Travel Plan

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ποτάμια για βουτιές: 4 δροσεροί προορισμοί


Τα τέσσερα ποτάμια με κρυστάλλινα νερά, συγκλονιστικά τοπία γύρω τους, και όμορφα χωριουδάκια στην «γειτονιά» τους.

Προσοχή – προσοχή! 
Όσο όμορφα, δροσερά ή προσεγγίσιμα και αν είναι, τα ποτάμια δεν είναι παραλίες: Έχουν ρεύματα, νερά που δεν μοιάζουν αλλά είναι (ή μπορεί να γίνουν ξαφνικά) ορμητικά, όχθες που απέχουν από αρκετά έως πολύ η μία από την άλλη, και βασικότατους κανόνες ασφαλείας που αν δεν γνωρίζετε, απλώς δεν επιχειρείτε την βουτιά στα νερά τους. Καλό θα ήταν, για τις πρώτες σας βουτιές, να εμπιστευθείτε μια εταιρεία διοργάνωσης δραστηριοτήτων, όπως η Trekking Hellas ή η No Limits, για να μάθετε τα βασικά (πώς βγαίνετε στην όχθη αν σας παρασύρει το ρεύμα, πώς περνάτε από την μια όχθη στην άλλη κλπ) πριν εξορμήσετε μόνοι σας. 

Λούσιος, Ορεινή Αρκαδία: Στο φαράγγι των θρύλων 


Πού θα βουτήξετε: Ξεκινώντας από το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοχώρας (όπου ξεκινούν και οι περισσότερες οργανωμένες καταβάσεις) ακολουθείτε τον δασικό δρόμο μέχρι τη Μονή Φιλοσόφου. Εν συνεχεία, το κατηφορικό μονοπάτι σας οδηγεί στις όχθες του Λούσιου όπου εντοπίζετε σημείο με καλή ποσότητα νερού και βουτάτε. 

Αν βαριέστε να ψάχνετε: Όλες οι εταιρείες που διοργανώνουν rafting και river trekking στο Λούσιο κάνουν πάντα στάση για βουτιές στις (μη προσβάσιμες από δρόμους και μονοπάτια) παραλίες του. Η Trekking Hellas, για παράδειγμα, προσφέρει δύο διαφορετικές διαδρομές rafting, επτά χιλιόμετρα η πρώτη και εννιά χιλιόμετρα η δεύτερη, που περιλαμβάνουν και ένα κομμάτι του Αλφειού –extra bonus, το ότι βουτάτε σε δύο ποτάμια. Οι τιμές είναι 50€ το άτομο για την πρώτη (μικρή) διαδρομή και 75€ για την δεύτερη. 

Νέστος, Θράκη: Βουτιές στους μαιάνδρους


Πού θα βουτήξετε: Όλο το κομμάτι του ποταμού από την Σταυρούπολη μέχρι τους Τοξότες είναι ήρεμο, με χαμηλή στάθμη νερών –χάρη στα φράγματα που ρυθμίζουν την ροή του– και με χαριτωμένες, λιλιπούτιες παραλίες που προσφέρονται για βουτιές. Μία εύκολη διαδρομή για να προσεγγίσετε ορισμένες από αυτές είναι εκείνη που ξεκινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού Γαλάνη και κινείται παράλληλα με το ποτάμι, κατηφορίζοντας σε αρκετά σημεία προς τις όχθες του.

Αν βαριέστε να ψάχνετε: Κανονίστε μια κατάβαση του Νέστου με κανό, με την Riverland. Η διαδρομή ξεκινά από την Σταυρούπολη και καταλήγει στους Τοξότες, διαρκεί περίπου 5 ώρες και περιλαμβάνει δύο στάσεις για βουτιές και birdwatching σε δύο εντυπωσιακές παραλίες. Η τιμή είναι 40€ το άτομο. Αν το κανό σας φαίνεται υπερβολικά αργό (είναι, αλλά σε τέτοια τοπία επιβάλλεται να κινείστε αργά για να τα απολαύσετε) υπάρχει και η επιλογή του rafting, κοντά στα φράγματα του Νέστου. Η τιμή κατ’ άτομο είναι 50€. 

Βοϊδομάτης, Ήπειρος: Στα γαλαζοπράσινα νερά του καθαρότερου ποταμού της Ευρώπης 


Πού θα βουτήξετε: Παντού. Οι όχθες του είναι από τις πλέον προσεγγίσιμες, καθότι ο Βοϊδομάτης διασχίζει τον Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώου, ο οποίος με τη σειρά του διασχίζεται από αμέτρητα μονοπάτια, τα οποία αναπόφευκτα θα σας οδηγήσουν κάποια στιγμή σε κάποια από τις όχθες του. Μία από τις κλασικότερες διαδρομές στο φαράγγι είναι το μονοπάτι που ενώνει το γεφυράκι της Αρίστης με εκείνο της Κλειδωνιάς, χωρίς να απομακρύνεται στιγμή από τις όχθες του ποταμού.

Αν βαριέστε να ψάχνετε: Οι εταιρείες Alpine Zone, No Limits και Trekking Hellas διοργανώνουν δραστηριότητες στο ποτάμι που περιλαμβάνουν rafting και πεζοπορίες –πάντα με τις απαραίτητες στάσεις για βουτιές. Οι τιμές του rafting ξεκινούν από 30€ το άτομο, για διαδρομή πέντε χιλιομέτρων, και εκείνες του trekking από 20€ το άτομο για πεζοπορία μιάμισης ώρας. 

Νέδα, Μεσσηνία: Στη σκιά των καταρρακτών 


Πού θα βουτήξετε: Στο σημείο όπου οι καταρράκτες της Νέδας σχηματίζουν μικρές, φυσικές πισίνες. Όσοι δεν είναι fan της πεζοπορίας, θα χαρούν να μάθουν πως δεν θα χρειαστεί να περπατήσουν περισσότερα από 500-600 μέτρα από το σημείο «εισόδου» στο φαράγγι για να φτάσετε ως εδώ –απλά ακολουθείτε το μονοπάτι από τα Πλατάνια Τριφυλλίας και εν συνεχεία τον ήχο των καταρρακτών. Οι λάτρεις της πεζοπορίας, πάλι, θα διασχίσουν το φαράγγι, για να ανακαλύψουν περισσότερα, απομονωμένα σημεία για βουτιές. 

Αν βαριέστε να ψάχνετε: Η Trekking Hellas διοργανώνει river trekking στη Νέδα κάθε Σαββατοκύριακο, μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Η τιμή κατ’ άτομο είναι 45€ για μια διαδρομή τεσσάρων ωρών

Πηγή: in2life.gr

Απολαύστε την ελληνική φύση! Για περισσότερες πληροφορίες & κρατήσεις δωματίων μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover