Travel Plan

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Σκιάθος: She is a lady!






Θα σε μαγέψει με το απαράμιλλου κάλλους φυσικό τοπίο της. Θα σε σαγηνεύσει με τις απέραντες ακρογιαλιές και τα κρυστάλλινα νερά της. Θα σε εντυπωσιάσει με το ιστορικό της υπόβαθρο. Με ερωτική διάθεση και αυτό το καλοκαίρι, η Σκιάθος είναι «μοιραία» και το ξέρει! Αντέχεις να το ανακαλύψεις ιδίοις όμμασι;









Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα! Αυτό είναι το motto, που κατ' εμέ τουλάχιστον, αντιπροσωπεύει τη Σκιάθο. Προσπερνώντας την τουριστική κίνηση και τα κοσμοπολίτικα vibes που τη χαρακτηρίζουν, σε υποδέχεται χωρίς κανένα ίχνος προσποίησης και συνάμα ευχάριστη, «πνιγμένη» στο πράσινο και αιώνια ερωτευμένη με το βαθύ μπλε του Αιγαίου, έτοιμη να σε κάνει παντοτινά δικό της! Αν έρθεις με τους φίλους σου, θα καταλάβεις τι θα πει αυθεντική ελληνική διασκέδαση. Αν πάλι αριβάρεις με το έτερον ήμισυ θα αναζωπυρώσεις τον έρωτά σου! Αν έρθεις δε μόνος, εδώ σίγουρα θα βρεις παρέα, γιατί η Σκιάθος είναι για όλους! Δεν κάνει διακρίσεις, δεν έχει «δήθεν» συμπεριφορά. Όσο για την ιστορία της; Το όνομα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό του νησιού, είναι η πρώτη λέξη που έρχεται στο νου στο άκουσμά της. Συνδυάζοντας, λοιπόν, με έναν τρόπο αρμονικό και μοναδικό τα πάντα, θα σε κάνει να τη λατρέψεις για την απλότητα, την αμεσότητα, την απλόχερη φιλοξενία και τις αξέχαστες, πραγματικά, διακοπές που θα σου προσφέρει. Μην το καθυστερείς άλλο. Το φετινό σου καλοκαίρι έχει αποκτήσει το δικό του όνομα: Σκιάθος!






ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
Τρεις ώρες χωρίζουν με το φεριμπότ το νησί από το αγκυροβόλι του Αγίου Κωνσταντίνου. Ωστόσο, το διαισθάνεσαι από μακριά ότι πλησιάζεις στον προορισμό σου. Νιώθεις τη μαγεία διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Η ανεπανάληπτη αύρα της σε κατακλύζει αμέσως. Μπαίνεις σε καλοκαιρινό mood από την πρώτη κιόλας ματιά, από την πρώτη εικόνα που αντικρίζεις προσεγγίζοντας το λιμάνι της. Σκέφτεσαι ότι εδώ θα περάσεις super -και όντως έτσι θα γίνει. «Ρίχνεσαι» στους δρόμους της Χώρας, αφού προηγουμένως έχεις απαθανατίσει το καταπράσινο Μπούρτζι, μια πευκόφυτη χερσόνησο μεταξύ του Παλιού και του Νέου Λιμανιού, η οποία σε καλωσορίζει στο νησί. Ανηφορίζεις στην Παπαδιαμάντη, τον γεμάτο με ταβέρνες, fast foods και εμπορικά καταστήματα, κεντρικό πεζόδρομο, χαζεύεις στις βιτρίνες τους, μπερδεύεσαι με το πλήθος -πίστεψέ με, ο συγκεκριμένος δρόμος δεν είναι ποτέ άδειος. Χάνεσαι στα καλντερίμια δεξιά και αριστερά του και ανακαλύπτεις κρυφές γωνιές και μυστικές ομορφιές της Σκιάθου, που μόνο περπατώντας και εξερευνώντας μπορείς να βρεις.

ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
Μία από αυτές, λοιπόν, είναι και το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στην ομώνυμη πλατεία. Η πατρική κατοικία του «Μεγαλέξανδρου των Ελληνικών Γραμμάτων», ακολουθώντας πιστά την τοπική αρχιτεκτονική -με το κατώγι και το ανώγι-, έχει ανακηρυχθεί από το 1965 σε ιστορικά διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Και πώς να μην είναι, άλλωστε, όταν εδώ ο σπουδαίος λογοτέχνης έζησε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του και άφησε την τελευταία του πνοή· όταν εδώ (στο ανώγι, τον πρώτο όροφο) «φωλιάζουν» φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, έπιπλα και ρούχα της οικογένειας του μεγάλου αυτού συγγραφέα, ενώ στο κατώγι σήμερα φιλοξενούνται παλιές και νέες εκδόσεις του; Δέος και θαυμασμός. Αυτά είναι τα συναισθήματα που θα σε κυριεύσουν ανεβαίνοντας τα σκαλιά του κτηρίου και αντικρίζοντας τον προσωπικό μικρόκοσμο, που στην ουσία πρόκειται για το μεγαλείο, του τρανού αυτού Έλληνα.

ΟΤΑΝ ΚΟΙΤΑΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ...
... μοιάζει η Σκιάθος ζωγραφιά! Παραφράζοντας λίγο το τραγούδι του Κώστα Χατζή, είναι η πιστότερη περιγραφή αυτού που βλέπεις σαν ατενίζεις τη Χώρα από το ρολόι του Αγίου Νικολάου που δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο της. Μην σε τρομοκρατεί το γεγονός ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και τα σκαλιά που θα σε οδηγήσουν εκεί, αρκετά. Η θέα που απλώνεται μπροστά σου απλώς θα σε αποζημιώσει με το παραπάνω. Οι κόκκινες κεραμοσκεπές των σπιτιών, οι παραδοσιακές βάρκες στο Παλιό Λιμάνι, το Μπούρτζι και στο βάθος το απέραντο γαλάζιο αποτυπώνονται στη μηχανή σου με πολλά κλικ! Είναι η στιγμή που ο ήλιος «βουτάει» στα νερά της θάλασσας και βάφει τον ορίζοντα με τις χρυσοκόκκινες αποχρώσεις του. Αυτή την ώρα λοιπόν, αφού έχεις σαγηνευτεί από το ονειρικό τοπίο που ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια σου, κατηφορίζεις προς τη Χώρα, για να επισκεφθείς κάποιο από τα εστιατόρια και τα ουζερί στο Παλιό και το Νέο Λιμάνι, αλλά και στην Αμμουδιά (το δρόμο προς το αεροδρόμιο), για να δοκιμάσεις τις γαστριμαργικές προτάσεις τους.
SKIATHOS BY NIGHT
Και ενώ η νύχτα κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή της, καλύπτοντας με το μαγικό πέπλο της τον ουρανό της Σκιάθου, νιώθεις έντονη την ανάγκη να ανακαλύψεις αυτό για το οποίο μιλάνε όλοι στο νησί: την αυθεντική νυχτερινή ζωή, που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Ξεκινάς την «εξερεύνηση» του σκιαθίτικου nightlife από τις φημισμένες «Μαξιλάρες». Ο πλακόστρωτος ανηφορικός δρόμος στο Παλιό Λιμάνι βρίθει από μπαράκια και νεαρόκοσμο σε άκρως summer mood. Super χρωματιστά cocktails και mainstream ακούσματα συνθέτουν την εικόνα της must επιλογής σου για το πρώτο ποτό της βραδιάς! Η συνέχεια έπεται στην περιοχή Αμμουδιά, στο δρόμο προς το αεροδρόμιο. Εδώ, το σκηνικό αλλάζει. Τα open air clubs έχουν φορέσει την πιο λαμπερή και glamorous «στολή» τους, η ένταση της μουσικής ανεβαίνει, τα vibes είναι απολύτως κοσμοπολίτικα και η διασκέδαση χτυπάει... κόκκινο! Αιθέριες γυναικείες υπάρξεις λικνίζουν τα κορμιά τους στους ρυθμούς που επιβάλλουν οι djs, εκτοξεύοντας το κέφι στα ύψη! Ο καλύτερος τρόπος που έχει το νησί, για να σου ψιθυρίσει την πιο γλυκιά του καληνύχτα -ή και... καλημέρα τις περισσότερες φορές!
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ
Ξεκίνησε τη δεύτερη μέρα σου στο νησί με μια αναδρομή στο παρελθόν. Μετά το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, την αλυσίδα των must see στη Σκιάθο έρχεται να συμπληρώσει η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σε απόσταση 5 χλμ. από τη Χώρα. Στον κατάφυτο αυτό ιστορικό τόπο -όπου το 1807 σχεδιάστηκε και υψώθηκε η πρώτη ελληνική σημαία του κράτους- θα περιηγηθείς σε 4 μουσεία (Λαογραφικό με αντικείμενα καθημερινής χρήσης, Μουσικών Οργάνων με 500 περίπου μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο που χρονολογούνται από το 1969 και ανήκουν στη Σελήνη Monnier Δεληγιάννη, Συλλογή με κειμήλια της Μονής που περιλαμβάνει σπάνιες εικόνες, είδη μικρογλυπτικής, χειρόγραφα κ.ά. και το Αρχείο της Εποποιίας των Βαλκανικών Πολέμων της οικογένειας του κ. Ανδρέα Ποταμιάνου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, επιστολές και εφημερίδες μεταξύ 1912-1913).  Δεν θα παραλείψεις φυσικά να δοκιμάσεις τα προϊόντα που παράγονται στη Μονή -τσίπουρο, κρασί, γλυκά κουταλιού, λικέρ- στο αναψυκτήριο-δοκιμαστήριο, που λειτουργεί.
Αν βρεθείς εδώ την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, μην χάσεις την έξοδο του Επιταφίου της Παναγίας, που πραγματοποιείται σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα. Φεύγοντας, συνέχισε το δρόμο σου προς το Κάστρο, στο βορειοανατολικότερο άκρο του νησιού. Απόλαυσε την πανοραμική θέα στη Χώρα και το Λιμάνι της Σκιάθου στο μέσο περίπου της διαδρομής και κατευθύνσου αναπόσπαστος προς την πόλη όπου κατέφυγαν οι Σκιαθίτες προκειμένου να προστατευτούν από τους πειρατές. Η εικόνα της αναδυόμενης από τη θάλασσα και χτισμένης πάνω σε τραχείς βράχους Καστροπολιτείας, απλώς θα σε αφήσει άναυδο.
SPLASH ME!
Είσαι έτοιμος για ατελείωτα μακροβούτια και παιχνίδια κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο; Φόρα, λοιπόν, το μαγιό σου, πάρε μαζί την πιο φρέσκια διάθεσή σου και «όργωσε» τις παραλίες της Σκιάθου. Ξεκινώντας από τις πιο κοντινές στη Χώρα, θα συναντήσεις τη Μεγάλη Άμμο, τον Μικρό και Μεγάλο Βασιλιά και την Καναπίτσα (όλες οργανωμένες με ξαπλώστρες και θαλάσσιες δραστηριότητες). Συνεχίζεις προς Βρομόλιμνο, Αγία Παρασκευή και Τρούλο, για να φτάσεις στις φημισμένες Κουκουναριές στο νότο με τον μοναδικό υδροβιότοπο, διακεκριμένες στις καλύτερες παραλίες του κόσμου. Αν είσαι fan των water sports, δεν θα ξεκολλάς από εδώ! Η Μπανάνα, λίγο μετά τις Κουκουναριές, προσελκύει τους αμετανόητους ρομαντικούς, καθώς φημίζεται για το μαγευτικό ηλιοβασίλεμά της. Αν, ωστόσο, αυτό που αναζητάς είναι χαλαρές στιγμές μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, οι ακρογιαλιές στο δυτικό τμήμα του νησιού προβάλλουν ιδανικές: Μανδράκι, Ελιά, Άγκιστρος, Μικρός και Μεγάλος Ασέληνος με τα τιρκουάζ νερά και τη χρυσαφένια άμμο. Τέλος, αδιαμφισβήτητη ατραξιόν του βορρά είναι τα Λαλάρια (θα τα προσεγγίσεις μόνο από τη θάλασσα) με τα λευκά βότσαλα, τα πράσινα νερά και τα απότομα βράχια να παίρνουν την ανάσα.  Όποια παραλία κι αν σε υποδεχτεί, ένα είναι σίγουρο: δεν θα θέλεις εύκολα να αποχωριστείς την κρυστάλλινη αγκαλιά του Αιγαίου!


ΠΑΖΛ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ
Γεμάτος συγκινήσεις. Έτσι θα φύγεις από τη Σκιάθο. Η μέρα σου θα είναι κατάμεστη από πολύχρωμες εικόνες, ελκυστικές μυρωδιές, χαλαρούς ήχους. Και αφού ζήσεις τα πάντα στο ζενίθ τους, μόνο τότε θα βάλεις μπροστά για το ταξίδι της επιστροφής. Ένα ταξίδι που θα είναι τόσο γλυκό και νοσταλγικό ταυτόχρονα, περιλαμβάνοντας ένα σύνολο κινηματογραφικών καρέ από τις εμπειρίες που αποκόμισες στην κοσμοπολίτισσα των Σποράδων!








Πηγή: travelstyle.gr


ΔΙΑΜΟΝΗ:



Ειδική προσφορά για το ξενοδοχείο Skiathos Palace: Έκπτωση 20% στις τιμές για κρατήσεις που θα επιβεβαιωθούν & θα πληρωθούν έως 15/07

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε Travel Plan ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover