Travel Plan

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Η Μύκονος είναι η Ιμπιζα της Ελλάδας


Η Μύκονος είναι η Ιμπιζα της Ελλάδας. Ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, που μοιάζει σαν καρτ-ποστάλ με τα λευκά σπίτια και τις μπουκαβίλιες στα μπαλκόνια τα μπλε παράθυρα και πόρτες, ασπρισμένοι και καθαροί δρόμοι, οι ανεμόμυλοι, οι περιστεριώνες, πολλές μικρές εκκλησίες και υπέροχα εστιατόρια, μπαράκια και καφετέριες.



Πολλοί από τούς έλληνες "ΒΙΠ'ς" είτε έχουν ένα σπίτι εδώ ή επισκέπτονται το νησί κάθε καλοκαίρι η ακόμα και κάθε σαββατοκύριακο, η νυχτερινή ζωή της Μυκόνου ειναι μια μικρογραφία της νυχτερινής Αθήνας σε νησί. Αν και η Μύκονος ειναι ενα απο τα πιο διάσημα πάρτι νησιά, δεν είναι τόσο θορυβώδης όπως άλλα νησιά με έντονη ζωή τη νύχτα, έτσι ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε άνετα τη νύχτα.


Η Μύκονος έχει τη φήμη ότι είναι ένα καλοκαιρινό θέρετρο, κυρίως για ομοφυλόφιλους, γεγονός το οποίο δεν είναι εντελώς αλήθεια. Οι γκέι είναι παρόντες, αλλά είναι επίσης ενα πανέμορφο μέρος για τους πλούσιους και διάσημους, που είναι προφανές σε όποιον κοιτάξει τις τιμές μερικών μαγαζιών και κλαμπ.

Το νησί ήταν κάποτε πολύ φτωχό, και οι κάτοικοι προσπάθησαν να επιβιώσουν με την αλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Μια μεγάλη βιομηχανία ήταν επίσης η ναυπήγηση καϊκιών. Ο τουρισμός έχει μετατρέψει ριζικά την οικονομία του νησιού, δεδομένου ότι άρχισε ήδη απο το 1950, οι ντόπιοι έχουν μια διπλή στάση απέναντι σε αυτό: μπορεί ο τουρισμός να είχε σώσει την οικονομία αλλά επίσης, ορισμένοι αισθάνονται ότι έχει αλλάξει πάρα πολλά στο νησί.

Αρχιτεκτονική: Στην πόλη της Μυκόνου, τη Χώρα και σε όλη σχεδόν τη Μύκονο θα δείτε το τυπικό κυβικό στυλ της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Μικρά και λευκά σπίτια και βίλλες, συχνά με ενα μονό πάτωμα μοιάζοντας με κύβους ζάχαρης διασκορπισμένους πάνω στους λόφους και τις παραλίες του νησιού. Η χώρα της Μυκόνου ωστόσο προσφέρει ένα διαφορετικό αρχιτεκτονικό στυλ που είναι μοναδικό στην περιοχή. Εδώ, μέσα στα στενά δρομάκια πολλά κτίρια θυμίζουν μεσαιωνικό στυλ.

Κάθε σπίτι είναι κτισμένο παράλληλα με το δρόμο, με μικρά σκαλιά η πεζούλια. Τα ξύλινα ρέλια των σκαλιών είναι ζωγραφισμένα με διάφορα χρώματα όπως μπλε, κόκκινο η ώχρα και τα μπαλκόνια ειναι ξύλινα . Και εδώ, θα βρείτε μια παραλλαγή από τον πανταχού μπλε και λευκό διάκοσμο της Ελλάδας. Στην πόλη της Μυκόνου οι ξύλινες κατασκευές από το κάθε σπίτι είναι ζωγραφισμένες με όλα σχεδόν τα χρώματα του ουράνιου τόξου, έτσι ώστε μαζί με τους λευκούς τείχους και τον μπλε ουρανό, το αποτέλεσμα να είναι απολύτως μαγικό.

Τοπίο: Έξω από την πρωτεύουσα της Χώρας υπάρχουν πολύ λίγες πυκνοκατοικημένες περιοχές, το μοναδικό χωριό της Μυκόνου ειναι η Άνω Μέρα. Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει αρκετά εντατική οικοδομική ανάπτυξη κυρίως απο συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών, αν και πρέπει να πούμε, οικοδομημένα σε ένα πολύ χαμηλών τόνων και συμπαθητικό τρόπο. Η Μύκονος είναι ένα νησί που δέχεται τους τέσσερις ανέμους κατά μέτωπο, υπάρχουν πολύ λίγα δέντρα και λίγη βλάστηση. Αυτό, σε συνδυασμό με τα βράχια, τις πέτρες, τα μικρά χωράφια και τις ξερολιθιές που ειναι διάσπαρτες σε όλη την ενδοχώρα, δίνουν ένα περίεργο συναίσθημα τρομερής αντίθεσης με το σοφιστικέ ύφος της κύριας πόλης και των παραλιακών θέρετρων.

Ιστορία :Η Μύκονος σύμφωνα με τη μυθολογία, εδω ο Ηρακλής σκότωσε τους γίγαντες και οι βράχοι γύρω από το νησί ήταν τα νεκρά τους κορμιά!

Ο Μύκονος ήταν ο πρώτος κυβερνήτης του νησιού σύμφωνα με την παράδοση, και η πρώτοι έποικοι ήταν οι Ίωνες το 9ο αιώνα π.χ..
Το νησί, όπως και τα γύρω νησιά κατά την αρχαιότητα, βρέθηκε κάτω απο Αθηναϊκή, Μακεδονική και Ρωμαϊκή κυριαρχία .

Οι Ενετοί κατέκτησαν το νησί το 1207, και αργότερα οι Τούρκοι εισέβαλαν στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα. Η ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης Μαντώ Μαυρογένους και οι Μυκονιάτες πολέμησαν με επιτυχία τους Τούρκους όταν προσπάθησαν να καταλάβουν το νησί το 1822, ένα χρόνο μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Το Σπίτι της Μαντώ Μαυρογένους σώζεται ακόμα στη Μύκονο.

Η Μύκονος απελευθερώθηκε το 1830. Ήταν αρκετά κατεστραμμένη οικονομικά μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, και η οικοδομική ανάκαμψη έφτασε με τον τουρισμό.

Αξιοθέατα:Η Χώρα της Μυκόνου είναι ένα μέρος που πρέπει πραγματικά να εξερευνήσετε. Περπατήστε στα μικρά δρομάκια, κάντε μια βόλτα στους ανεμόμυλους, δείτε τους πελεκάνους της Πέτρο και Ειρήνη που ειναι τα μασκότ του νησιού, πάρτε ένα ποτό στο λιμάνι η την μικρή Βενετία και επισκεφθείτε την εκκλησία της Παραπορτιανής. Και φυσικά, κάντε ψώνια απο τα αναρίθμητα μαγαζιά. Υπάρχουν επίσης πέντε μουσεία: το αρχαιολογικό, ένα λαογραφικό μουσείο, ένα ναυτικό, μια πολιτιστική και μια ιδιωτική έκθεση με αναπαράσταση παλιάς παραδοσιακής κατοικίας. Τα περισσότερα από τα μουσεία της Μυκόνου βρίσκονται στην οδό Ενόπλων Δυνάμεων η οποία αποτελεί έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης της Μυκόνου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για να φτάσετε εκεί είναι σχετικά απλά, απο την Ακτή Καμπάνη στρίβετε δεξιά από την Πλατεία της Μαντώς προς την οδό Ματογιάννη, περπατήστε κατά μήκος αυτού του δρόμου και στρίψτε δεξιά στο τέλος του. Εδώ θα βρείτε το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου (Ώρες λειτουργίας 10,30-13,00 μμ. και 18,30-21,00 μμ.), δίπλα είναι το Λαογραφικό Μουσείο, το Σπίτι της Λένας, (ανοικτό 18,30-21,00 μμ.). Ένα άλλο ενδιαφέρον κτίριο λίγο πριν από αυτά τα 2 μουσεία είναι το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Έλληνας Νομισματολόγος και Αρχαιολόγος Γιάννης Σβορώνος.

Πιο πέρα λίγο πριν από τα 3 πηγάδια είναι οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, που κτίστηκε τον 15ο αιώνα π.Χ., και της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Φανουρίου, χτισμένοι το 1883.

Πίσω από το δημοτικό σχολείο της Μυκόνου είναι η κεντρική πλατεία της Χώρας η Λάκα, μια πράσινη όαση με ευκαλύπτους και φοίνικες και όλων των ειδών τα μαγαζιά και φαγάδικα, εδώ επίσης θα βρείτε το ταχυδρομείο. Περπατήστε από εκεί προς τα δυτικά και θα φτάσετε στο πλάτωμα όπου βρίσκονται οι περίφημοι ανεμόμυλοι της Μυκόνου. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή ορόσημα της Μυκόνου. Τον παλιό καιρό οι κάτοικοι από όλες τις Κυκλάδες έφερναν το σιτάρι και το κριθάρι εδω για να κάνουν αλεύρι.

Ακριβώς κάτω από τον ανεμόμυλους είναι η περιοχή της Αλευκάντρας, ή «μικρή Βενετία». Η αρχική ονομασία Αλευκάντρα προέρχεται από την αρχική της χρήση ως πλυντήριο, εδώ οι γυναίκες της Μυκόνου έπλεναν τα ρούχα τους.

Συνεχίζοντας την βόλτα μέσα από τα μικρά δρομάκια της Μικρής Βενετίας προς τα βόρεια, σύντομα θα βρείτε την εκκλησία της Παραπορτιανής άλλο διάσημο ορόσημο της Μυκόνου.

Η Παραπορτιανή στην πραγματικότητα είναι 5 εκκλησίες όλες χτισμένες σε ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα. Είναι ενα από τις πιο φωτογραφημένα κτίρια της Μυκόνου και ένας εκπληκτικός συνδυασμός του λευκού με το μπλε του ουρανού και της θάλασσας. Η δομή του με την πάροδο του χρόνου το έχει μεταμορφώσει σε μια μάζα που μοιάζει σαν λευκό παγόβουνο στην ξηρά και σε άλλα σημεία μοιάζει με ένα τεράστιο κέικ ζάχαρης. Από την Παραπορτιανή, το Κάστρο και το δυτικό τμήμα της παραλίας είναι πολύ κοντά. Σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται το κτίριο του δήμου Μυκόνου. Από αυτή τη θέση ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα πανόραμα της κεντρικής παραλίας της Μυκόνου. Από την άλλη πλευρά της ακτής Καμπάνη ειναι ο σταθμός ταξί στην πλατεία Μαντώς όπου βρίσκεται και το Άγαλμα της Μαντώς Μαυρογένους μίας ηρωικής μορφής του ελληνικού πολέμου της ανεξαρτησίας που ισοδυναμεί με την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα των Σπετσών.

Αξίζει να επισκεφτείτε το μικρό χωριό Άνω Μέρα που είναι μικρό, όμορφο και ήσυχο. Επισκεφθείτε το μοναστήρι και τη μικρή εκκλησία μουσείο από τον 15ο αιώνα.
Δραστηριότητες: Υπάρχουν ημερήσιες εκδρομές στην Δήλο, το ιερό το νησί της αρχαίας Ελλάδας. Η Λητώ γέννησε τον Απόλλωνα και την Άρτεμη εδώ, κάτω απο μια φοινικιά. Δεν μπορείτε να διανυκτερεύσετε στο νησί, αλλά μια εκδρομή σίγουρα πρέπει να κάνετε, το νησί είναι γεμάτο με αρχαιολογικά μνημεία.

Μπορείτε επίσης να μεταβείτε σε άλλα γειτονικά νησιά όπως η Τήνος. Η εκκλησία της Παναγίας της Τήνου που επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο. Είναι επίσης ένα πολύ όμορφο νησί που αξίζει να επισκεφθείτε.

Στη Μύκονο μπορείτε να ασχοληθείτε με πολλά θαλάσσια σπορ καθώς και καταδύσεις, ψάρεμα, ιππασία και θαλάσσιο σκι η σερφινγκ. Επίσης υπάρχουν καθημερινές εκδρομές στις παραλίες. Οι καλύτερες ώρες για να απολαύσετε την πόλη της Μυκόνου είναι νωρίς το πρωί όταν όλα τα πλήθη των ξενύχτηδων έχουν πάει στα ξενοδοχεία για ύπνο και για να αποκτήσουν δυνάμεις για την επόμενη νύχτα. Ο περίπατος στα ασβεστωμένα δρομάκια της Μυκόνου το πρωί είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Ένας καφές και πρωινό στην Μικρή Βενετία ειναι "μαστ" πάρτε φωτογραφίες των Μύλων και της Παραπορτιανής, καθώς το πρωί ειναι η καλλίτερη ώρα για φωτογράφηση. Καθώς πλησιάζει το μεσημέρι μπορείτε να πάτε για μπάνιο σε μία από τις πολλές αμμώδεις παραλίες της Μυκόνου

Παραλίες :Οι παραλίες στη Μύκονο είναι γεμάτες απο κόσμο. Αξίζει να διερευνήσετε τους μικρούς όρμους στη νότια πλευρά. Ο Πλατύς Γιαλός και η Ελιά είναι πολύ δημοφιλείς παραλίες. Δίπλα στον Πλατύς Γιαλός είναι η παραλία της Ψαρρούς και προς τα ανατολικά θα βρειτε τις παραλίες Παράγκα, Παραντάις και Σουπερ Παραντάις, μπορείτε να πάτε εκεί με βάρκες που αναχωρούν από τον Πλατύ Γιαλό, με ταξί, αμάξι η μοτοποδήλατο. Άλλες παραλίες είναι ο Άγιος Στέφανος στο βορρά της πόλις της Μυκόνου, ο Καλαφάτης στα ανατολικά που συνιστάται για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας. Η Παραλία Ορνός, Άγιος Γιάννης, Αγράρι, όλες αυτές οι παραλίες και πολλές άλλες που μπορείτε να εξερευνήσετε έχουν κάνει το νησί της Μυκόνου το πιο γνωστό νησί της Ελλάδας.

Πηγή: athensguide.org

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover