Στην «καρδιά» της Κρήτης, το Ρέθυμνο, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, είναι προικισμένο με φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα που το κάνουν να ξεχωρίζει και να αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό για κάθε επισκέπτη.
Kοπιάσετε στο Ρέθυμνο
μια τσικουδιά να πιείτε
φιλοξενία, λεβεντιά
και λύρα να χαρείτε...
...λέει μια μαντινάδα για τις ομορφιές της κρητικής πόλης.
Το Ρέθυμνο είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Κρήτης. Με 32.694 κατοίκους αποτελεί την τρίτη σε πληθυσμό πόλη του νησιού, μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά και γεωγραφικά βρίσκεται ανάμεσά τους .
Είναι μια πόλη που καταφέρνει να κρατήσει ανέπαφο τον αυθεντικό κρητικό χαρακτήρα, χωρίς να έχει αλλοιωθεί από τη συνεχή τουριστική ανάπτυξη του νησιού, με εντυπωσιακά βενετσιάνικα μνημεία, με την πιο καλοδιατηρημένη αναγεννησιακή πόλη στην Ελλάδα, με δαντελωτές παραλίες, φαράγγια και αμέτρητες ομορφιές στη γύρω περιοχή και πάνω απ' όλα, με φιλόξενους και καλόκαρδους κατοίκους.
Το Ρέθυμνο εκτείνεται στο κέντρο των βορείων παραλίων της Κρήτης, πίσω από το κάστρο και το ομώνυμο ύψωμα της Φορτέτσας. Χωρίζεται στην παλιά και τη νέα πόλη, ενώ στο παράκτιο τμήμα του βρίσκεται η παραλιακή λεωφόρος Ελ. Βενιζέλου, η ruga maistra των Ενετών.
Από την άλλη μεριά, το τοπίο είναι ορεινό και άγριο, με μικρά χωριά και μοναστήρια, φαράγγια, σπήλαια, αλλά και κοιλάδες.
Λίγα λόγια για την ιστορία της πόλης
Η ιστορία του Ρεθύμνου είναι μακρά. Η σημερινή πόλη είναι κτισμένη στην ίδια θέση με την αρχαία Ρίθυμνα. Το 1204, οι Ενετοί αγόρασαν την πόλη από τους Φράγκους κατακτητές του Βυζαντίου, όπως και όλο το νησί της Κρήτης. Ο 16ος αιώνας βρίσκει την πόλη σε μεγάλη πνευματική ανάπτυξη, ενώ το 1669 η Κρήτη κατακτάται από τους Τούρκους, οι οποίοι οδηγούν την πόλη και την ζωή της σε μαρασμό.
Με την ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης (1897) η πόλη αρχίζει και πάλι να αναπτύσσεται για να διακοπεί με τη Μάχη της Κρήτης στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά την οποία υφίσταται αρκετές καταστροφές. Διασώθηκε, παρόλα αυτά, σημαντικό μέρος της (ενετικής) παλιάς πόλης, η οποία είναι μέχρι σήμερα μια από τις καλύτερα διασωζόμενες ενετικές πόλεις στην Ελλάδα.
Μετά την απελευθέρωση η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται εκ νέου τόσο οικιστικά όσο και πνευματικά. Σημαντική ώθηση της προσέδωσε η εγκατάσταση της Φιλοσοφικής Σχολής και της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης (περίπου 2.500 φοιτητές), η δημιουργία της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης και φυσικά ο τουρισμός.
Η παλιά πόλη, η Φορτέτσα και τα αξιοθέατα
Το ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου είναι ιδανικό για να ξεκινήσει κανείς την περιήγησή του στην παλιά πόλη, με τις ψαρόβαρκες, το διάσημο φάρο του και τα πολλά αξιοθέατα. Επίσης από εδώ μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τη Φορτέτσα, το φρούριο που δεσπόζει πάνω από την πόλη, στο λόφο του Παλαιοκάστρου και κατασκευάστηκε το 16ο αιώνα για την προστασία της πόλης, μετά την καταστροφή της από τη φοβερή επιδρομή του αλγερινού πειρατή Ουλούτζ Αλή. Από εκεί θα απολαύσετε εκπληκτική θέα της πόλης, της θάλασσας, αλλά και του Ψηλορείτη, του ψηλότερου βουνού της Κρήτης.
Στους πρόποδες της Φορτέτσας απλώνεται η παλιά πόλη, με τα γραφικά στενά δρομάκια της, τα φρεσκοβαμμένα πεζούλια, τις αυλές με τα λουλούδια και τα βενετσιάνικα κτήρια.
Η loggia, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα βενετσιάνικα μνημεία και διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Ήταν τόπος συνάντησης των αρχόντων και των ευγενών την περίοδο της ενετοκρατίας και σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.
Ένα ακόμη βενετσιάνικο μνημείο του Ρεθύμνου είναι η κρήνη Rimondi, στα βόρεια της πλατείας Πετυχάκη, με την οποία ο ενετός Διοικητής του Ρεθύμνου, Rimondi, στόλισε την πόλη και συγχρόνως κάλυψε μέρος από τις τότε αρδευτικές της ανάγκες.
Σε ένα γραφικό στενό της παλιάς πόλης, γνωστό και σαν «μακρύ στενό», βρίσκεται μια από τις πιο ωραίες εκκλησίες της πόλης, η «Κυρία των Αγγέλων» ή «Μικρή Παναγία», όπως λέγεται για να διαχωρίζεται από τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας, ενώ στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως βρίσκεται ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου.
Άλλα αξιοθέατα της παλιάς πόλης είναι το Νεραντζέ τζαμί ή τζαμί του Γαζή Χουσεΐν, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου, η Μεγάλη Πόρτα ή Porta Guora, που αποτελεί τη μεγαλοπρεπή είσοδο των οχυρώσεων μετά την επέκταση του οικισμού του Ρεθύμνου, το Τζαμί του Καρά Μουσά Πασά και πολλά βενετσιάνικα αρχοντικά.
Στην παραλιακή λεωφόρο του Ρεθύμνου υπάρχουν επίσης πολλά εστιατόρια και καφετέριες, όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό και το καφέ σας με θέα το Κρητικό Πέλαγος.
Παραλίες για φθινοπωρινές βουτιές
Μπορεί να μπήκε το φθινόπωρο, αλλά ο καιρός μας επιτρέπει ακόμη μερικές βουτιές στις πανέμορφες παραλίες της περιοχής, είτε προτιμάτε τις οργανωμένες, είτε τους πιο απόμερους γραφικούς κολπίσκους.
Μπροστά και ανατολικά της πόλη απλώνεται μια τεράστια αμμουδιά που ξεκινά από το κάστρο του λιμανιού, ενώ λίγο πιο ανατολικά βρίσκονται οι παραλίες Σφακάκι και Σκαλέτα. Άλλες παραλίες είναι το Πάνορμο, το τουριστικό θέρετρο Μπαλί, ο Πλακιάς, η Αγία Γαλήνη και η Επισκοπή, ενώ από τις καλύτερες παραλίες του νομού, θεωρείται η Πρέβελη, στα νότια της Κρήτης.
Πηγή: clickatlife.gr
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan