Travel Plan

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Σεκάνια: το καταφύγιο της Caretta-Caretta!



O CEO κ. Δασκαλάκης Γεώργιος & η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!


Πάμε μια βόλτα στα Σεκάνια: την πιο σημαντική παραλία ωοτοκίας της Caretta caretta σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, που φιλοξενείται στη δική μας, Ζάκυνθο!

Πρόκειται για μια αμμώδη παραλία στον...
Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου, με ήπιες κλίσεις και χαρακτηριστικό μεσογειακό ανάγλυφο.

Παρά το μικρό της μήκος, που είναι μόλις 550 μέτρα, στα Σεκάνια φιλοξενούνται περισσότερες από τις μισές φωλιές του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ). Χαρακτηριστικό είναι ότι ανάλογα με τη χρονιά, οι φωλιές κυμαίνονται από πεντακόσιες ως χίλιες - μια από τις υψηλότερες πυκνότητες φωλεοποίησης στον κόσμο!
Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς κάνει μια συστηματική προσπάθεια ώστε να περιορίσει τη διάβρωση του εδάφους της γύρω περιοχής και να εξασφαλίσει την καλή ποιότητα της άμμου, που χρειάζεται.  Δεδομένου ότι το έδαφος της γύρω περιοχής είναι σαθρό και τα Σεκάνια απειλούνται κάθε χρόνο με μεταφορά λάσπης από τις πλαγιές που την περιβάλλουν.
Πράγμα το οποίο όσο ασήμαντο και αν μοιάζει έχει τεράστιες συνέπειες στην επιβίωση του είδους στην περιοχή, καθώς η λάσπη αυτή δημιουργεί μια σκληρή «κρούστα» στην άμμο με αποτέλεσμα οι χελώνες να δυσκολεύονται να σκάψουν για τη φωλιά τους. Ακόμα και αν τα καταφέρουν, το μέλλον των αυγών τους θα είναι αβέβαιο, καθώς η λάσπη θα φράζει τους πόρους της άμμου και θα τους στερεί τον απαραίτητο αέρα για να αναπτυχθούν.
Με την ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως ζώνη Α1, δηλαδή ζώνη απόλυτης προστασίας, στην οποία απαγορεύεται η πρόσβαση και επιτρέπεται μόνο η επιστημονική έρευνα.

Παρόλα αυτά αν βρεθείτε στη Ζάκυνθο, είναι σίγουρο ότι σε κάποια από τις παραλίες του νησιού θα βρεθείτε αντιμέτωποι με αυτό το μικρό θαύμα.  Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.  Εικόνες διαφορετικές, που θα σας συγκινήσουν, ιδιαίτερα δε αν βρίσκεστε στο νησί οικογενειακώς! 

*Κλείστε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια απευθείας: http://www.travelplan.gr/el/Ferries






Pin It button on image hover