησιού. Οσο η καρδιά αντέχει…

Πηγή: kathimerini.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover