Travel Plan

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

Κίμωλος: Ασήμι στο Αιγαίο

Το γραφικό μεσαιωνικό κάστρο, οι κολπίσκοι με τους λευκούς βράχους και οι χαλαροί ρυθμοί συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό διακοπώνΗ Κίμωλος ή Αρτζεντιέρα, όπως τη «βάφτισαν» οι Φράγκοι τον 13ο αιώνα, από τους ασημί βράχους της, μια ανάσα από το νησί της Αφροδίτης, τη Μήλο, θυμίζει λευκή πινελιά στον αιγαιοπελαγίτικο χάρτη. 


Ηφαιστειογενές νησί με πλούσιους γεωλογικούς «θησαυρούς», μαγεύει με το άγονο, βραχώδες κυκλαδίτικο τοπίο του και τη σεμνή, άγνωστη ομορφιά του. 

Το λιμανάκι Ψάθη, γραφικός, βοτσαλωτός όρμος, υποδέχεται γαλήνια τον επισκέπτη στην αγκάλη του, ενώ παραπάνω το μοναδικό Χωριό προσφέρεται για ατμοσφαιρικούς περιπάτους στα δαιδαλώδη, κατάλευκα στενάκια του, που μέσα από φούξιες μπουκαμβίλιες και παραδοσιακά ξωκλήσια αποκαλύπτουν το μεσαιωνικό κάστρο. 

Αγναντέψτε τη θέα από τους ανεμόμυλους στο Ξαπλοβούνι και ακολουθήστε το μονοπάτι στο όρος Σκλάβος, που οδηγεί στο Σκιάδι, ένα πέτρινο φυσικό γλυπτό, σμιλεμένο από τα κυκλαδίτικα μελτέμια. 

Οι όρμοι Ρέμα και Γούπα, πλάι στο Χωριό, «φιλοξενούν» τα σύρματα, σπηλιές σκαμμένες στα μαλακά βράχια, με χρωματιστές πορτούλες, όπου «ξεχειμωνιάζουν» οι βάρκες των ψαράδων. 

Ενα μόλις ναυτικό μίλι απέχει η ακατοίκητη νησίδα της Πολυαίγου, που κρύβει μερικούς από τους ομορφότερους κόλπους που θα συναντήσετε στο Αιγαίο, με κρυστάλλινα καταγάλανα νερά. 

Τι να δείτε

Το Χωριό, ο βασικός οικισμός του νησιού, ξεδιπλώνεται μέσα από στενά, πλακόστρωτα δρομάκια με λουλουδιασμένες αυλές, όμορφες πλατείες και αυθεντικούς ανεμόμυλους. 

Στη μέση δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο, ένας «ασφυκτικός» κλοιός από αιωνόβια, διώροφα διατηρητέα σπίτια, χτισμένα από ντόπια σιδερόπετρα, με λαμπρά οικόσημα και ιστορικές ημερομηνίες να στολίζουν τις εξώθυρές τους. Εκεί βρίσκεται και ο βυζαντινός ναός της Γεννήσεως του Χριστού.  

Η αρχαία πόλη της Κιμώλου κείτεται βυθισμένη στη θάλασσα, στην τοποθεσία Ελληνικά. Στην ακτή ανακαλύψτε λαξευμένους στα βράχια τάφους, από τη μυκηναϊκή μέχρι την ελληνιστική περίοδο.  

- Πάνω από 80 εκκλησάκια κοσμούν με τους τρούλους τους τον καταγάλανο ουρανό της Κιμώλου. Θρησκευτικά «ενθυμήματα» άλλων εποχών, αρκετά από τα οποία συντηρούνται εδώ και δεκαετίες από οικογένειες ντόπιων, χάρη στην πίστη και στην παράδοση. Ξεχωρίζει ο μητροπολιτικός ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας. Φημολογείται ότι το λιθαράκι τους έβαλαν όλοι οι κάτοικοι του νησιού, προκειμένου να ολοκληρωθεί το 1874.  

- Σε ένα από τα παλαιότερα, δίπατα κτίσματα του Χωριού στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου (τηλ. 22870 51291). Περπατήστε στο γυάλινο πάτωμα για να δείτε την αναπαράσταση αρχαίας ταφής και θαυμάστε τα εκθέματα που μαρτυρούν τα πάμπολλα κύματα Ιστορίας που «ακούμπησαν» το νησί.  

- Στην Κίμωλο μπορείτε να μεταβείτε με ταχύπλοα ή συμβατικά πλοία από το λιμάνι του Πειραιά. Η διάρκεια του ταξιδιού κυμαίνεται από τεσσερισήμισι ως επτάμισι ώρες. Το νησί συνδέεται επίσης καθημερινά και με την κοντινή Μήλο. Πηγή: tovima.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover