Travel Plan

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Κορυφαίοι τρούλοι ανά τον κόσμο



η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!

& από τους διάσημους τρούλους της Ευρώπης στις κορυφαίες κατασκευές του είδους παγκοσμίως!

Οι τρούλοι απαντώνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, σε...
διάφορους πολιτισμούς.   Στην αρχαία Εγγύς Ανατολή οι τρούλοι αποτελούσαν τάφους, ενώ οι Inuit στην Αρκτική κατασκευάζουν τα διάσημα ιγκλού τους συνήθως με τη μορφή θόλου.

1.      Καπιτώλιο, Η.Π.Α.
Στο Καπιτώλιο συνέρχεται ως γνωστόν το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών -  το νομοθετικό σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ και προφανώς  συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της χώρας.
Χαρακτηριστικά ο θόλος από χυτοσίδηρο του Καπιτωλίου, που ξεχωρίζει, δεν είναι ο πρώτος θόλος που σκέπασε το κτίριο, αλλά ο δεύτερος.  Ο αρχικός τρούλος αντικαταστάθηκε κατά τη δεκαετία του 1850,  όταν το Καπιτώλιο επεκτάθηκε προκειμένου να φιλοξενήσει τον αυξανόμενο αριθμό των νομοθετών από νεοεισαχθείσες χώρες.

2.      Great Stupa, Sanchi, Ινδία
Το μνημείο Great Stupa στο Sanchi, είναι η παλαιότερη πέτρινη κατασκευή της Ινδίας και χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ..  Πρόκειται για έναν απλό θόλο, ο πυρήνας του οποίου αποτελείται από τούβλα, που ο μύθος θέλει ότι έχει χτιστεί πάνω στα λείψανα του Βούδα.   

3.      Τζαμί Lotfollah, Isfahan, Ιράν
Χτισμένο στις αρχές του 16ου αιώνα, το τζαμί Lotfollah (ή Sheikh Lotf Allah) στο Ισφαχάν του Ιράν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αριστουργήματα της περσικής αρχιτεκτονικής.  Κατασκευάστηκε ως ιδιωτικό τέμενος της βασιλικής αυλής και για αυτό δεν έχει μιναρέδες και έχει σχετικά μικρό μέγεθος - σε αντίθεση με το τζαμί Shah, που ακολουθεί, το οποίο κατασκευάστηκε για το κοινό.
Το τζαμί Lotfollah συχνά αναφέρεται ως το «θολωτό τζαμί», λόγω του όμορφου πεπλατυσμένου τρούλου του.

4.      Tζαμί Shah, Isfahan, Ιράν
Το τζαμί Shah θεωρείται επίσης ένα από τα αριστουργήματα της περσικής αρχιτεκτονικής.  Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1611 και ξεχωρίζει κυρίως χάρη στην ομορφιά που έχουν τα επτά χρωμάτων ψηφιδωτά πλακάκια του και οι καλλιγραφικές επιγραφές.  Πρόκειται για τυπικό χαρακτηριστικό των περσικών θόλων, να καλύπτεται τόσο το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό τους με πολύχρωμα πλακάκια.  Επιπλέον η δυναστεία των Σαφαβιδών ήθελε να κάνει το εν λόγω τζαμί το υψηλότερο κτήριο στο Ισφαχάν, υψώνοντας το στα 53 μ.

5.      Θόλος του Bράχου (Dome of the Rock), Ιερουσαλήμ
Αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο γνωστές κατασκευές της ισλαμικής αρχιτεκτονικής.  Βρίσκεται στο Όρος του Ναού, σε μία από τις πιο διαφιλονικούμενες θρησκευτικές τοποθεσίες στον κόσμο. Παρά την κοινή αντίληψη, ο Θόλος του Βράχου δεν είναι τζαμί, αλλά ιερό όπου προστατεύεται κάτω από την ψηλή οροφή του ένας ιερός βράχος.

Πρόκειται ίσως για το πιο εντυπωσιακό κτήριο της Παλιάς Πόλης, ορατό από μακριά καθώς ολοκληρώνεται με έναν εκθαμβωτικό χρυσό θόλο και με το εσωτερικό του να καλύπτεται από λαμπερά κεραμικά, ψηφιδωτά και αραβική καλλιγραφία.

6.      Taj Mahal, Άγκρα, Ινδία
Το ξακουστό Ταζ Μαχάλ, στην Άγκρα της Ινδίας, το τεράστιο μαυσωλείο από λευκό μάρμαρο, που έχτισε (1632-1653) ο αυτοκράτορας Mughal Shah Jahan στη μνήμη της αγαπημένης του συζύγου που πέθανε κατά τη διάρκεια τοκετού (1631), χαρακτηρίζει ο θόλος του από μάρμαρο.

Με ύψος περίπου 35 μ., είναι σχεδόν ίσος με το μήκος της βάσης.  Το Ταζ Μαχάλ θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, και το μέγιστο της Μουγκάλ (ινδομογγολικής) αρχιτεκτονικής, ενώ περιλαμβάνεται ως γνωστόν στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.






Pin It button on image hover