Travel Plan

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Λισσαβόνα: η γοητευτική πόλη των θαλασσοπόρων


Με αμέτρητα αξιοθέατα, ομορφιές, μακρά ιστορία και κουλτούρα, η Λισσαβόνα αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 


Σε στρατηγική, ιδιαίτερα γοητευτική θέση, η Λισσαβόνα των περίπου 3 εκατ. κατοίκων, βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Τάγου και μια... ανάσα από τον Ατλαντικό Ωκεανό, περιτριγυρισμένη από νερό. Συγκεκριμένα, το ιστορικό της κέντρο βρίσκεται κτισμένο επάνω σε επτά λόφους και των μεταξύ τους κοιλάδων, κατά μήκος της βόρειας όχθης του Τάγου και 17 χλμ. προ των εκβολών του στον Ατλαντικό, πράγμα που την καθιστά μεγαλοπρεπή από τη θάλασσα.

Είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα πράγμα για να χαρακτηρίσει αυτή την πόλη. Η γοητεία της έγκειται ουσιαστικά στο ότι συνδυάζει πολλά και διαφορετικά στοιχεία: μεσογειακή, αλλά στον Ατλαντικό, ιστορική αλλά και μοντέρνα, με γοτθικά, μπαρόκ και σύγχρονα κτήρια, ανάμεσα σε λόφους, κοιλάδες, ποτάμι και θάλασσα.

Έτσι, τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά αξιοθέατα, τα υπέροχα ψηφιδωτά πεζοδρόμιά της και τα λιθόστρωτα δρομάκια της, η κουλτούρα, η νυχτερινή ζωή της, οι γέφυρες και πολλά ακόμη, συνθέτουν αυτό το μοναδικό, γοητευτικό… παζλ που λέγεται Λισσαβόνα!

Η πόλη, οι γειτονιές της και τα αξιοθέατα


Για να θαυμάσετε τα αξιοθέατα και τις ομορφιές της Λισσαβόνας, δεν έχετε παρά να την περπατήσετε ή να κάνετε βόλτες με τα χαρακτηριστικά κίτρινα τραμ- σήμα κατατεθέν της πόλης ή τα τελεφερίκ της.

Ας δούμε λοιπόν τις κυριότερες γειτονιές της και τα αξιοθέατά τους:

Το Bairro Alto (άνω πόλη) στα βορειοδυτικά, χαρακτηρίζεται από στενούς, ανηφορικούς και ελικοειδείς, απότομους δρόμους, που διασχίζουν γραφικές γειτονιές. Είναι η γειτονιά των καλλιτεχνών και έχει έντονη γραφικότητα, ενώ εδώ χτυπά η «καρδιά» της νυχτερινής ζωής της πόλης. Για να φτάσετε στο Bairro Alto, μπορείτε να πάρετε τελεφερίκ ή τον ανελκυστήρα 45 μέτρων, Elevador de Santa Justa (ή Elevator of Carmo) από την περιοχή Baixa.


Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Café a Brasileira στο 120 της Rua Garett, στην κοντινή συνοικία Chiado, όπου στα έξω τραπεζάκια θα δείτε να κάθεται ο… πορτογάλος πεζογράφος και ποιητής Φερνάντο Πεσόα! Στο Chiado θα βρείτε επίσης πολυτελή καταστήματα διάσημων οίκων, κυρίως στις κεντρικές οδούς Rua Garrett και Rua do Carmo.

Το σύγχρονο, εμπορικό τμήμα της πόλης (Baixa) βρίσκεται μεταξύ της παλαιάς πόλης Αlfama (στα ανατολικά) και της Bairro Alto, από τις όχθες του ποταμού Τάγου μέχρι και τη Λεωφόρο Avenida da Liberdade. Εκεί θα δείτε ομοιόμορφα νεοκλασικά κτήρια, θα περπατήστε στους πεζόδρομους και τις πλατείες και θα ψωνίσετε από τους πλανόδιους μικροπωλητές. Η Baixa οργανώνεται σε ένα δίκτυο τετραγώνων που χτίστηκε μετά από τον μεγάλο σεισμό του 1755, ο οποίος ισοπέδωσε ένα μεγάλο μέρος της μεσαιωνικής πόλης. Στη νότια φάτσα της στο ποτάμι, βρίσκεται η πλατεία Praça do Comércio, η οποία συνδέεται με την οδό Augusta, που οδηγεί σε μια ακόμη παραδοσιακή πλατεία της πόλης, τη Rossio, μέσω της αψίδας Arco da Rua Augusta.

Η παλαιότερη περιοχή της πόλης είναι η Alfama, που παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη από την εποχή της αραβικής κυριαρχίας και απλώνεται στη νότια πλαγιά του κάστρου του São Jorge, μέχρι τον ποταμό Τάγο. Πρόκειται για μια ιστορική συνοικία, με αναπαλαιωμένα σπίτια και μικρά καταστήματα, bars και εστιατόρια. Στην Alfama θα βρείτε πολλά bars όπου παίζεται η τυπική, μελαγχολική πορτογαλική μουσική Fado. Το μεσαιωνικό κάστρο του São Jorge, υπάρχει από τον 6ο αι. π.Χ., με στοές, πύργους, αγάλματα και καταπράσινους κήπους, αλλά κυρίως με μια εκπληκτική θέα στην πόλη και τον ποταμό Τάγο.

Η δυτική πλευρά της πόλης καταλαμβάνεται κυρίως από το δασικό πάρκο Monsanto, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στην Ευρώπη με έκταση κοντά στα 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ δυτικά και νότια βρίσκεται ο εμπορικός λιμένας και οι περιοχές Alcantara και Belem. Στο Docas της Alcantara, θα δείτε μπαράκια και καφέ, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει την όψη της άλλοτε βιομηχανικής γειτονιάς.

Η συνοικία Belém βρίσκεται 6χλμ. δυτικά του κέντρου της πόλης και 2 χλμ. δυτικά της γέφυρας Ponte 25 de Abril. Είναι γνωστό ως το μέρος από το οποίο ξεκίνησαν τα ταξίδια τους πολλοί από τους μεγάλους πορτογάλους εξερευνητές. Από το μέρος αυτό μάλιστα ξεκίνησε και ο Vasco da Gama για την Ινδία το 1497. Ίσως το πιο διάσημο χαρακτηριστικό του Belém είναι ο πύργος Torre de Belém, που χτίστηκε ως οχυρωμένος φάρος το 16ο αιώνα, για να προστατεύει το λιμάνι στο Belém. Ένα ακόμη αξιοθέατο της περιοχής, είναι το μοναστήρι Mosteiro dos Jerónimos, όπου βρίσκεται ο τάφος του Vasco da Gama, αλλά και το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Ναυτικό Μουσείο.

Το πιο διάσημο σύγχρονο αξιοθέατο του Belém είναι το Padrão dos Descobrimentos (Μνημείο των Ανακαλύψεων). Πρόκειται για ένα μνημείο 52 μέτρων που ανεγέρθηκε το 1960 για να τιμήσει την 500η επέτειο από το θάνατο του Ερρίκου του θαλασσοπόρου. Το μνημείο είναι λαξευμένο με το σχήμα της πλώρης πλοίου και στολισμένο με αγάλματα διαφόρων εξερευνητών. Δίπλα, βρίσκεται ένας χάρτης που δείχνει τα δρομολόγια των διαφόρων πορτογάλων εξερευνητών.

Τέλος, στο Belém βρίσκονται μερικά ακόμη μουσεία της πόλης, όπως το Museu da Electricidade (Μουσείο Ηλεκτρισμού), Museu do Centro Científico (Λαογραφικό Μουσείο Macau), Museu de Arte Popular (Λαογραφικό Μουσείο) και το Museu Nacional dos Coches (Εθνικό Μουσείο βασιλικών αμαξών, με τη μεγαλύτερη συλλογή βασιλικών αμαξών στον κόσμο).

Η περιοχή Parque das Nações στα ανατολικά, αποτελεί τη νεότερη συνοικία της Λισαβόνας, που προέκυψε από μια αστική ανάπλαση, η οποία οδήγησε στην Παγκόσμια Έκθεση της Λισσαβόνας το 1998. Κεντρικό σημείο της είναι το Gare do Oriente (Orient Station), συγκοινωνιακός σταθμός για τρένα, μετρό, λεωφορεία και ταξί. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα του ισπανού αρχιτέκτονα Santiago Calatrava. Απέναντι, περνώντας μέσα από το πολυκατάστημα Vasco da Gama Mall, θα βρεθείτε στο Parque das Nações (Πάρκο των Εθνών), με τα όμορφα κτίρια, τα εστιατόρια, τους κήπους, το Καζίνο της Λισαβόνας, το θέατρο Camões Θέατρο και το διάσημο ενυδρείο Oceanário de Lisboa, το δεύτερο μεγαλύτερο στην κόσμο. Αξίζει επίσης να κάνετε μια βόλτα με το εναέριο τελεφερίκ που προσφέρει εκπληκτική θέα του πάρκου και της πόλης.

Οι δυο γέφυρες


Τον ποταμό Τάγο διασχίζουν δύο διάσημες γέφυρες:

Η κόκκινη γέφυρα 25 de Abril, εγκαινιάστηκε ως Ponte Salazar στις 6 Αυγούστου 1966 και αργότερα μετονομάστηκε. Είναι από τις μεγαλύτερες κρεμαστές γέφυρες στην Ευρώπη. Λόγω του χρώματός της, συχνά συγκρίνεται με την Golden Gate Bridge στο Σαν Φρανσίσκο. Στην πραγματικότητα, χτίστηκε από την ίδια εταιρεία που κατασκεύασε τη γέφυρα San Francisco-Oakland Bay και όχι την Golden Gate. Ενώνει τη Λισσαβόνα με την περιοχή Almada.

Η γέφυρα Vasco da Gama, εγκαινιάστηκε το Μάιο 1998 και εκτείνεται σε 17,2 χλμ., αποτελώντας τη μεγαλύτερη γέφυρα της Ευρώπης. Ενώνει τις περιοχές Sacavém (βόρεια Λισσαβόνα) και Alcochete.

Ένας άλλος τρόπος για τη διέλευση του ποταμού, είναι με πλοίο.

Μουσεία και κουλτούρα

Ανάμεσα στα μουσεία της πόλης –εκτός από αυτά που αναφέραμε στο Belem- ξεχωρίζουν τα: Museu Nacional de Arte Antiga (Εθνικό Μουσείο Αρχαίας Τέχνης), το Museu dos Azulejos (Μουσείο των Μωσαϊκών Κεραμιδιών πορτογαλικού στιλ), το Museu Calouste Gulbenkian (Μουσείο Calouste Gulbenkian, με συλλογές αρχαίας και μοντέρνας τέχνης), το Museu do Design at Centro Cultural de Belém (μουσείο ντιζάιν) και το Museu da Farmácia (Μουσείο Φαρμάκων).

Επίσης η Λισαβόνα διαθέτει Όπερα και το Teatro Nacional de São Carlos, που φιλοξενεί μια ενεργή πολιτιστική ατζέντα. Άλλα σημαντικά θέατρα και μουσικές σκηνές είναι το Centro Cultural de Belém, το Teatro Nacional D. Maria II, το ίδρυμα Gulbenkian και το Teatro Camões.

Πηγή: travelstyle.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover