Travel Plan

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ελληνο-ισραηλινή συνεργασία στον τουρισμό


Στο πλαίσο της τρίτης επίσκεψής του στο Ισραήλ σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος έδωσε συνέντευξη στην Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφερόμενς σε θέματα τουρισμού, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Προσπαθώντας ο δημοσιογράφος να συνδέσει την αύξηση των επισκέψεων του κ. Γερουλάνου στο Ισραήλ και την προσπάθεια ανάπτυξης συνεργασιών στον τουριστικό τομέα με την αποστασιοπποίηση του Ισραήλ από την Τουρκία στο θέμα της Κύπρου, ο υπουργός διευκρίνισε ότι "Ακόμη και αν αυτό αληθεύει, εν μέρει, όσον αφορά στον Ισραηλινό τουρίστα, δεν αποτελεί την αιτία για την ανάπτυξη εκτεταμένων δραστηριοτήτων με το Ισραήλ. H Ελλάδα έχασε ένα σημαντικό μερίδιο του παραδοσιακού τουρισμού από τη Γερμανία και τη Βρετανία, 8% από έκαστη, κάτι που οφείλεται σε διάφορα τραυματικά γεγονότα – η πυρκαγιά σε τράπεζα της Αθήνας που έφερε ένα βαρύ φορτίο αίματος· η ηφαιστειακή στάχτη [από την Ισλανδία] που καθήλωσε τις πτήσεις τσάρτερ· και η οικονομική κρίση. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη αναδιοργάνωσης και ανοίγματος σε νέες τουριστικές αγορές."

Στη συνέχεια ο  διάλογος με τον δημοσιογράφο συνεχίστηκε ως εξής:

"Ερ: Οπότε τι έχετε εντοπίσει; Την ισραηλινή αγορά – αυτήν τη μικρή αγορά; 

Π.Γ: Πρώτα απ ‘όλα, δεν είναι τόσο μικρή. Εφέτος μόνο, 400.000 Ισραηλινοί έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα. 

Ερ: Πηγαίνοντας στα μεγάλα νησιά; 

Π.Γ: Ναι, αλλά όχι μόνο εκεί. Δεκάδες χιλιάδες επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία. 

Ερ: Και σίγουρα δεν πρόκειται για all-inclusive πακέτα. Ενδιαφέρον. 

Π.Γ: Ναι, αλλά η συνεργασία είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Στην αναζήτηση νέων αγορών εντοπίσαμε τη Σερβία, τη Ρωσία και την Κίνα, και σε αυτό το σημείο υπεισέρχονται οι ισραηλινές τουριστικές επιχειρήσεις. Δημιουργήσαμε σπουδαία πράγματα μαζί – για παράδειγμα, ένα κοινό τουριστικό πακέτο από την Κίνα προς την Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ και από εκεί στην Αθήνα και στην Ακρόπολη και σε άλλα επιλεγμένα σημεία. 

Ερ: Ελληνο-ισραηλινός τουρισμός για Κινέζους; 

Π.Γ: Ακριβώς. Σήμερα υπάρχει ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας που αγοράζει ένα ξενοδοχείο στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να φιλοξενήσει αποκλειστικά Κινέζους τουρίστες! Και αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα. Είχαμε ένα πρόβλημα, επειδή δεν είχαμε καμία πτήση προς την Κίνα και τώρα, μέσω της συνεργασίας, το έχουμε επιλύσει. 

Ερ: Ωστόσο οι Ισραηλινοί που προσπάθησαν να επενδύσουν στην Ελλάδα ισχυρίζονται ότι είναι αδύνατο να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια. 

Π.Γ: Πρόκειται για ένα θέμα που εγώ προσπαθώ να εκθέσω εδώ και τώρα. Λάβαμε κάποια δραστικά μέτρα, προκειμένου να προετοιμάσουμε το έδαφος για ένα διαφορετικό είδος τουριστικής ανάπτυξης. Έχουμε μειώσει τον ΦΠΑ για τα βασικά προϊόντα (commodities) για οικιστικές και τουριστικές χρήσεις, θεσπίσαμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο φιλικό προς τον επενδυτή και άλλα τινά· Δεκάδες αλλαγές εφαρμόστηκαν για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. 

Ερ: Μπορούν τέτοια εγχειρήματα να απαλλάξουν την Ελλάδα από την κρίση; 

Π.Γ: Επικρατεί μια παρανόηση σχετικά με την κρίση. Δεν είναι μια οικονομική κρίση όπως αυτή που βιώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Αγγλία, αλλά μια κρίση στην βαθύτερη διοικητική και κοινωνική δομή. Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να βγει από αυτή και τα τουριστικά της αξιοθέατα και ο πολιτισμός της διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό."

Pin It button on image hover