Travel Plan

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Αθήνα: Η πόλη που γοητεύει και αφυπνίζει τις αισθήσεις των επισκεπτών της



Πήρε το όνομά της από τη θεά Αθηνά, θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου που ήταν και η προστάτιδα της. Οικονομικό, πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο της χώρας σήμερα, πανίσχυρη πόλη-κράτος στην αρχαιότητα, αποτελεί σημαντικό κέντρο πολιτισμού. Μια επίσκεψη στο πρώτο μουσείο που αφιερώθηκε στο Βυζάντιο, ένας περίπατος στον εθνικό κήπο και μία βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου θα σας κάνουν να ταξιδέψετε πίσω στο χώρο και στο χρόνο.




Ξεκινώντας από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο…

Σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνα, προσβάσιμο με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα, βρίσκεται το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Μοναδικό στο είδος του, αναγνωρισμένο διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα μουσεία βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης στεγάζεται από το 1930 στο «Μέγαρο των Ιλισίων» (Villa Ilissia). Ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και οι συλλογές του, που αριθμούν περισσότερα από 30.000 αντικείμενα προερχόμενα από τον ελλαδικό κόσμο και από τις περιοχές που έδρασε ο ελληνισμός, καλύπτουν μια μακρά περίοδο δεκαπέντε και πλέον αιώνων (4ος – 19ος αι.).
Ο πλούτος και η ποιότητα των εκθεμάτων, όπως φορητές εικόνες, γλυπτά, κεραμικά, εκκλησιαστικά υφάσματα, ζωγραφικά έργα, μικροτεχνία και αρχιτεκτονικά μέλη (τοιχογραφίες και ψηφιδωτά), καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αυτά παρουσιάζονται, δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει πτυχές της τέχνης του Βυζαντίου, κατανοώντας ταυτόχρονα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν.

Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου διαμορφώνεται σε δύο κύρια μέρη: Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στη Βυζαντινή περίοδο (4ος–15ος αιώνας μ.Χ.) και περιέχει 1.200 εκθέματα και το δεύτερο μέρος με τίτλο «Από το Βυζάντιο στη νεότερη εποχή» παρουσιάζει 1.500 εκθέματα από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα.


Συναντώντας τον Εθνικό κήπο…

Αφήνοντας πίσω σας το Βυζαντινό Μουσείο και περπατώντας προς την πλατεία Συντάγματος θα συναντήσετε σύντομα τον Εθνικό κήπο. Η κατασκευή του πάρκου ξεκίνησε το 1836 από τη βασίλισσα Αμαλία, η οποία επιδίωξε τη δημιουργία ενός κήπου σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και ανέθεσε το σχεδιασμό και την υλοποίησή του σε ειδικευμένους κηποτέχνες από τη Βαυαρία και τη Γαλλία. Αυτός ο εκλεκτικισμός οδήγησε στην εισαγωγή δένδρων και φυτών από όλον τον κόσμο, ενώ έγινε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν και αυτοφυείς ελληνικές ποικιλίες.
Ο Εθνικός κήπος καταλαμβάνει σήμερα έκταση 158 στρεμμάτων και φιλοξενεί πάνω από 50.000 δέντρα και θάμνους, που κατηγοριοποιούνται σε 520 ποικιλίες. Περιδιαβάζοντας στο καταπράσινο πάρκο θα συναντήσετε έξι λίμνες, ένα ενδιαφέρον ηλιακό ρολόι, καθώς και το πρώτο θερμοκήπιο του ελλαδικού χώρου κατασκευασμένο υπό την επίβλεψη της βασίλισσας Αμαλίας. Επειδή στους αρχαίους χρόνους «ο κήπος» ήταν κομμάτι της παραποτάμιας περιοχής του Ιλισού, κατά καιρούς έχουν αποκαλυφθεί στην έκτασή του τμήματα του Πεισιστράτιου υδραγωγείου, καθώς και οικοδομικά κατάλοιπα ρωμαϊκής έπαυλης.

Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε τον κήπο με την οικογένεια σας, δεν θα πρέπει να παραλείψετε μια βόλτα από την παιδική βιβλιοθήκη, η οποία εκτός από τις ενδιαφέρουσες βοτανικές εκδόσεις που διαθέτει οργανώνει δημιουργικά εργαστήρια αλλά και «εξερευνήσεις» του πάρκου. Στην είσοδο από την οδό Ηρώδου του Αττικού θα βρείτε το καφενείο του Εθνικού κήπου, με τραπεζάκια κάτω από μια καταπράσινη πέργκολα, ενώ αν έχετε διάθεση για περισσότερες ανακαλύψεις μπορείτε να κατευθυνθείτε νότια, προς το Ζάππειο μέγαρο και το μνημειακό ναό του Ολυμπίου Διός.

Τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου έκτασης 60 περίπου στρεμμάτων που βρίσκεται στη νότια πλευρά των Αθηνών ανάμεσα στην Ακρόπολη και στον ποταμό Ιλισό. Η είσοδος στον ενιαίο χώρο του Ολυμπιείου και των Παριλισσίων Ιερών γίνεται μόνο από το φυλάκιο της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Το Ολυμπιείο περιλαμβάνει το ιερό του Ολυμπίου Διός, από το οποίο πήρε το όνομά του και ο χώρος, ρωμαϊκά λουτρά, κλασικές οικίες, καθώς και μια βασιλική του 5ου αι. μ.Χ. Η λατρεία του Διός μαρτυρείται στο χώρο από τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., οπότε άρχισε να κτίζεται ο μνημειακός ναός, ολοκληρώθηκε όμως κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και συγκεκριμένα το έτος 131 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αδριανό. Από αυτό τον επιβλητικό ναό μήκους 110 μέτρων, σήμερα σώζονται μόνον οι 16 από τους 102 κίονες που είχε αρχικά, ένας εκ των οποίων κατέρρευσε από θύελλα το 1852. Στον αρχαιολογικό χώρο σώζονται επίσης θεμέλια ναού κλασικής εποχής που ταυτίζονται με το ιερό του Δελφινίου Απόλλωνος, ένας μικρός δωρικός ναός που ταυτίζεται με Κρόνιο (ιερό του Κρόνου και της Ρέας), το ιερό του Πανελληνίου Διός κ.ά., ενώ τον 3ο αι. μ.Χ., κατά τη βασιλεία του ρωμαίου αυτοκράτορα Βαλεριάνου, υψώθηκε το λεγόμενο Βαλεριάνειο τείχος που ακολουθεί πιθανότατα τη μορφή του κλασικού Θεμιστόκλειου τείχους. Έξω από τον περίβολο του Ολυμπίειου, στη βορειοδυτική πλευρά του, υψώνεται αψίδα θριάμβου γνωστή και ως Πύλη του Αδριανού, την οποία έκτισαν οι Αθηναίοι σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πλούσια οικοδομική δραστηριότητα του Αδριανού στην πόλη τους.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Ωράριο Λειτουργίας: 8.00-20.00 Τρίτη με Κυριακή (μέχρι τέλη Οκτωβρίου), Δευτέρα κλειστά. Τιμή Εισιτηρίου: 4.00 €
Εθνικός κήπος: ανοικτός καθημερινά από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου.
Ολυμπιείο: Ωράριο Λειτουργίας: 8.00-20.00 Δευτέρα με Κυριακή (μέχρι τέλη Οκτωβρίου). Τιμή Εισιτηρίου: 2.00 €

Πηγή: visitgreece.gr
Pin It button on image hover