Travel Plan

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Τη βίζα πολλαπλών επισκέψεων προώθησε στη Ρωσία ο Γερουλάνος


Μετά την Τουρκία και το Ισραήλ, και στη Ρωσία ο κ. Παύλος Γερουλάνος είχε σημαντικές επαφές τόσο με τους Ρώσους ομολόγους του όσο και με ταξιδιωτικούς πράκτορες που προωθούν τον τουρισμό στην Ελλάδα με βασικό στόχο όπως χαρακτηριστικά τόνισε, να βάλει την Ελλάδα «στους δέκα σημαντικότερους προορισμούς του κόσμου».

Σε σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε σε τηλεοπτικά δίκτυα, εφημερίδες και τουριστικές ιστοσελίδες της Ρωσίας ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού σημείωσε ότι τρεις είναι οι προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση: Να αυξηθούν οι αγορές από τις οποίες έρχονται επισκέπτες στην Ελλάδα, να αυξηθεί ο χρόνος δηλαδή οι μήνες που επιλέγουν για να επισκέπτονται την Ελλάδα και να είναι  περισσότερα τα μέρη της χώρας που θα δέχονται επισκέπτες.

«Μία από τις σημαντικότερες αγορές που ανοίγουμε είναι αυτή της Ρωσίας. Όταν πρωτοήρθα στην Ρωσία είδαμε ότι οι Ρώσοι ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα αλλά είχαν πρόβλημα με τη βίζα. Αμέσως σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε και να διευκολύνουμε τη διαδικασία της θεώρησης. Την ίδια στιγμή δίνουμε μάχες γι’ αυτό στην Ε.Ε. Το θεωρούμε κομβικό για τον ελληνικό τουρισμό» τόνισε χαρακτηριστικά ο Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε μια κατάμεστη αίθουσα από εκπροσώπους ρωσικών ΜΜΕ.

«Αυτή τη στιγμή εκτός από τη Ρωσία συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ για να μπορούν οι Ρώσοι επισκέπτες να μπορούν να επισκεφθούν και τις δύο χώρες. Είμαι εδώ για να «σπρώξω» τη βίζα πολλαπλών επισκέψεων ώστε να μπορούν οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα να μπορούν να πάνε και σε άλλες χώρες και να επιστρέφουν στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ανοίξαμε τους τελευταίους μήνες τέσσερα visa center. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε ώστε οι tour operators να γίνουν και αυτοί visa center. Ώστε τη δουλειά που γίνεται στα visa center να την κάνουν tour operators που έχουν καλή σχέση με την Ελλάδα».

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα και κατά πόσο επηρέασαν τον τουρισμό ξεκαθάρισε ότι «φέτος αντίθετα με πέρυσι ο τουρισμός αυξάνεται στην Ελλάδα σημαντικά και αυτό είναι γιατί έχουν καταλάβει οι επισκέπτες ότι αυτά τα γεγονότα ήταν πάρα πολύ περιορισμένα και σε έκταση και σε χρόνο. Έγιναν σε μια πολύ συγκεκριμένη μέρα και σε μια πλατεία της Αθήνας. Οι εικόνες που παίζονται πολλές φορές από την τηλεόραση και δίνουν μια κακή εικόνα ότι αυτά συμβαίνουν κάθε μέρα στην Ελλάδα ενώ στην πραγματικότητα είναι γεγονότα μιας ημέρας και αν προσέξει κανείς συνήθως στις τηλεοράσεις επαναλαμβάνονται οι ίδιες σκηνές».

Ρώσοι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κ. Γερουλάνο σχετικά με τα σενάρια που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα στον Τύπο για πώληση νησιών από την Ελλάδα.  

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα πώλησης ελληνικών νησιών» τόνισε κατηγορηματικά  ενώ σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα και αν σκέφτεται η Ελλάδα λόγω της οικονομικής της κατάστασης να μην επιμείνει σε αυτό το θέμα, σημείωσε ότι το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι έτοιμο να υποδεχθεί τα μάρμαρα ανά πάσα στιγμή και πρόσθεσε:

«Είναι προσβλητικό απέναντι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην παγκόσμια κληρονομιά ένα κομμάτι του Παρθενώνα να βρίσκεται σε ένα άλλο Μουσείο».

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το κέντρο θεωρήσεων στη Μόσχα όπου ενημερώθηκε για τις χορηγήσεις βίζα στους ρώσους που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας και συνεχάρη τους εργαζομένους για τη σημαντική πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στην ταχύτητα και στην απλοποίηση χορήγησης θεωρήσεων που έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Γερουλάνος είχε συνάντηση με τον Ρώσο Υπουργό Τουρισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Βιτάλυ Μουτκό με τον οποίο συμφώνησαν σε πλαίσιο ενεργειών για τη διευκόλυνση Ρώσων επενδυτών στην Ελλάδα ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θαλάσσιο τουρισμό, στα λιμάνια και τις μαρίνες. 

Παράλληλα συμφωνήθηκε το έτος Ελλάδας και Ρωσίας το 2014, που συμπίπτει με τη χειμερινή Ολυμπιάδα στο Σότσι, να υπάρχουν πολιτιστικές ανταλλαγές όλο το χρόνο, σημαντική παρουσία της Ελλάδας στην ολυμπιακή χρονιά και αφιέρωμα στο ρωσικό πολιτισμό με ιδιαίτερη έμφαση στη Θεσσαλονίκη και το πρόγραμμα «Σταυροδρόμι Πολιτισμών».

Τέλος συζήτησαν για το θέμα της ασφάλειας. Ο Ρώσος Υπουργός Τουρισμού εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός για τους Ρώσους και συμφωνήθηκε το πλαίσιο διαρκούς συνεργασίας για την ασφάλεια των Ρώσων ταξιδιωτών.

Pin It button on image hover