Travel Plan

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Πύλος α λα γαλλικά… Westin Resort Costa Navarino 5* από 121€ με πρωινό


Και μόνο το γεγονός ότι την έχτισαν Γάλλοι (από το εκστρατευτικό σώμα του στρατηγού Μαιζόν) λέει πολλά. Οι μηχανικοί την άπλωσαν αμφιθεατρικά σε δύο υψώματα, με στόχο να βλέπει γύρω από το λιμάνι στον όρμο του Ναυαρίνου, το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Πελοποννήσου.



Η οικία όπου διέμενε ο Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας.


Τα πέτρινα σπίτια δίνουν γραφικό τόνο στην πόλη.

ΠΥΛΟΣ, ΜΙΑ ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πρόκειται για ιστορική κωμόπολη που, όπως την αντικρίζεις (μόλις έρχεσαι από τη Γιάλοβα), σου κάνει ότι έχει νησιωτικό χρώμα! Είναι δεδομένο ότι οι Γάλλοι μηχανικοί έβαλαν όλη τους την τέχνη και τη μαεστρία, για να φτιάξουν μια πανέμορφη πόλη που ανοίγει την αγκαλιά της αμφιθεατρικά σε δύο υψώματα στο λιμάνι με προοπτική στον όρμο του Ναυαρίνου. Για όσους δεν γνωρίζουν, το 1827 έγινε η ομώνυμη ναυμαχία μεταξύ του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου και των συμμαχιών δυνάμεων, η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της χώρας μας. Σημείωση: την ίδια περίοδο οι Έλληνες σφαζόμασταν μεταξύ μας, οι Πελοποννήσιοι και οι Στερεοελλαδίτες είχαν εμπλακεί σε αιματηρό εμφύλιο που δεν άφηνε περιθώρια για αισιοδοξία. Ευτυχώς βρέθηκαν ο Δεριγνύ, ο Χέυδεν και ο Κόδριγκτων για να σώσουν τη δύσμοιρη Ελλάδα! Γι' αυτό το λόγο οι κάτοικοι της Πύλου έχουν πει την κεντρική τους πλατεία «Πλατεία των Τριών Ναυάρχων».

Ρε παιδί μου, τι σου κάνει μια πόλη όταν έχει άρτιο σχεδιασμό αλλά και σωστό προσανατολισμό! Έτσι όπως βλέπεις την Πύλο, κατευθείαν σου κάνει κλικ ότι πρόκειται για μια πανέμορφη πόλη. Γιατί; Γιατί πολύ απλά το «μέτωπό» της βλέπει στη θάλασσα και η θάλασσα συμπληρώνει τη φυσική συνέχεια της πόλης. Η πλατεία είναι τεράστια, συγκεντρώνει φυσικά τη ζωή όλης της κωμόπολης και γύρω - γύρω υπάρχουν cafes, μπαρ και εστιατόρια που μπορούν να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις κι όλες τις ανάγκες. Οι ψαροταβέρνες βρίσκονται στα αριστερά του παραλιακού δρόμου, όπως επίσης και πολλά ξενοδοχεία, ενώ στα δεξιά, που ξεκινάει ο δρόμος για Καλαμάτα και Γιάλοβα, υπάρχουν κυρίως μπαράκια κι ένα - δύο εντυπωσιακά ξενοδοχεία με θέα.


Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Έτσι τουλάχιστον λένε οι κάτοικοι της Μεσσηνίας την Πύλο. Πάντως αν θέλετε τη γνώμη μου, ο χαρακτηρισμός τής αξίζει 100% και ο επισκέπτης μαγεύεται από τα σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες, τις ανθοστόλιστες αυλές, το εντυπωσιακό Νιόκαστρο που είναι χτισμένο ανάμεσα στα δέντρα κι είναι ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Πελοποννήσου, τις πανέμορφες παραλίες, αλλά και τα νεοκλασικά αρχοντικά που δείχνουν την αίγλη μιας άλλης εποχής που έχει περάσει κι έχει αφήσει τα σημάδια της στην πόλη. Θα σας κάνει τρομερή εντύπωση η πανέμορφη νεοκλασική οικία του μεσσήνιου αθλητή Τσικλιτήρα στο λιμάνι, αλλά και τα μικρά σοκάκια και δρομάκια που σου επιτρέπουν να ανηφορίσεις και να χαθείς στην καρδιά της πόλης.


ΤΟ ΝΙΟΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

Πρόκειται για ένα άκρως επιβλητικό κάστρο που χτίστηκε στη νότια είσοδο του Ναυαρίνου το 1573 από τους Τούρκους! Το φοβερό είναι ότι οι Οθωμανοί το κατασκεύασαν λίγο μετά τη συντριβή τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 με σκοπό τον έλεγχο της νότιας εισόδου του όρμου του Ναυαρίνου (ποιος να το έλεγε ότι οι Τούρκοι θα ηττούνταν από ένα συμμαχικό στόλο το 1827;).

Το κάστρο έμεινε υπό τουρκική κατοχή έως το 1686, όταν παραδόθηκε έπειτα από πολιορκία στους Ενετούς. Οι Τούρκοι το ανακατέλαβαν το 1715 και το κράτησαν ως το 1821, που το παρέδωσαν στους Έλληνες.

Το 1825 καταλήφθηκε από το στόλο του Ιμπραήμ και το 1828 το κατέκτησαν για τελευταία φορά οι συμμαχικές δυνάμεις. Κατόπιν οι Γάλλοι, αφού το χρησιμοποίησαν ως φυλακή, στο τέλος το παρέδωσαν τελεσίδικα στην Ελλάδα.

Οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθείτε το Νιόκαστρο , τόσο για να θαυμάσετε την εκκλησία Μεταμόρφωση Σωτήρα αλλά και για να εκτιμήσετε την ευρηματική αρχιτεκτονική του.


Στην είσοδο του ορμού της Πύλου, το Νιόκαστρο καθρεφτίζεται στα νερά του Ιονίου.

ΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

Στον κόλπο του Ναυαρίνου βρίσκονται τα νησάκια Σφακτηρία, Πύλος και Μαραθονήσι. Όλοι οι επισκέπτες μπορούν να τα επισκεφθούν με καΐκι και να περάσουν πολλές ώρες κάνοντας μπάνιο στα καταγάλανα νερά τους. Η Σφακτηρία είναι το μεγαλύτερο από τα τρία νησάκια και αποτελεί φυσικό κυματοθραύστη του λιμανιού της Πύλου. Θα δείτε μνημεία από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους, όπως τμήμα τείχους που κατασκεύασαν οι Σπαρτιάτες κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Για εμένα ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στη Μάχη της Σφακτηρίας εναντίων των στρατευμάτων του Ιμπραήμ στις 26 Απριλίου του 1826.

Στη συγκεκριμένη φοβερή μάχη έπεσαν Γάλλοι, Έλληνες και Ρώσοι σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τον Ιμπραήμ. Εάν έχετε αντοχές και φτάσετε μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, θα μπορέσετε να θαυμάσετε την εξαιρετική θέα από ψηλά. Κυρίως οι Γάλλοι που επισκέπτονται την Πύλο, το κάνουν. Το βλέπουν σαν μια μορφή πεζοπορίας. Οι Έλληνες ποτέ.


ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου περιλαμβάνει ευρήματα από ανασκαφές στην περιοχή της Πυλίας που χρονολογούνται από τους νεολιθικούς ως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Μεταξύ αυτών θα δείτε και αντικείμενα της μυκηναϊκής εποχής που έχουν την έδρα τους στην περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς και την Κουκουνάρα.


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΣΤΩΡ

Δεν ξέρω γιατί, αλλά εδώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Νέστωρ. Το συγκεκριμένο Ίδρυμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εφαρμογή της αστρονομίας νετρίνων, νεότατου κλάδου της αστρονομίας που ασχολείται με την ανίχνευση και τη μέτρηση της ακτινοβολίας που εκπέμπει ο Ήλιος.


ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ

Εγώ δεν το γνώριζα, το έμαθα όμως εδώ στην Πύλο, ότι ο Κώστας Τσικλητήρας, Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς, γεννήθηκε στην Πύλο το 1888. Πρόκειται για προσωπικότητα που εκείνη την περίοδο είχε κάνει περήφανη την Ελλάδα και της είχε δώσει κύρος στον παγκόσμιο στίβο.

Ο Κώστας Τσικλητήρας υπήρξε ποδοσφαιριστής, αθλητής στίβου, πανολυμπιονίκης και Ολυμπιονίκης με ένα χρυσό, δύο αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο. Το 1912 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Στοκχόλμη κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος άνευ φαράς με 3,55 μ.που το κατείχε ο Ρέι Γιούρι επί 8 χρόνια, από το 1904.

Αυτός ο σπάνιος άνθρωπος που διέπρεψε στον αθλητισμό, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Αγώνων αρνήθηκε τη θέση γραφείου που του έδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου, όπου προσεβλήθη από μηνιγγίτιδα και απεβίωσε σε ηλικία 24 ετών. Σήμερα σώζεται η οικία του αθλητή κι ένας ανδριάντας ακριβώς μπροστά από αυτήν.


Η νότια άκρη της Σφακτηρίας, απέναντι από την Πύλο.


Η παραλία της Πύλου σε καλεί για βουτιές.

ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ

Όπως φεύγετε από την Πύλο και ταξιδεύετε με κατεύθυνση προς τη Μεθώνη, στα δεξιά σας θα χαζέψετε στη θέση Καμάρες τα λείψανα του υδραγωγείου. Αυτό έχει απομείνει από την αρχαία Πύλο της εποχής του Ομήρου. Δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα να περπατήσετε παράλληλα με αυτά για να τα αγγίξετε, έτσι απλά για να πάρετε γεύση μιας άλλης εποχής.


Περιπλανήσου ανάμεσα στις καμάρες του Υδραγωγείου και τα τείχη του Νιόκαστρου και κάνε ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία.


Περιπλανήσου ανάμεσα στις καμάρες του Υδραγωγείου και τα τείχη του Νιόκαστρου και κάνε ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία.

Πηγή: travestyle.gr

ΔΙΑΜΟΝΗ: 

Westin Resort Costa Navarino 5* από 121€ με πρωινό

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover